Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Gratis wifi spots; betalen met je privacy?

#Online risico's

Geplaatst op 15 april 2020

Gratis wifi buitenshuis

gratis wifi privacy buiten hotspotDat is lastig. Je bent door je internetbundel heen en net nu heb je internet nodig. Maar: wat handig: hier hebben ze gratis wifi. En ook niet zo’n lastig wifiwachtwoord om verbinding te maken. Zo, even op de akkoordpagina klikken en je kan verder. Gratis wifi in de trein, in winkels, in je hotel, in school, bij de tandarts en bij de pizzeria of snackbar. Bijna overal is er tegenwoordig gratis wifi beschikbaar. Sommigen gaan juist speciaal daarheen voor de gratis wifi. Een ijsje eten en ondertussen appen. Niks mis mee, toch?

Waarom bedrijven gratis wifi aanbieden

Waarom zou je gratis wifi aanbieden? Die bedrijven hebben daar een paar goede redenen voor. En ook daar is niets mis mee, toch? Een snackbar of restaurant lokt met gratis wifi de klanten. Een onderdeel van je beoordeling is of de wifi goed is. Aan een ijsje of een frikandel is niet zo heel veel te mislukken. En dan scoor je punten met extra zaken zoals goede wifi. Bij een hotel gaat het nog verder. Zij kunnen wel ophouden zonder wifi. Daarom hebben ze een basis wifi. En wil je in je hotelkamer draadloos losgaan, dan is het mogelijk om bij te betalen voor premium wifi met hogere snelheid en beter bereik.

Twee belangrijke dingen

Heb je hem weer met zijn gemiep over veiligheid. Van Jan mag je ook helemaal niets. Nou, dat valt best mee. Maar ik wil alleen dat je even oplet. Er zijn twee dingen belangrijk. De eerste is of je wel veilig verbinding maakt. En de tweede is of je niet te veel met je privacy betaalt.

Is gratis wifi wel veilig?

Als je bij een wifi-netwerk niet een beveiligingscode hoeft op te geven om te kunnen verbinden, dan gaat alles open en bloot door de lucht. Hmm en dat wil je niet - denk ik? Iedereen kan dan met jou mee kijken wat je precies doet. Nou ja iedereen, je hebt wel wat kennis van techniek nodig, maar echt moeilijk is het niet. Als het toch niet anders kan, maak dan alleen gebruik van beveiligde websites of gebruik een vpn. Een vpn kan je eenvoudig op je modem maken. (Een vpn is een soort buis die je maakt, zodat aan de buitenkant niet te zien is wat erdoorheen gaat.)

Betalen met je privacy, kan dat?

Heel veel dingen op internet zijn gratis. Filmpjes kijken, dingen zoeken, mailtjes sturen, vaak is het gratis. Maar toch wordt er geld verdiend. Met wat jij doet en zoekt, kan men advertenties op maat maken, zodat jij meer gaat kopen. Het gaat maar om kleine dingen, maar heel veel kleine dingen maken grote. En dus zijn de belangen ook groot. Met gratis wifi kan dit ook. Jij gebruikt het gratis wifi, bekijkt de aanbiedingen op de welkomstpagina. En ondertussen wordt er een cookie of een andere markering gebruikt, zodat men kan bijhouden in welke filialen jij komt. Wat jouw smaak is. Daar kunnen ze dan mooi advertenties en acties op aanpassen. En dat alles om het gratis wifi te betalen en nog een beetje winst te maken.

Dus

Mag er nou helemaal niks meer? Nee - dat zeg ik niet, maar let wel een beetje op met wat je doet ;-)

Jan
Over de auteur:

Jan is vader, techneut én bioloog. Hij komt uit het oosten van het land en doet veel met techniek, maar is ook geïnteresseerd in dingen buiten het internet. Hij wil mensen graag helpen als ze tegen ingewikkelde dingen aanlopen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deel dit bericht op: