Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Back-ups maken in strijd tegen computer virussen

#Online risico's

Geplaatst op 26 juli 2017

Back-ups maken tegen virussen

Oké, het is dan toch gebeurd. Je computer heeft een virus. Wat nu? Hard om hulp roepen en weglopen? Nee dat helpt niet, hoe graag je het ook zou willen. Elk probleem is op te lossen, als je er maar op tijd bij bent. Dat klinkt best optimistisch, maar het grote probleem bij een virus is vaak dat je het dus niet op tijd merkt. Ben je echt te laat, dan is de schade vaak erg groot.

Begin met een back-up

Er zijn eigenlijk drie dingen die je gebruikt tegen een computervirus:

  1. Maak een goede back-up.
  2. Maak nog een goede back-up.
  3. En maak ook een goede back-up.

En je weet pas of het een goede back-up is, als ook het terugzetten lukt. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk een goede back-up is. Test dan ook regelmatig of de back-up wel gemaakt wordt. Het maken van een goede back-up kost wat moeite, en de apparatuur die je nodig hebt, kost geld. Op tijd en geld bespaar je heel makkelijk. Totdat je die back-up echt nodig hebt. Dan maakt het niet uit wat hij kost of gekost heeft en hoeveel moeite er in zit. Als het maar werkt.

Hoe herken ik computer virussen?

  • De meest gemene vorm van een virus van nu is ransomware. Dat is een soort virus die al je bestanden gaat versleutelen. En zonder sleutel zijn je foto’s en documenten echt niet meer te openen. Voor best veel losgeld (in het Engels ransom) krijg je, als het goed is, de sleutel van de oplichters. Hier is de goede back-up echt de oplossing. Computer opnieuw installeren en de back-up terugzetten.
  • Een nieuwe vorm van virussen gaat niet in je computer zitten, maar in je ‘slimme lamp’ of in een ander apparaat dat via internet te bedienen is. Deze virussen zijn erg lastig te verwijderen. Vaak moet er een specialist bij komen of is het zelfs goedkoper om de besmette apparatuur maar af te danken.
  • De derde groep computervirussen merk je zelf niet zo snel. Maar er gebeurt wel degelijk wat in je pc. Je internetverbinding wordt almaar trager of je komt regelmatig op een zogenaamde blacklist te staan, waardoor je geen e-mail meer kunt versturen. Ook heb je soms dat mensen uit je contactpersonenlijst je boos mailen dat je hun spam stuurt. De kans is groot dat jouw computer in een botnet zit. Dat is een verzameling van heel veel computers die door een crimineel gebruikt wordt om andere dwars te zitten of spam te versturen. De remedie in dit geval is vaak om het met speciale schoonmaaksoftware te verwijderen. Zoek daarvoor op de naam van het virus: ‘Hoe verwijder ik het …virus?’ Veel beter werkt het om de computer op te starten vanaf een schoonmaak-DVD of USB-stick en daarmee het virus grondig te verwijderen. Software daarvoor kun je hier gratis downloaden.

Lees ook onze blog: Het herken ik malware, spyware of virus op mijn pc?

Het is best ingewikkeld als je het niet regelmatig doet en ook nog niet weet waar je op moet letten. De makkelijkste oplossing is dan gebruik te maken van een betaalde dienst. Een professioneel bedrijf maakt je apparatuur weer schoon en zorgt ervoor dat alles weer goed is. 

 

Over de auteur:

Jan is vader, techneut én bioloog. Hij komt uit het oosten van het land en doet veel met techniek, maar is ook geïnteresseerd in dingen buiten het internet. Hij wil mensen graag helpen als ze tegen ingewikkelde dingen aanlopen.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.