Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Je geld of je privacy?

#Mediaopvoeding

Geplaatst op 29 maart 2017

Je hoort veel over online problemen en je wilt je kind natuurlijk beschermen tegen vervelende dingen. In deze blog vind je handvatten om te zorgen dat je kind veilig online is.

Identiteit

Het begint natuurlijk allemaal met de vraag: wat is je identiteit en wat zijn de online risico’s daarmee? Eerst even over je identiteit. Identiteit heeft twee betekenissen. In het dagelijkse leven bedoelen we daarmee alles wat met je achtergrond te maken heeft. Dat wordt bepaald door je familie, de omgeving waar je leeft, de taal en cultuur. Kortom: alles wat eraan bijdraagt wie jij bent en wat je doet. De andere betekenis van identiteit is de combinatie van kenmerken waarmee jij bewijst dat jij jezelf bent. Denk dan bijvoorbeeld aan je paspoort of een inlogcode. In beide gevallen is je identiteit iets heel persoonlijks.

Misbruik

De volgende vraag is dan ook: waarom zou je dat willen beschermen? Je wil niet dat een vreemde misbruik maakt van dat wat voor jou heel persoonlijk is. Iemand kan online net doen alsof hij jou is. Met een kopie van je paspoort klant worden en op jouw naam bijvoorbeeld (al dan niet illegale) dingen kopen. Of met jouw pasfoto en kennis van jouw privéleven zich indringen in jouw vriendengroep en daar vervelende dingen doen. Sommige vormen van dit soort identiteitsfraude zijn erg vervelend en kunnen je lang achtervolgen. Andere vormen kunnen je veel geld of zelfs je vrijheid kosten. Zoals je ziet, is het heel belangrijk om voorzichtig om te gaan met je identiteit op internet en je goed bewust te zijn van de risico’s.

Bescherming

Maar hoe bescherm je dan de identiteit van je kind online? Het klinkt als een open deur, maar alles wat online is, begint offline. Ook als je je kind leert fietsen, vertel je eerst hoe dat moet en waarop je moet letten. Dat doe je in hapklare brokken, niet alles in een keer. Er moet natuurlijk ook een vertrouwensband zijn tussen ouder en kind. Als je kind valt met de fiets of ergens tegenaan rijdt, komt het bij jou om troost en hulp. Je maakt de fiets weer heel, plakt een pleister op de zere knie en vult eventueel met de buurman een schadeformulier in voor de deuk in de auto. Maar je spreekt je kind ook weer moed in en helpt het weer opnieuw te fietsen. Het is heel belangrijk dat die vertrouwensband er ook is voor de online dingen. Daar help je met de e-mail en dingen zoeken op internet. Of hoe je dingen op een smartphone doet. Je kijkt een tijdje mee met steeds iets meer afstand, maar wel zo dichtbij dat je kan helpen.

Samen veilig online

Moet je er altijd bovenop zitten? Nee zeker niet. Je moet er wel zijn als er iets is. En je moet steeds wat meer uitleggen. Komt er bijvoorbeeld een raar e-mailtje binnen, dan kijk je daar samen naar en leg je uit wat spam is. Maar ook wat ongewenste mail is. Hoe je dat kunt herkennen en wat je er dan mee moet. Je kunt het bijvoorbeeld weg gooien, maar je kunt het ook markeren als ongewenste mail. Ook als er een raar appje binnen komt, kijk je er samen naar. Dan leg je uit welke contactpersonen te vertrouwen zijn en wat je moet doen als een vreemde contact wil maken. En als er een vreemde pop-up is waar je je mailadres en wachtwoord opeens moet intypen, dan leg je uit dat dit niet normaal is. En kijk je eerst wat er aan de hand is. Je legt uit dat je nooit zomaar een foto van je identiteitsbewijs moet mailen naar een persoon of naar een webshop.

Dit zorgt ervoor dat je kind zich bewust gaat worden van wat normaal en wat niet normaal is. Wie wel of niet te vertrouwen is. En als er wat mis gaat, weet hij je te vinden en kan je er samen een oplossing bij zoeken. Zo is je kind veilig online.

Wil je nog wat praktische tips?

 

Over de auteur:

Jan is vader, techneut én bioloog. Hij komt uit het oosten van het land en doet veel met techniek, maar is ook geïnteresseerd in dingen buiten het internet. Hij wil mensen graag helpen als ze tegen ingewikkelde dingen aanlopen.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.