Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Spraakassistent Siri en Google: Kleine potjes met grote oren?

#Techniek

Geplaatst op 25 april 2019

Spraakassistent: Kleine potjes met grote oren?

Ik zat een tijdje geleden in de auto naar een lezing te luisteren en toen gebeurde het. Mijn telefoon stond in de houder en Siri, mijn spraakassistent van Apple, dacht dat ik haar activeerde. En vervolgens zag ik tot mijn verbazing de tekst van de lezing op het scherm komen. Totdat Siri het opgaf en zei dat ze het niet begreep. Degenen die mij een beetje kennen weten dat Siri best mee mocht luisteren...

Ik weet het niet, het is zo ingewikkeld. Dat gevoel hebben veel mensen als het gaat om hoe je om moet gaan met nieuwe technische dingen. Na de smartphones die ons huis hebben veroverd, zie je nu steeds vaker apparaten die op jouw bevel iets voor je doen. We willen als ouders graag dat onze kinderen naar ons luisteren, maar als ze te veel luisteren vinden we het kleine potjes met grote oren. En over die oren wil ik het nu even hebben.

Misschien praat je al tegen je smartphone. Hey Siri bel naar huis. Of Hey Google als je een Android spraakassistent hebt. Of je laat haar even de laatste berichten hardop voorlezen. Bijna alles mag je vragen en bijna op alle vragen krijg je een antwoord van de assistent. Dat is eerlijk gezegd erg leuk en soms lig je met elkaar dubbel van de lach omdat er een antwoord komt wat je echt niet verwachtte. Maar luistert de fabrikant echt altijd mee? Of horen anderen wat jij zegt? Is dit nu die Big Brother?

Hoe werkt die stem assistent? In de eerste plaats wiskunde, vervolgens wiskunde en als laatste weer wiskunde. Ik hoef geen reclame voor het vak te maken en ben geen wiskunde docent. Maar zonder de ingewikkelde formules zou het onmogelijk zijn om dit te doen op een telefoon. Het apparaat luistert en zet wat zij hoort om naar tekst. De techniek daar achter is afkomstig van SRI (begonnen als Stanford Research Intitute) en het lijkt er erg op dat de naam Siri daar mee te maken heeft. Tijdens het algemene luisteren gebeurt er nog niets. Dat verandert als de wekroep gehoord wordt (hey Siri, hey Google, Alexa). Op dat moment gaat de assistent de teksten naar de zoekmachine sturen. De reacties van de zoekmachine naar jouw apparaat zijn ook weer alleen in tekst en worden omgezet in spraak of in een actie. Het omzetten naar spraak is ook een wiskundige uitdaging omdat het voor jou wel verstaanbaar moet zijn.

De meeste spraakassistenten bewaren dus niet alles wat er in de omgeving gezegd wordt, behalve als de wekroep gehoord is. Maar soms wordt de wekroep verstaan terwijl dat niet de bedoeling was. Je moet op blijven letten met wat je aanzet. Om het systeem te verbeteren worden steekproeven wel door mensen gecontroleerd. Zij luisteren naar het audiobestand en controleren of dat klopt met wat het systeem dacht dat het was. Dat hoeft niet verkeerd te zijn. Kort geleden was het wel in het nieuws dat er leuke dingen in het bedrijf gedeeld worden en dat vind ik niet netjes. Er zijn ook mensen die het zat zijn dat er van alles van je naar de cloud gaat. Dus als je graag knutselt, maak je een eigen apparaat met Snips er op. Het wordt pas echt leuk als je daar stevig mee gaat knutselen met hardware en zo je huis automatiseert.

Dus hebben die kleine potjes grote oren? Dat niet, je zou het direct merken in je databundel die snel op is of trager internet. Maar omdat het handig en grappig kan zijn gaat er weer meer informatie van ons naar de cloud toe.

Over de auteur:

Jan is vader, techneut én bioloog. Hij komt uit het oosten van het land en doet veel met techniek, maar is ook geïnteresseerd in dingen buiten het internet. Hij wil mensen graag helpen als ze tegen ingewikkelde dingen aanlopen.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.