Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Wat is een proxyserver?

#Onderwijs #Techniek #Zakelijk

Geplaatst op 2 augustus 2023

Wat is een proxy server?

Een proxy is een computer die als poort tussen jou (de gebruiker) en het internet staat. Die computer wordt vaak een proxyserver genoemd. Alle internetverkeer dat de gebruiker verstuurt en ontvangt gaat via deze server. Een proxy biedt gebruikers privacy- en veiligheidsvoordelen.
Het internetfilter van Kliksafe bestaat uit een aantal van deze proxies

wat is een proxy

Hoe werkt een proxy?

Je wil graag een website bezoeken. Daarvoor doe je als gebruiker een aanvraag; je tikt op je computer een website in via de adresbalk, bijvoorbeeld kliksafe.nl. Vervolgens gaat die aanvraag naar de proxy toe. Die proxyserver haalt jouw aanvraag op, en stuurt die terug naar jouw computer. Dit proces duurt slechts enkele milliseconden en jij als gebruiker merkt daar nauwelijks iets van.

Jouw computer heeft een uniek IP-adres. Je kunt dit IP-adres het beste zien als het adres van je computer. Zoals je pakketdienst weet waar je pakketje thuis afgeleverd moet worden, zo weet het internet via je IP-adres de gegevens naar de juiste computer te sturen. De proxyserver heeft ook zo’n IP-adres. Je aanvraag gaat dus eerst naar de server toe, die de website aanvraag voor jou afhandelt. De website stuurt dus de gegevens die je nodig hebt om de website te bezoeken niet direct naar jou, maar eerst naar de proxy. Die sluist het weer door naar jou. De website weet dus in de meeste gevallen niet wat jouw IP-adres is.
Een proxyserver kan de ontvangen gegevens aanpassen, zoals je IP-adres wijzigen, zodat de website niet weet waar je ter wereld bent. Ook kan het de verstuurde gegevens versleutelen ter beveiliging, zodat tijdens het transport je gegevens niet leesbaar zijn voor vreemden. Tot slot kan een proxy, zoals bij het internetfilter van Kliksafe, toegang tot bepaalde websites blokkeren.

Transparante versus niet-transparante proxy

Je hoort vaak over het onderscheid tussen twee soorten proxies, namelijk transparante- en niet-transparantie proxies. Hieronder leggen we de verschillende tussen deze twee uit

Transparante proxy

Een transparante proxy is voor jou als gebruiker onzichtbaar. Je hebt niet door dat je een proxy gebruikt, omdat je in de browser niets hoeft in te stellen. Je kunt om deze reden er niet omheen. Je webaanvraag wordt zonder weten van de gebruiker direct verstuurd naar de proxy. De aanvragen/verzoeken worden door een transparante proxy niet aangepast. Dit is het grootste verschil tussen transparant en niet-transparante proxies.

Niet-transparante proxy

Bij een niet-transparante proxy moeten de gebruikers eerst instellen dat het tegen een proxy moet gaan ‘praten’. Daarmee is de gebruiker bewust dat er een proxyserver gebruikt wordt. Op deze manier kan het internetverkeer veilig gemaakt worden. Het ip-adres van de gebruiker kan verborgen blijven, dat is wel prettig. Maar ook kunnen verzoeken van illegale sites zoals malware, phishing, goksites tegengehouden worden. Dit kun je doen via een specifieke webpagina, of je stelt een proxy in met een certificaat.
Het internetfilter van Kliksafe werkt met een aantal niet-transparante proxies. De proxyservers houden alle slechte sites tegen, zodat jij veilig kunt internetten.

 In een volgende blog ga ik er meer op in hoe ons Kliksafe filter werkt.

Over de auteur:

Jan is vader, techneut én bioloog. Hij komt uit het oosten van het land en doet veel met techniek, maar is ook geïnteresseerd in dingen buiten het internet. Hij wil mensen graag helpen als ze tegen ingewikkelde dingen aanlopen.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reacties (3)

Ronald
22 juli 2020 19:06

Ik kwam hier door te googlen op 'kliksafe proxy' omdat ik benieuwd was of kliksafe ook externe proxy-sites blokkeert, die misbruikt kunnen worden om het kliksafe filter te omzeilen. Maar daar lees ik niets over, kunt u daar iets over zeggen?

Kliksafe
16 januari 2018 09:20

Beste driekwart digibeet, het blijft ingewikkeld hè, dat vind ik (Nelleke, van marketing) ook hoor! Maar we blijven proberen een en ander begrijpelijk te maken.

Een driekwart digibeet
15 januari 2018 17:15

Beste Jan, Ik hoop dat ik je volgende blog wel ga begrijpen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: