Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

Serviceweb is wel goed bereikbaar.

Praten tegen je koelkast

Geplaatst op 19 april 2017

Deze blog is door 274 mensen gelezen.

Praten tegen apparaten, rumoer op de keukenvloer

‘Hé koelkast, bestel effe 3 pakken melk extra. John en Bianca komen eten vanavond’.
‘Okay. Ik bestel bij de EMTE. Aanbieding: 3 pakken voor € 1,49, bezorging tussen 16.00 en 17.00 uur’.
‘Akkoord’.

Binnen enkele jaren is dit gemeengoed geworden. Althans als je de futuristen mag geloven tijdens het congres Smart Home World 2016 in Londen. ‘Voice is booming’. We lopen niet meer naar het raam om de gordijnen dicht te doen, maar we zeggen ‘gordijnen sluiten’ of ‘schemerlamp aan’ en de commando’s worden gewillig uitgevoerd. Deze voorbeelden zijn met vele uit te breiden.

Voor het grote publiek
Is dit nieuw? Niet echt. Systemen die reageren op geluid, zijn er al heel lang. Spraakcomputers eveneens. De bekende Britse natuurkundige Stephen Hawking is volledig verlamd en spreekt sinds de jaren ’90 door middel van een spraakcomputer. Het is voor hem de enige manier om te communiceren omdat bij een operatie z’n beide stembanden zijn doorgesneden.

Wat wel nieuw is, is dat het beschikbaar komt voor het grote publiek. Kostte in het verleden spraakcomputers duizenden dollars, vandaag kan een willekeurige mobiele telefoon gesproken commando’s opvolgen. Zeg je tegen het navigatiesysteem in je auto dat hij naar de Wiardi Beckmanstraat in Amsterdam moet, dan krijg je als antwoord: ‘De route wordt berekend’. En als er een passagier doorheen praat, is de vriendelijke vraag: ‘Wat zegt u?’ Dergelijke systemen wennen erg snel en vergroten de verkeersveiligheid. Dat dit soort functies nu ook binnenshuis toegepast kunnen worden, is dus zo gek nog niet. Een gesproken commando is heel wat makkelijker dan een ingewikkeld bedieningspaneel gebruiken om je favoriete muziek te laten horen.

Internet of Things 
De ontwikkelingen gaan snel. Na de smartphone komen de Smart Home en Smart Living Services dichterbij. Het bedienen van je cv via een app op je smartphone is inmiddels al gewoon geworden. Er komen allerlei apparaten op de markt om je huis te beveiligen tegen inbraak, brand, gas- of waterlekkages etc. En ze zijn allemaal verbonden met internet. IoT, Internet of Things noemen we dat. Niet alleen de computer of de mobiele telefoon is verbonden met internet, maar alle denkbare ‘dingen’ tot kleding en straks mensen aan toe zijn via internet aan elkaar gekoppeld. KPN heeft er inmiddels een apart netwerk voor ingericht (LoRa) om de grote toestroom aan data van allerlei kleine slimme apparaten te kunnen verwerken.

Continu kunnen we onze dierbaren en onze bezittingen zoals huis en auto in de gaten houden. Je gezin en je huis is voor veel mensen, zo niet allen, van onschatbare waarde. En daar richten de marketeers van veel bedrijven zich op. Meer comfort, meer veiligheid, meer gemak, meer…, meer…

Privacy
De vraag is of we hier echt op zitten te wachten en hoe het zit met onze privacy. Energiemaatschappijen introduceren slimme meters om het energieverbruik en daarmee het leefpatroon van hun klanten scherp in de gaten te houden. De slimme thermostaat, Google Nest zou gevoelige en persoonlijke informatie verzamelen over het gedrag van gebruikers. Bovendien bleken hackers in staat om de beveiliging te kraken, zodat persoonlijke gegevens zomaar op straat kwamen te liggen. En verzekeringsmaatschappijen kunnen met slimme kastjes in de auto het rijgedrag van de klant meten en daar de premie van de polis van afhankelijk maken.

Terecht maken steeds meer mensen zich zorgen over hun privacy. Ook al heb je niets te verbergen, dan nog hoeft niet iedereen te weten dat je elke donderdagavond lekker met een goed boek en een glas wijn in het bubbelbad ligt. Of dat je aan het sporten bent. Of een concert bezoekt. Of naar de kerk gaat. Niks mis mee, maar het hoeft niet op straat te liggen.

Denk goed na als je besluit om apparaten aan te schaffen die op welke wijze dan ook met internet verbonden zijn. Wees je er bijvoorbeeld van bewust dat je via je smartphone- je kind dus ook als die er een heeft- gemakkelijk te lokaliseren bent. Dat heeft voordelen, maar kwaadwillenden kunnen hier gemakkelijk misbruik van maken.

Ondanks dit alles zal Internet of Things, Smart Home, Smart Living en hoe het allemaal mag heten een hoge vlucht nemen. En het zal sneller gaan dan we denken. Hoe ik dat weet? Kijk naar het recente verleden. Het is nog niet zolang geleden dat mensen het bezit van een mobiele telefoon zinloos vonden. Vandaag zijn leerlingen uit groep 7 van de basisschool al continu online en appen opa’s en oma’s er lustig op los met hun kleinkinderen. Het is een illusie om te denken dat dit met Smart Home ineens anders zal zijn.

Het is maar dat je het weet.

 

Over de auteur

Bert Jan is directeur van Kliksafe. Hij is vader van 4 kinderen en sinds een paar jaar opa. Hij houdt van natuur, cultuur en muziek. Van Bach tot Sjostakovitsj. 

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.