Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Hoe werkt Spotify precies? Muziek via het internet

#Mediaopvoeding

Geplaatst op 27 augustus 2020

Spotify logoVraag van een klant: “Mijn zoon is ineens erg druk met Spotify. Maar: wat is Spotify? En hoe werkt het? En wat kost Spotify?” Of wij er verstand van hebben ;-). Niet echt, maar daarom gaan we het uitzoeken.

Wat is Spotify?

Spotify: een geweldige vondst voor muziekliefhebbers. Het is een dienst op internet waarbij het vooral draait om het luisteren van muziek. Je kunt luisteren naar een enorme collectie muziek, met miljoenen nummers. De muziek kun je streamen: dat houdt in dat je muziek via internet luistert (en je niks hoeft te downloaden). Ook vind je er podcasts en video’s.

Hoe werkt Spotify?

Je kunt Spotify op elk apparaat gebruiken, door het programma te downloaden. Je kunt ook kiezen om de onlineversie te gebruiken, de webplayer. Als je naar de website gaat, kies je wat je wilt en maakt daarbij een account aan. Dat is alles: dan kun je gelijk muziek luisteren, je hoeft de muziek eerst niet te downloaden. Wil je Spotify op je telefoon, dan download je de app. Je krijgt gelijk (actuele) luistertips aangeboden op het startscherm. Aan de linkerkant zie je een paar functies: Home, Zoeken en Bibliotheek. De eerste twee spreken voor zich, en bij Bibliotheek kun je een playlist aanmaken. Dat gaat stap voor stap, en is helemaal niet moeilijk. Daar kun je je favoriete muziek in plaatsen. Grappig, ik scrol een beetje over de homepage, en daar kom ik bijvoorbeeld het kopje ‘Focus’ tegen, waaronder staat: muziek waarbij je je kunt concentreren. En zo krijg je allemaal tips.

Zoekfunctie

De zoekfunctie is een leuke. Je ziet daar allerlei categorieën, ik noem er een paar: Slapen, Kids & Family, Romantiek, Reizen, Party, Country, Klassiek, HipHop, Stemming en nog veel meer. Onder zo’n categorie vind je thema’s en daaronder staat dan een hele lijst met muziek.
Links zie je nog twee functies:

 • Je kunt nummers een ‘hartje’ geven, als je ze leuk vindt.
 • Je kunt ook hier een playlist maken met je favoriete muziek.

Is Spotify gratis?

Er zijn twee varianten: de gratis en de betaalde versie. De gratis versie is zeker al de moeite waard, daarmee kun je al heel wat muziek beluisteren. Je hebt er wel telkens met reclame te maken. Met Premium heb je net wat meer.

Wat kost Spotify Premium?

Spotify Premium is de betaalde variant. Je krijgt een maand gratis, en daarna kost het EURO 9,99 per maand. Dan heb je een account voor één persoon, maar je kunt betaald ook kiezen voor meerdere personen (Duo, Student of Family).

De voordelen van Premium zijn:

 • Geen reclameonderbrekingen. Bij de gratis variant krijg je om de paar nummers een reclame van een halve minuut te horen.
 • Je kunt ook offline luisteren, door de muziek op te slaan.
 • Je kunt nummers overslaan en hoeft niet verplicht te shuffelen. Shuffelen is dat je de muziek alleen in willekeurige volgorde hoort.
 • Hogere geluidskwaliteit.

Hoe werkt Spotify Family?

Met Spotify Family heb je een abonnement voor zes personen die op hetzelfde adres wonen. Je betaalt EURO 14,99. Je kunt dan allemaal je eigen muziek luisteren. Ook kun je een playlist aanmaken, van muziek die je met je hele gezin samenstelt.

Muziek downloaden op Spotify

Met Premium kun je de muziek ook downloaden en die offline luisteren. Het kost je een paar seconden voor je favoriete nummers zijn opgeslagen, maar daarna kun je gaan waar je wilt. 

Is Spotify veilig?

Wat Spotify er zelf van zegt, is dat ze veel belang hechten aan het veiligstellen van je persoonsgegevens. Paar punten uit hun pagina over veiligheid: Ze raden aan om een goed wachtwoord te kiezen en dat regelmatig te wijzigen. Ze geven tips over verdachte e-mails. Ze adviseren om je apparaten up-to-date te houden. En ze tippen je om nooit te vergeten uit te loggen op openbare plekken.

Als je een Facebook-account hebt, kun je ook in Spotify inloggen via Facebook. Dan is je account gekoppeld aan Facebook.

Hoeveel mb’s kost Spotify?

 • Gebruik je Spotify Premium, dan kun je muziek downloaden en opslaan. Als je dan onderweg bent, kun je toch muziek luisteren en kost het je niks. Luister je onderweg met Premium, zonder te downloaden – dan kost het je wel Mb’s. Je kunt dan het handigst je playlists offline beschikbaar maken en Spotify op offline zetten.
 • Heb je de gratis versie, dan moet je streamen. En dat kost je data. Een minuut muziek streamen kost ongeveer 1 Mb aan data. Na een half uur ben je dan dus al zo’n 30 Mb van je databundel kwijt.

Hoe kan ik op Spotify luisteren?

 • Download de Spotify app op spotify.com voor je desktop. Of je gaat naar de appstore voor de app op je mobiel of je tablet.
 • Wil je geen app, ga dan in de browser naar de web player van Spotify, ook op spotify.com.
 • Maak een account aan (meld aan met een e-mailadres of met Facebook).
 • Nu kun je beginnen met muziek luisteren.
 • Kom je er niet uit, dan ga je naar de Help-functie van Spotify. Je wordt er heel goed geholpen, en alles stap voor stap.
Wist je dat…
 • Spotify 271 miljoen betalende abonnees had, eind 2019?
 • Spotify meer dan 30 miljoen nummers in haar collectie heeft?
 • Er dagelijks zo’n 20.000 nieuwe tracks aan worden toegevoegd?

Bron:

www.spotify.com
https://www.consumentenbond.nl/online-muziek-luisteren/eerste-indruk-spotify

Over de auteur:

Hanneke is medewerker marketing & communicatie. Ze werkt al vanaf 2004 bij Kliksafe. Hanneke houdt van lezen en zingen. Ze schrijft graag, en kan eindeloos bellen met zussen. Als ze de eerste zonnestralen voelt of een vlinder ziet, is ze dolblij. Ze is graag thuis en bakt daar de lekkerste dingen.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reacties (6)

Hanneke
7 februari 2023 10:24

Dag Cobie,

Als je playlist door elkaar speelt, heet dat 'shuffle modus'. Als je betaalt voor je account (dus premium hebt), pas dan kun je de shuffle modus uitzetten, en je playlist in de normale volgorde af laten spelen. Hoe je dat doet, vind je in deze handleiding.

Succes!

Cobie
6 februari 2023 16:45

Ik kon altijd mijn playlist van muziek in dezelfde volgorde luisteren, op een of andere manier wordt mijn playlist nu door elkaar afgespeeld.Hoe kan ik dat wijzigen?

Robert
4 juli 2022 10:55

Hoi Mechelien,

Je gelikete nummers komen vanzelf in de map "Gelikete nummers" te staan. Die vind je onder het tabje "Bibliotheek". Je kunt in Spotify aparte afspeellijsten (Playlist) maken en daar je muziek mee ordenen: klik op de drie puntjes achter een nummer en kies "Toevoegen aan".
Gedownloade nummers kun je niet buiten de Spotify app beluisteren of gebruiken. Dus ook niet op een eigen CD zetten.
Besluit je je abonnement op te zeggen, verlies je ook alle gedownloade nummers.

Mechelien van Orsouw
3 juli 2022 14:36

Ik gebruik Spotify alle enkele jaren.
Heb veel ongeordende muziek.. Hoe Zet ik het snelst muziek van uit gelike te nr. In aparte map / CD ? Onder de artiesten naam of op orgininele CD
Kunnen dan gewilde nr.
, dan daar naast ook ( dus dubbel ) in de gelike te vorm bewaard staan.

Blijven de door mij binnen gehaalde muziek ook na opzegging in mijn bezit te beluisteren.

Carolien
25 februari 2022 10:58

Spotify prima, maar hoe zet ik de app stop, voor als ik niet luister. Laatste nummer blijft altijd open staan

Bert Boeters
6 september 2021 03:52

Echt werelds prog. Alles wijst zichzelf als je klikt dan zie je het vanzelf Wat zie je? Hetzelfde zinloze antwoord want het wijst zich van zelf. Ik ben nu 10 minuten bezig en artiesten vinden prima maar hoe selecteer ik van bv The Cranberries het hele oeuvre en dit opslaan in bieb. Ik krijg nog geen nummer opgeslagen. Dat is reuze makkelijk het wijst zich vanzelf................................................................................................................... Waar, wat , hoe ????

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: