Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Wat is een proxy?

#Onderwijs #Techniek #Zakelijk

Geplaatst op 11 december 2017

Ik hoor best vaak iets over de proxy of over de proxyserver, maar wat is dat nou eigenlijk? Om daar een duidelijk antwoord op te geven, moeten we eerst antwoord geven op de vraag: wat is een proxy?

De proxy
Een proxy is iets (of iemand) die namens jou iets doet. Laten we het eens bekijken aan de hand van een voorbeeld. Stel, je vraagt aan je collega: wil je koffie voor me halen? Deze collega is dan de ‘proxy’ voor de koffie. Hij pakt een dienblad en zet de bekertjes er op van de mensen die allemaal koffie willen hebben. Hij loopt naar het koffieapparaat en vult alle bekertjes met de juiste koffie en brengt iedereen zijn koffie. Deze koffieproxy doet dus iets voor je, zodat je er zelf niet over hoeft na te denken. Zo is het met een internetproxy ook. Hij krijgt van allerlei mensen internetverzoeken en handelt deze netjes af. Ons internetfilter bestaat uit een aantal van deze internetproxies.

Nu gaan we een stapje verder. Hoe zit het dan met een zogenaamde transparante en een niet-transparante proxy?

De niet-transparante proxy
Het voorbeeld van de collega die koffie haalt, gaat over een niet-transparante proxy. Je vraagt uitdrukkelijk aan hem of haar iets te doen en verder laat je de taak aan hem over. Dat is net als dat je in de browser (bijvoorbeeld Internet Explorer, Chrome of Firefox) ingesteld hebt dat je een proxyserver gebruikt, bijvoorbeeld proxy.kliksafe.nl op poort 8080. Jouw browser stuurt alle verzoeken daar naar toe en laat alles door die proxy afhandelen.

De transparante proxy
Iets anders is het wanneer je transparant gebruik maakt van een internetproxy. In dat geval heb je geen proxy ingesteld en weet jouw computer zelfs niet dat er een proxy is. Jouw computer wil nu het hele proces van het internetten afhandelen. Hij zoekt uit hoe bij een website te komen, vraagt de informatie op en bewerkt deze en toont het op het beeldscherm. En dit alles zonder goed in de gaten te hebben dat er een proxy tussen zit.

Vergelijk dit eens met het halen van de koffie. Nu loopt iedereen naar het koffieapparaat en probeert daar zijn bekertje onder te zetten. De collega die ‘koffie proxy’ is, pakt echter jouw bekertje, vult het met de juiste koffie en geeft hem gevuld terug. Daarna loop je terug naar je stoel met het bekertje. Jij dacht zelf de koffie ingeschonken te hebben, maar in werkelijkheid heeft de ‘koffie proxy’ dat voor jou gedaan.

Wat is het verschil?
Als de proxy ingesteld is, begrijpt jouw browser hoe alles afgehandeld hoort te worden door de proxy. Op internet zijn daar afspraken voor gemaakt. Als de proxy-server vragen gaat stellen, kan jouw browser daarom de juiste antwoorden geven. Met een transparante proxy gaat het hier weleens mis. Om te weten of je iets mag, vraagt de proxy wie je bent. Een eenvoudige App op je telefoon begrijpt dat bijvoorbeeld niet. In zo’n geval moet er een oplossing verzonnen worden die er voor zorgt dat het wel werkt.

In een volgende blog ga ik er meer op in hoe ons Kliksafe filter werkt.

 

Over de auteur:

Jan is vader, techneut én bioloog. Hij komt uit het oosten van het land en doet veel met techniek, maar is ook geïnteresseerd in dingen buiten het internet. Hij wil mensen graag helpen als ze tegen ingewikkelde dingen aanlopen.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Wel zo veilig!

Reacties (3)

Ronald
22 juli 2020 19:06

Ik kwam hier door te googlen op 'kliksafe proxy' omdat ik benieuwd was of kliksafe ook externe proxy-sites blokkeert, die misbruikt kunnen worden om het kliksafe filter te omzeilen. Maar daar lees ik niets over, kunt u daar iets over zeggen?

Kliksafe
16 januari 2018 09:20

Beste driekwart digibeet, het blijft ingewikkeld hè, dat vind ik (Nelleke, van marketing) ook hoor! Maar we blijven proberen een en ander begrijpelijk te maken.

Een driekwart digibeet
15 januari 2018 17:15

Beste Jan, Ik hoop dat ik je volgende blog wel ga begrijpen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.