Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Wat is GTA?

#Mediaopvoeding

Geplaatst op 21 februari 2018

Vandaag vroeg mijn collega of ik een blog wilde schrijven over 18+ games, zoals GTA. Daar krijgen we vaker vragen over, zei ze. Poeh, alsof ik de wijsheid in pacht heb. Ik heb wat onderzoek gedaan, en heb geprobeerd een overzicht te maken.

Online spelen

Waar de vraag vandaan kwam? Een van onze klanten koopt een spel en komt er achter dat het online tegen elkaar spelen niet werkt. De klant meldt dat er iets niet werkt en wij kijken vervolgens of het op te lossen is.

Games anno 2023

De games van nu zijn niet meer de spelletjes van vroeger. Met stevige hardware zijn zeer realistische games te maken. Waar een paar jaar geleden de beelden nog blokkerig waren, krijg je nu bijna hoofdpijn van alle details die je ziet.

Wat is GTA voor een spel?

GTA staat voor Grand Theft Auto. Je doel als speler is om de opdrachten die je krijgt (door bepaalde auto’s te stelen en af te leveren) zo goed en snel mogelijk uit te voeren. Het is een spel wat zich afspeelt in een fictieve Amerikaanse stad. Die stad is meteen een parodie op de Amerikaanse samenleving. Op dat vlak zit er best wel wat humor in. Met het spel zijn verschillende dingen aan te passen. Door zo’n mod (= een aanpassing in het spel) kan je opeens Sinterklaas tegen komen of met de trein tegen een Nokia 3310 botsen. Op Youtube staan dan ook kanalen vol met filmpjes over dit soort games en de bijbehorende mods.

GTA historie: Van de allereerste GTA naar GTA 5

De eerste versie van het spel draaide nog op MS-DOS ergens halverwege de prehistorie. De huidige versie is GTA 5 uit 2013 voor de Xbox 360 en PS3 en later voor andere platformen. Er zal dus binnenkort wel een nieuwe versie komen. In de eerste versie moest je opdrachten uitvoeren en voertuigen stelen. Tussendoor was het handig om uit handen te blijven van de politie. Het vrij door de stad kunnen gaan is gebleven. Wat er bij kwam is dat je allerlei dingen naast je missie kunt doen. Een beetje op mensen schieten, prostituees oppikken, pizzabezorger worden en nog veel meer.

GTA en Kliksafe

Zoals jullie weten zorgen wij er voor dat jullie een veilig internet krijgen. En dat je je filter zelf kan instellen, behalve het basisfilter: die staat bij ons altijd dicht. En daar zit een eerste probleem met dit soort spellen. Er zijn best veel games die vrij hoog scoren op wat bij ons in het basisfilter zit. Alleen al om al het geweld dat in een game zit.

Technisch

Om een spel als GTA V goed te laten werken, en dan met name het online tegen elkaar spelen, moet er nogal wat buiten het filter om naar buiten gestuurd worden. In ons filter kunnen we dingen vrij goed regelen, maar soms sluit je met de ene instelling, een andere functie uit. Voor deze game moet er erg veel uitgezonderd worden in het filter. Daarmee kunnen andere klanten niet de kwaliteit van het filter krijgen die ze van ons verwachten. In de technische zin zoeken wij altijd naar het juiste compromis.

Vanaf welke leeftijd GTA?

Dit spel heeft een PEGI rating van 18+. Maar is het verstandig om dit spel te spelen? Dat is een vraag om zelf eens goed over na te denken. Ik zal niet zeggen dat alles mag en moet kunnen. Ik zal ook niet zeggen alles verboden is en geblokkeerd moet worden.  En de productbeschrijving van een bekende webshop is wel duidelijk: “Grand Theft Auto V brengt ons naar het zonnige Los Santos. Maar zoals altijd krijgen we natuurlijk vooral te maken met de smerige onderwereld in de stad.”

Ouders

Ook onder ouders wordt er verschillend over dit soort spellen gedacht. De beelden van films en games worden ieder jaar steeds gedetailleerder en alles moet ook bloederiger worden en zo veel mogelijk shockeren. Zo lang dat binnen bepaalde grenzen blijft vinden we dat normaal puber gedrag, los van het problematisch gamegedrag. Maar bij sommige games worden grenzen over schreden. Bepaalde oorlogsspellen zijn erg bloederig, bijvoorbeeld Battlefield en Call of Duty. Maar GTA gaat een stap verder. Daar wordt alles gedaan wat in de misdaad normaal is, zoals prostitueebezoek, drugsgebruik, verkrachtingsscenes, moordscenes en roofovervallen. Wil je dat echt spelen? 

Grenzen

Als je dit thuis mag spelen, valt het onder de verantwoordelijkheid van je ouders of verzorgers. Maar om het filter ingrijpend aan te passen zodat het wel helemaal gaat werken, dat gaat ons een stap te ver. Heb je hier vragen over of wil je iets melden: gebruik de reactiemogelijkheid hier onder.

Extra informatie:
Ouders.nl: Bedankt dat mijn kind GTA mocht spelen bij jullie
Mediaopvoeding.nl: Iedereen speelt GTA, dus mijn zoon ook
Mirror.co.uk: Wat ouders zouden moeten weten
Mirror.co.uk: GTA shocking

 

Over de auteur:

Jan is vader, techneut én bioloog. Hij komt uit het oosten van het land en doet veel met techniek, maar is ook geïnteresseerd in dingen buiten het internet. Hij wil mensen graag helpen als ze tegen ingewikkelde dingen aanlopen.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reacties (3)

peter
29 januari 2023 17:33

GTA 5 is een top spel, maar aan dit antwoord: GTA 5 vanaf 18 jaar heb ik niks nuttigs. Het is gewoon een MENING!?!?!?!?!

Carlijn
23 oktober 2021 11:08

Dat is niet waar gta 5 is dat je in een stad zit en daar doei van als

Mahnaz
31 juli 2020 16:33

IK HEB NOOIT EEN SPEL GEKOCHT IK VIL SPELEN GAAN JULI MIJ LATE SPELEN (:

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: