Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Samen met je kind online

#Mediaopvoeding

Geplaatst op 19 februari 2018

Het is niet makkelijk om je kind te begeleiden in het verkennen van de online wereld. Daarom hebben we een lijstje met tips verzameld. Heb jij zelf nog goeie ideeën? Aanvullingen zijn welkom!

Autoritatief
Het belangrijkste is misschien nog wel: weet wat je kind online doet en meemaakt. Doe eens mee met een spelletje, kijk samen naar wat er gebeurt op social media. Net zoals je vraagt: ‘hoe was het op school?’, kan je vragen wat er online allemaal gebeurt. Maar ook: stel grenzen. Het is niet meer dan redelijk (en veilig) om het online-zijn van je kind te begrenzen. Uit onderzoek blijkt dat een autoritatieve opvoedingsstijl kinderen het meest meegeeft op mediagebied. Wikipedia: “Een autoritatieve opvoeding is een opvoedstijl die zowel betrokken, begripvol en accepterend als controlerend, veeleisend en gezaghebbend is tegenover het kind. Deze stijl van opvoeden stelt redelijke grenzen, geeft uitleg, toont begrip en doet al deze dingen met gezag.”

Handige afspraken:

  • Online hoor je net zo met anderen om te gaan als offline. Dus pesten, roddelen, praten met vreemden: niet offline, en ook niet online.
  • Dat iets op internet staat, betekent nog niet dat het waar is. Dit geldt zowel voor (nep)nieuws als voor profielen op social media.
  • Als iets eenmaal online staat, is het bijna niet te verwijderen. Denk hieraan als je iets deelt. Dit geldt ook voor jou als ouder: denk drie keer na voor je een foto van je kind online zet. Google vergeet niet gauw. Leer je kind ook dat je altijd moet overleggen voor je een foto met anderen erop online zet.
  • Een slim wachtwoord, en vooral niet voor elke site hetzelfde… Lees hier meer over in onze blog over wachtwoorden.
  • Lieg niet over je leeftijd. Niet om een interessanter spelletje te kunnen spelen, niet om op een social media site te kunnen komen, niet om iets te kunnen kopen. De regels zijn er niet voor niets!
  • De leeftijdsregel geldt ook voor games, films enzovoort: hou je aan de leeftijdscodering, dan weet je zeker dat je spelletjes doet die bij jouw leeftijd passen.
  • Whatsapp, Facebook, Instagram en Snapchat mogen pas gebruikt worden vanaf 13 jaar. Deze regel is er niet voor niets: dit is ter bescherming van de privacy van je kind. Ons advies is dus ook om je hieraan te houden.
  • Maak op social media geen connectie met mensen die je niet in het echt kent.
  • Gratis apps bestaan niet. Vaak hoef je niet met geld te betalen, maar wel met je gegevens. Die gegevens worden doorgegeven aan adverteerders bijvoorbeeld. Die saaie voorwaarden waar je akkoord voor moet geven, die zijn toch wel handig om even door te lezen.


Ook handig om te weten…
Hoelang mag je eigenlijk achter een scherm zitten? En wanneer wordt het schadelijk? Online-opvoedhulp.nl geeft richtlijnen:

  • Tot 2 jaar: vijf minuten per dag samen iets kijken en een paar keer per week samen surfen;
  • 2-4 jaar: 5 à 10 minuten per keer, maximaal 30 minuten per dag;
  • 4-6 jaar: 10 à 15 minuten per keer, maximaal 1 uur per dag;
  • 6-8 jaar: maximaal 30 minuten per keer, in totaal maximaal 1 uur per dag;
  • 8-10 jaar: maximaal 1 à 1½ uur beeldschermtijd per dag;
  • 10-12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag;
  • 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur beeldschermtijd per dag.

Wil schermtijd instellen voor je kind? Lees dan de handleiding over schermtijd beperken
Nu kan het natuurlijk zijn dat je dit nog steeds veel te veel vindt. Maak daarom gerust afspraken met je kind over tijden die jij redelijk vindt.

Over de auteur:

Nelleke werkt op de afdeling marketing en communicatie bij Kliksafe. Ze houdt van schrijven, lezen, snowboarden, muziek en reizen. Snapt niks van proxyservers en dat soort dingen, en op haar kantoor hangt de muur vol met vellen papier. Met quotes, met tekeningen: alles wat inspireert en motiveert.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reacties (1)

Nel
16 maart 2019 20:54

Wij zijn 74. en 74 we hebben wel kleinkinderen j́e kan ze..wel waar schuwen maar het zijn pubers die willen met de andere Mee doen .

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.