Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Een sterk wachtwoord

#Onderwijs #Online risico's #Zakelijk

Geplaatst op 18 december 2017

Er kijkt iemand mee…

Een tijdje geleden was het volop in het nieuws: er werd meegekeken bij iemand thuis, die een camera had aangesloten op internet. De fabrikant van de camera had er een standaard wachtwoord op gezet, en de klant had die niet gewijzigd. Dus… kon er vrij eenvoudig contact mee gemaakt worden en kon men zelfs meekijken! Niet echt een fijn idee.

Het kan op veel apparaten

Tegenwoordig zijn het niet meer alleen camera’s die aangesloten worden op het internet, denk ook aan de NAS (een opslagmedium dat op het modem is aangesloten), printer, verlichting en thermostaat en er zijn vast nog meer apparaten, die ik vergeet. Al die apparaten zijn voorzien van een standaard-wachtwoord. Zorg er dus vanaf nu voor altijd voor dat je die wachtwoorden wijzigt in een persoonlijk en sterk wachtwoord. Het is misschien even werk, maar je veiligheid gaat toch boven alles? Een ander hoeft geen toegang tot jouw beelden, bestanden en andere privacygevoelige dingen te hebben. Toch?

Direct doen!

Je kan het beste direct bij het installeren van apparaten die aangesloten worden op internet, het wachtwoord wijzigen in een ‘sterk’ wachtwoord. In alle handleidingen die bij apparaten zitten,  staat beschreven hoe je dat doet. Is het niet mogelijk om het wachtwoord te wijzigen van een apparaat dat je wilt aansluiten op internet - dan zou ik er gelijk mee terug gaan en het apparaat inruilen voor een die dat wél kan.

Wat is een sterk wachtwoord?
-    Hoe meer tekens, hoe veiliger.

  • Vaak wordt aangeraden om minimaal 8 tekens te gebruiken, maar een wachtwoord met 12 tekens of meer is veel beter.
  • Nóg beter is het om een zin te gebruiken, die onthoud je vaak ook makkelijker.
  • Zorg dat je wachtwoord cijfers, hoofdletters en speciale tekens bevat.
  • Ook belangrijk: gebruik verschillende wachtwoorden i.p.v. overal hetzelfde wachtwoord.
  • Wil je meer tips voor het maken van een sterk wachtwoord? Klik dan hier.


Niet doen

Wist je trouwens dat 123456 het meest voorkomende wachtwoord is, 16% van de mensen zijn of haar voornaam gebruikt in een wachtwoord en 33% van de mensen één wachtwoord heeft voor meerdere websites? Niet zo slim!

Ben ik kwetsbaar?

Weet in elk geval welk apparaat verbinding heeft met internet en van buitenaf toegankelijk is. En controleer: staat dit apparaat zo ingesteld dat alleen jij erbij kan, of…?
Wil je meer lezen over de beveiliging van apparaten, kijk dan op de website van Nationaal Cyber Security Centrum. Tip: een leerzaam artikel is Beveilig apparaten gekoppeld aan internet.

Bronnen
Wikipedia
Consumentenbond
Nationaal Cyber Secutity

 

Over de auteur:

Arnold is trotse vader van vier kinderen. Hij houdt van fotograferen en werkt bij Kliksafe op twee afdelingen (niet tegelijk 😉): het klantcontactcentrum en de afdeling techniek. En dat klopt precies met wat hij het liefste doet: mensen helpen met ict-problemen. Bedenkt graag nieuwe manieren om onze klanten zo goed mogelijk te informeren en te helpen.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reacties (1)

L van der Hoek
27 februari 2020 11:46

Ik heb mijn wachtwoord in een agenda staan,maar hoe verander ik het wachtwoord op de computer?

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.