Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Tips om hacken tegen te gaan, deel 2: telefoon & tablet

#Online risico's

Geplaatst op 14 mei 2018

In een eerdere blog schreef ik over de computer en hoe je die zo goed mogelijk kunt beveiligen tegen hacken.  Vandaag deel 2: hoe kan je je telefoon en tablet beter beveiligen?

Updaten

Net zoals in mijn vorige blog begin ik met deze tip. Het is een van de belangrijkste dingen die je kan doen om je telefoon of tablet zo goed mogelijk te beveiligen. Updates van je apparaat dichten namelijk lekken die er in de software kunnen zitten. Wanneer je een oudere versie van bijvoorbeeld Android of iOS op je apparaat hebt staan, is het makkelijker voor een hacker om je apparaat over te nemen. Ook is het belangrijk dat je naast de software ook de apps regelmatig controleert op updates. Ook apps kunnen ‘’lek’’ zijn, waardoor iemand zichzelf ongewenst toegang kan verschaffen tot jouw privé gegevens.

Encryptie inschakelen

Encryptie zorgt ervoor dat wanneer een persoon ongewenst jouw telefoon binnendringt, hij niet bij je persoonlijke gegevens kan komen omdat deze versleuteld zijn. Denk bijvoorbeeld aan berichten en foto’s. Bij alle IOS en de meeste Android telefoons staat deze functie al ingeschakeld. Bij sommige telefoons moet je het zelf nog inschakelen. De optie voor encryptie vind je onder de instellingen > beveiliging.

Beveiligingsopties van je telefoon

Ook de beveiligingsopties dragen bij aan de veiligheid van je telefoon of tablet. Door een pincode, vingerafdruk of patroon te gebruiken als beveiliging, komt niet zomaar iedereen in je telefoon. Het is verstandig om geen standaardcode te gebruiken of een code die uit je privé gegevens te herleiden zijn; deze zijn namelijk makkelijk te raden. Gebruik dus een code die alleen jij weet en die niet voor de hand ligt. Bij iPhone en sommige Android apparaten kan je inschakelen dat wanneer er tien keer een verkeerde beveiligingscode wordt ingevoerd, het apparaat gewist wordt. Maar dit kan gevaarlijk zijn wanneer je geen back-up hebt ingesteld. Je bent dan al je gegevens kwijt.

Installeren van apps

De meeste virussen worden geïnstalleerd op een telefoon of tablet doordat mensen apps installeren die niet uit een officiële app-winkel komen. Dit gebeurt vaak als mensen een betaalde app op een illegale manier willen downloaden. In deze illegale app zit dan software verborgen die bijvoorbeeld je bankgegevens steelt. Bij Android is er nog een tweede gevaar: er zijn veel apps in de Google Play store die veilig lijken maar alsnog een virus bevatten. Doe daarom onderzoek. Kijk bijvoorbeeld hoeveel mensen er deze app gedownload hebben en tot welke gegevens de app toegang krijgt (je locatiegegevens, je contactenlijst e.d.).

Wifi en bluetooth

Via wifi en bluetooth kan je gevolgd worden. Bijvoorbeeld bij de route die je naar het station neemt. Als je onderweg geen wifi of bluetooth nodig hebt, is het verstandig om deze uit te zetten.

Als je ooit met een wifi netwerk verbonden geweest bent, maakt je telefoon of tablet daar automatisch verbinding mee. Dat is makkelijk, maar ook een beetje gevaarlijk. Een veel gebruikte methode van hackers is namelijk het aanmaken van een nep-wifi-netwerk. Ze bootsen dan de wifi in de trein of de McDonald's na, en je telefoon maakt automatisch verbinding. Op die manier proberen ze jouw gegevens te stelen. Het is daarom verstandig om regelmatig de lijst met vertrouwde wifi-netwerken op te schonen. Heb je een wifi netwerk niet vaker dan een keer nodig, verwijder hem dan uit het geheugen van je telefoon of tablet. Dit doe je door via de instellingen naar het wifi-netwerk te gaan en daar op ‘vergeten’ te klikken. Bij een Apple apparaat is dit niet mogelijk omdat de lijst van wifi-netwerken waar je ooit mee verbonden bent geweest, wel opgeslagen wordt door Apple, maar je hebt geen toegang tot deze lijst via je telefoon.

Geen notificaties op je startscherm tonen

Veel mensen vinden het handig om bijvoorbeeld appjes of activiteiten op Facebook te kunnen volgen door een melding op het startscherm te laten tonen. Het is inderdaad makkelijk om daarmee snel te kunnen beoordelen of iets dringend is of wel even kan wachten. Maar veilig is het niet. De inhoud van een bericht wordt direct weergegeven zonder dat je een pincode hoeft in te voeren. Iedereen kan meelezen en dus ook mensen die er niets mee te maken hebben. Zet daarom de optie notificaties weergeven in je startscherm uit zodat je alleen berichten kan lezen wanneer je telefoon ontgrendeld is.

Back-up van het apparaat

En de laatste tip: Het is heel belangrijk een back-up te maken van je apparaat. back-up. Mocht het apparaat kapot zijn of gestolen worden, of wellicht toch een virus oplopen, dan kan je altijd nog bij je gegevens komen. Met een Apple of Android apparaat kan je vaak volledige back-ups maken, zodat je niet alleen de berichten en contacten, maar ook foto’s en video’s in de back-up hebt.

Bron: https://laatjeniethackmaken.nl/

Over de auteur:

Het schrijven zit Henrike in haar bloed. In haar vrije tijd schrijft ze o.a. voor haar eigen blog. Ze werkt op het klantcontactcentrum en is daar technisch helpdeskmedewerker.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reacties (1)

Telefoon blog
7 mei 2019 09:24

Fijn dat je hierover schrijft, mensen worden zich hier ook steeds meer van bewust. Bedankt voor de handige tips en je artikel!

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.