Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Wat is Roblox? En is het veilig voor kinderen?

#Mediaopvoeding

Geplaatst op 30 juli 2020

Roblox – daar hebben we nog nooit over geblogd. Terwijl het spel toch door heel veel mensen (en vooral kinderen en tieners) gespeeld wordt: in mei 2020 waren er 155 miljoen mensen maandelijks actief op Roblox. Hoog tijd voor een blog! We geven antwoord op de belangrijkste vragen: Wat is Roblox precies? Hoe werkt het? Is het wel veilig voor kinderen?

Wat is Roblox?

Roblox is een platform waarmee je je eigen spelletjes kan maken. Roblox games heten die spelletjes. En het leuke is dat anderen dan jouw spel ook kunnen spelen. En jij de spellen van anderen. Je leert er programmeren, en je kan (als je een premium-lid bent) dingen die je gemaakt hebt, ook verkopen. Ze noemen de Roblox munteenheid ‘Robux’, maar je koopt deze Robux wel met echt geld.
Je kunt spellen een duimpje omhoog geven als je ze leuk vindt, en zo ook zien wat anderen leuke spelletjes vinden.

En het leuke is dat anderen dan jouw game ook kunnen spelen.

Hoe werkt het?

Je moet een account aanmaken om op Roblox games te kunnen spelen en ontwerpen. Er zijn natuurlijk heel veel verschillende soorten spellen, en die vind je ook allemaal terug op Roblox. Avontuur, iets bouwen, militair, sport, enzovoort. Er zijn aardig wat gratis dingen, die je kunt gebruiken om een spel te maken, bepaalde bouwmaterialen bijvoorbeeld, maar die zijn dan al door anderen ontworpen. En dus is het dan niet meer helemaal van jezelf. Wil je wel helemaal zelf iets maken, dan kost dat veel meer tijd. En sommige dingen moet je kopen: zoals kleding voor je avatar (een soort online profiel), of toegang tot extra levels in spelletjes.

Game-makers

Het handige van Roblox is dat je zonder hoge kosten een spel kunt maken om uit te proberen hoe mensen het vinden. Voordat je er als bedrijf allemaal kosten insteekt, kun je zo eerst je idee testen. En iedereen op de wereld kan jouw spel uitproberen, als je maar een telefoon, tablet of internettoegang hebt. Ook krijg je snelle feedback van deze spelers en kan je je spel aanpassen. Zo wordt het steeds beter.

Contact met anderen

In Roblox kun je met anderen contact maken. Je kunt vrienden worden met andere gebruikers. En je kunt chatten met elkaar, samen een spel spelen, en een groep maken met vrienden.

Is het veilig?

Je kan Roblox, net als bijna alle andere dingen op internet, veilig spelen, maar er zitten ook risico’s aan. Het is dus belangrijk om vooral goed op te letten en verstandig te zijn (en daar je kind bij te begeleiden). Via Roblox kan je bijvoorbeeld in contact komen met onbekenden. En omdat er online altijd mensen met ‘snode plannen’ zijn, en deze mensen ook heel goed weten dat er op Roblox veel kinderen actief zijn, is het belangrijk extra alert te zijn op te contacten die je hebt en de informatie die je deelt.

Vanaf welke leeftijd kun je Roblox spelen?

Het leeftijdsadvies dat Roblox zelf geeft, is vanaf 7 jaar. De PEGI-leeftijdsclassificatie is PEGI 7, dus vanaf 7 jaar. Het is wel belangrijk om te weten dat deze beoordeling gemaakt is met de basis Roblox games. De spellen die door andere spelers zijn gemaakt, zijn niet in deze beoordeling meegenomen.
De ESRB is een andere organisatie die games classificeert. Zij geven Roblox een E10+ beoordeling; vanaf 10 jaar vanwege fantasie en geweld. Ze attenderen ouders ook op de communicatiekanalen van Roblox. Spelers chatten in het spel met elkaar, wat risico’s met zich meebrengt.

5 tips voor ouders

Een paar aandachtspuntjes.

Aankopen in het spel

Roblox stuurt er best op aan om aankopen in het spel te doen. Je kunt het gratis spelen, maar krijgt wel steeds de verleiding om toch Robux-geld uit te geven. En ook spelers onderling kunnen hierop aandringen. Goed om daar van tevoren afspraken over te maken.

Let op met de zelfgemaakte spelen van spelers

Omdat spelers zelf de games maken, is er geen leeftijdscontrole of leeftijdsclassificatie.
Roblox controleert de spellen wel, op bijvoorbeeld ongepaste afbeeldingen of godslastering. Maar spellen die een horror- of moordthema hebben, komen vaak nog wel door de controle. Je kan in je account wel accountbeperkingen aangeven dat je bijvoorbeeld alleen spellen wil die gemaakt zijn voor kinderen onder de 13 jaar. Maar dit is niet waterdicht.

Online games in de woonkamer

Om te voorkomen dat je kind een gewelddadig spel speelt, kun je afspreken dat je alleen in de woonkamer online games doet, waar anderen mee kunnen kijken. Dit ‘sociale filter’ werkt uiteindelijk vaak nog het allerbest. Door belangstelling te tonen voor het spel dat je kind speelt, blijf je op de hoogte welke Roblox games worden gespeeld

Ouderlijk toezicht

In het spel kun je ouderlijk toezicht aanzetten. Op de website van Roblox lees je hier meer over. Ze hebben een speciale pagina voor ouders, waarop ze uitleggen hoe het spel werkt en hoe je met je kinderen mee kan kijken en ze kan helpen. De speciale ouderpagina van Roblox vind je hier: https://corp.roblox.com/parents/.

Vaste regels

Een aantal vaste regels voor welk online platform dan ook, zijn handig om in je gezin af te spreken. Denk aan:

  • Nooit je echte naam gebruiken;
  • Nooit vertellen waar je woont, of op welke school je zit;
  • Nooit offline afspreken met mensen die je alleen online kent;
  • Nooit foto’s sturen van jezelf, je omgeving, je identiteitsdocumenten etc.;
  • Wees je er altijd van bewust dat niet iedereen goede bedoelingen heeft;
  • Krijg je een rare chat van iemand, rapporteer hem dan. Roblox kan dan zien wat er misgaat en de gebruiker erop aanspreken of hem blokkeren.
Nelleke
Over de auteur:

Nelleke werkt op de afdeling marketing en communicatie bij Kliksafe. Ze houdt van schrijven, lezen, snowboarden, muziek en reizen. Snapt niks van proxyservers en dat soort dingen, en op haar kantoor hangt de muur vol met vellen papier. Met quotes, met tekeningen: alles wat inspireert en motiveert.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Wel zo veilig!

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.