Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

10 manieren om internet positief te gebruiken

#Mediaopvoeding

Geplaatst op 24 september 2020

Er is veel negatieve berichtgeving over hoe jongeren het internet gebruiken, en of ze wel genoeg weten over online risico’s. Op parentinfo.org vonden we een interessant artikel, dat we (met toestemming natuurlijk) voor jullie hebben vertaald.

Het is natuurlijk heel belangrijk om je kind weerbaar te maken, maar de negatieve kanten van internet hoeven de mogelijkheden ervan niet te overschaduwen. Het is handig om ook de positieve kanten te bespreken; hoe kinderen het internet in hun voordeel kunnen gebruiken. Dit zijn onze tips om met je kind te praten over het zo slim mogelijk inzetten van de tijd die je online doorbrengt.

1. Vriendschappen opbouwen

Digitale communicatie is een vast onderdeel van het leven van veel kinderen en jongeren. Spelletjes doen, social media en videobellen zijn krachtige middelen om vriendschappen op te bouwen en te onderhouden. Ze kunnen vooral heel handig zijn voor kinderen die moeite hebben met sociale interacties in het echte leven. Als dat voor jouw kind zo is, dan kun je digitale vriendschappen aanmoedigen (natuurlijk met jouw support en begeleiding).

2. Contact houden

Door de lockdown zijn we er allemaal weer even op gewezen hoe belangrijk het is je verbonden te voelen met vrienden en familie – en technologie geeft ons de tools om dat te doen. Je kind heeft de afgelopen maanden via videobellen of online spelletjes misschien contact gehad met familieleden of vrienden – en er is dan eigenlijk ook geen reden om daar nu mee te stoppen. Het zijn handige manieren om contact te hebben met elkaar, als je elkaar niet in het echt kan ontmoeten.

3. Het verschil maken

Op school leert je kind over allerlei maatschappelijke onderwerpen – van klimaatverandering tot discriminatie. Maar er zijn altijd onderwerpen waar ze meer over willen weten. Praat met je kind over de dingen die voor hen belangrijk zijn, moedig ze aan om er zelf online onderzoek naar te doen. Ze kunnen bijvoorbeeld op zoek gaan naar vrijwilligerswerk, of op andere manieren bijdragen aan een maatschappelijk doel. En misschien vind je wel een manier om je lokale gemeenschap te helpen.

4. De wereld verkennen (virtueel)

Je kind kan online van alles leren over kunst, wetenschap en andere culturen, zonder daarvoor het huis uit te hoeven. Veel beroemde musea en kunstgalerieën bieden gratis ‘virtual tours’ aan, met uitleg over schilderijen en beeldhouwkunst die je kind anders niet zou zien. Ook zijn er online 360-graden beelden te vinden van werelderfgoed, zoals de Machu Picchu in Peru, of het beroemde Christusbeeld in Brazilië.

5. Een loopbaan kiezen

Het kan handig zijn om te lezen wat mensen over hun loopbaankeuzes vertellen in blogs en forums. Zo kun je ook banen ontdekken waarvan je niet eens wist dat ze bestonden. Of je nou allang weet wat je later wil worden, of nog geen idee hebt: uitgebreid online onderzoek kan nooit kwaad. Al blijf je bij je keuze, dan is het nog steeds handig om digitale vaardigheden te hebben, en te weten hoe je het internet kunt gebruiken voor onderzoek. Als je later gaat solliciteren, zal dat ook online zijn, net als het inschrijven voor een studie. Je kunt je kinderen laten helpen bij een van je eigen administratieve taken, zodat ze ervaring kunnen opdoen.

6. Het nieuws volgen

Jonge mensen krijgen het nieuws heel vaak te zien via websites en social media. Help je kind om te kijken welke onlinebronnen betrouwbaar zijn, en moedig ze aan om op de hoogte te blijven van wat er in de wereld gebeurt. Ze weten misschien al wel dat ze moeten uitkijken voor fakenieuws en geruchten – omdat die zich online zo snel verspreiden – maar ze weten misschien niet precies wat het verschil is tussen betrouwbaar en onbetrouwbaar nieuws. Praat met hen over hoe je het nieuws kritisch kan bekijken.

7. Nieuwe vaardigheden leren

Je kind gebruikt het internet vast al voor huiswerk en schoolprojecten. Maar er zijn ook heel veel mogelijkheden om online nieuwe dingen te leren. Er zijn korte video’s met tutorials (soort korte cursus), die je van alles leren, van de nieuwste voetbaltrucjes tot hoe je een eigen vlog maakt. Veel mensen gebruiken deze tutorials als ze iets nieuws gaan uitproberen – in de lijst van de meest gebruikte zoekopdrachten staan onder andere: hoe je zuurdesembrood of bananenbrood maakt.

8. Publicatie

Internet kan een geweldige plek zijn voor je creatieve uitingen. Er zijn zoveel mogelijkheden om je talenten en vaardigheden met anderen te delen. Misschien wil je kind een eigen blog of vlog opzetten over zijn lievelingsboeken, films, gadgets, sport of over zijn mening over een maatschappelijk onderwerp. Beginnende fotografen kunnen hun mooiste foto’s online zetten en delen (en zelfs verkopen).

9. Kopen of verkopen

Het internet heeft het kopen en verkopen van tweedehands spullen een geweldige boost gegeven – en velen hebben hier zelfs hun werk van gemaakt. Milieubewuste jongeren zullen spullen die ze niet meer gebruiken liever verkopen dan weggooien, en zullen liever tweedehands boeken aanschaffen dan nieuwe. Misschien vind je het niet fijn om ze dit zomaar, zonder toezicht, te laten doen, maar je kan het wel samen doen – de foto’s en beschrijvingen maken, of samen online zoeken naar tweedehands spullen.

10. Ontspanning

Je vindt online heel veel manieren om te ontspannen. Je kind vindt het misschien fijn een film te kijken, naar muziek te luisteren, of een meditatie te volgen, grappige filmpjes te kijken of hun vrienden en favoriete personen te volgen op social media. Het is leuk om samen te praten over je interesses en ontspan-activiteiten. Sommige daarvan zijn misschien leuk om aan het eind van een drukke dag als gezin met elkaar te doen.

Dit artikel is met toestemming van Parentinfo.org vertaald. Het originele artikel vind je op parentinfo.org.

Over de auteur:

Nelleke werkt op de afdeling marketing en communicatie bij Kliksafe. Ze houdt van schrijven, lezen, snowboarden, muziek en reizen. Snapt niks van proxyservers en dat soort dingen, en op haar kantoor hangt de muur vol met vellen papier. Met quotes, met tekeningen: alles wat inspireert en motiveert.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: