Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Het is toch maar een spelletje?

#Mediaopvoeding #Online risico's

Geplaatst op 29 november 2018

Een oom van me had vroeger een sigarenzaak in het oosten. Het was een erg gezellige winkel waar mensen niet alleen voor hun rokertje kwamen, maar ook om even gezellig te kletsen. Over de leuke dingen van het leven, maar vooral ook over de moeilijke dingen in het leven. Eigenlijk was hij een soort maatschappelijk werker. Naast rookwaren en alles wat daarbij hoort, verkocht hij ook wat loterij en toto dingen. Dat liep niet uit de hand, want als je opvallend veel lootjes kocht sprak hij je er echt wel op aan. Onbewust had onze maatschappij toen iets (sociale controle?) waardoor het niet uit de hand kon lopen. Je lette op elkaar.

Je begrijpt wel dat die leuke sigarenzaak niet meer bestaat. Je rokertjes haal je nu wel ergens anders en dat is lang niet zo gezellig meer. We weten ondertussen hoe schadelijk roken voor ons is. En die gokjes die je kon wagen, dat doen we nu online. Want tenslotte hebben we nu internet. Niemand die je ziet, je kunt gewoon je gang gaan. Maar helaas ook niemand die je vraagt hoe het met je gaat als je te veel gokt. En of het wel verstandig is.

Moeten we dat online gokken blokkeren? Mag er nu echt niets? “Kliksafe blokkeert ook echt alles!” Ho, dat is niet waar. Heel veel dingen stel je zelf in, dus álles blokkeren we zeker niet. Maar ook wij hebben onze grenzen. Het basisfilter zorgt er voor dat we een gezinsvriendelijk (family friendly) internet kunnen leveren. De meeste goksites blokkeren we wel, behalve de nationale loterijen. Die laatste zijn altijd een beetje grijs gebied en daarom laten we de keus daarover graag aan jou zelf over.

Sommige mensen denken: het is toch maar een spelletje. Maar dan ga je aan twee belangrijke zaken voorbij. Het is voor veel mensen best verslavend. Er gaat meer geld in zitten dan je van te voren bedacht had. Die oom van mij waarschuwde je op tijd. En misschien dacht je dan wel: waar bemoei jij je mee! Maar een website gaat jou niet waarschuwen. Ten tweede is het verboden. Een online gokje verboden? Ja inderdaad, twee omroepen hebben daar uitgebreid aandacht aan besteed. Volgens onze huidige wetgeving mag het niet. Denk dus even na voor je er mee verder gaat.

Als je naar ons filter gekeken hebt, zag je dat je bij ons niet alleen het online gokken kunt blokkeren, maar ook alcohol en tabak. Kliksafe: voor elk wat wils, maar wel met mate ;-)

Over de auteur:

Jan is vader, techneut én bioloog. Hij komt uit het oosten van het land en doet veel met techniek, maar is ook geïnteresseerd in dingen buiten het internet. Hij wil mensen graag helpen als ze tegen ingewikkelde dingen aanlopen.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.