Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Safer Internet Day: ben jij wel veilig?

#Mediaopvoeding

Geplaatst op 7 februari 2023

Vandaag is het Safer Internet Day. Ja: internet is grandioos. En nee: internet is nog niet goed genoeg. Sterker nog, het wordt alleen maar belangrijker om je voor je eigen veiligheid op internet te zorgen. Dus jij en wij – we gaan samen strijden voor een beter (lees: veiliger) internet. Ik haal Jan erbij, de man die het meest van veiligheid op internet weet.

4 veilige tips

1. Apps: waar geef je allemaal toestemming voor?

Wil je die nieuwe, toffe app op je telefoon? Oké, als je hem gaat downloaden, krijg je allemaal vragen. Ik snap dat je denkt: ik wil die app nú, ik moet dat gewoon nú zien. Dat je moet klikken op allerlei dingen – boeie. Dus klik je die vragen gewoon door en zegt overal ja, ja, ja. Maar! Wist je dat je die app daarmee toestemming geeft voor een heleboel dingen? Bijvoorbeeld: toegang tot je contacten, je camera, je microfoon, je locatie. Heel veel van die dingen heeft die app helemaal niet nodig.
Dus: wees je bewust waar je apps toestemming voor geeft.

2. Met wie deel jij dingen op social media?

Heb jij een account op TikTok, Snapchat, Instagram of ergens anders? Dan post je vast regelmatig dingen over jezelf. Foto’s of filmpjes, superleuk wel. Heb je ook weleens bedacht wie jouw posts allemaal kunnen zien? Zijn dat alleen je vrienden? Of heb je je account gewoon open staan, zodat de hele wereld mee kan kijken? Dat is niet zo handig.

Het gebeurt vaak dat er misbruik van foto’s wordt gemaakt. Foto’s waar veel van je lichaam op te zien is bijvoorbeeld, kunnen worden misbruikt voor kinderporno. Ook kan je foto worden gebruikt worden om jou op te lichten. Zeker als het gaat om blootfoto’s.
Dus: deel dingen alleen met je vrienden.

3. Welke dingen zet je online?

Stel dat jij een leuk dansje maakt en op TikTok zet, niks aan de hand waarschijnlijk. Maar als je een post online zet, waarin je kwetsbaar bent, wordt het gevaarlijker. Bijvoorbeeld als je laat zien of zegt dat je niet lekker in je vel zit, dat je slechte cijfers hebt gehaald en baalt, dat je verdrietig bent ofzo - dan ben je een makkelijke prooi voor een groomer. Een groomer zoekt iemand op die kwetsbaar is. Daar maakt hij contact mee, gaat heel lief doen en je aandacht geven. Dat gaat steeds verder – tot je filmpjes en foto’s van jezelf moet opsturen. Daarna gaat hij dreigen om je foto’s naar al je vrienden te sturen, of openbaar te maken. Tenzij je hem geld betaalt. Heel akelig, met soms een nare afloop.
Dus: denk na bij wat je online zet.

4. Welke privé-gegevens deel je?

Veel sites waar je een account op moet maken, vragen veel info van jou. Ook op gamesites bijvoorbeeld. Maar er zijn heel wat gegevens die je beter niet kunt delen online: alle nummers die met jou te maken hebben. Zorg ervoor dat je thuisadres nergens staat. Geef nergens je telefoonnummer, je pincode, je bankrekeningnummer, een foto van je rijbewijs of ID en dat soort dingen. Alles kan misbruikt worden. Er kan makkelijk fraude worden gepleegd met jouw gegevens.
Dus: geef geen privé-gegevens weg.

It’s never too late

Wil jij met een schone lei beginnen? Dat kan altijd.
1. Bekijk alle accounts die hebt, en loop het rijtje hierboven door. Pas je accounts aan, zodat je zo weinig mogelijk info van jezelf geeft.
2. Loop de toestemmingen door bij al je apps, en pas ze gelijk aan - ook naar zo weinig mogelijk info over jezelf. Dit doe je op je telefoon in je Apps, en dan hier: https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=pas+de+toestemmingen+van+je+apps+aan.

Over de auteur:

Hanneke is medewerker marketing & communicatie. Ze werkt al vanaf 2004 bij Kliksafe. Hanneke houdt van lezen en zingen. Ze schrijft graag, en kan eindeloos bellen met zussen. Als ze de eerste zonnestralen voelt of een vlinder ziet, is ze dolblij. Ze is graag thuis en bakt daar de lekkerste dingen.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.