Overweeg jij je huis slimmer te maken? Slimme lampen, slimme stekkers of zelfs slimme gordijnen; het kan tegenwoordig allemaal. De eerste stap in de wereld van home automation of smarthome is best een grote. Met de FRITZ!Smart Gateway zet je in ieder geval de juiste stap. Ik heb de Gateway voor je getest. In deze blog lees je mijn ervaringen met de FRITZ!Smart Gateway van fabrikant AVM.
Wat is een gateway?
De FRITZ!Smart Gateway is een extra apparaat, als uitbreiding op je FRITZ!Box modem. Het apparaatje koppel je met het thuisnetwerk, en vormt de brug tussen je slimme apparaten en je thuisnetwerk. Soms wordt zo’n gateway ook wel bridge (brug) genoemd. Onthoud: als je een slimme lamp/stekker wilt bedienen met je smartphone, heb je altijd een gateway nodig.
Welke smarthome gateway heb ik nodig?
ZigBee, DECT, WIFi, Threads, matter, Bluetooth… Er is een flink aantal technieken, standaarden en protocollen waaruit je moet kiezen als je begint met smarthome. Daardoor is de smarthomewereld voor een beginner best ingewikkeld. Want hoe weet je bijvoorbeeld welke lamp je nodig hebt voor jouw situatie? FRITZ!Smart Gateway maakt gebruik van ZigBee en DECT. Let erop als je kiest voor deze gateway van FRITZ!, dat je lampen en apparaten koopt die ook deze techniek ondersteunen.
De FRITZ!Smart Gateway
De gateway ziet eruit als een repeater van AVM. Je steekt hem zo in het stopcontact. Je hebt dus geen voedingskabel of netspanningsadapter nodig. Hij heeft maar één knop. Die gebruik je om de gateway te koppelen aan je netwerk of je lampen. Je verbindt het apparaat dus met je wifi, daarom kan je de gateway overal in huis plaatsen, zolang daar maar goed wifi-bereik is. Daarnaast heeft de gateway een toegangspoort om hem bedraad te verbinden. Ook handig om te weten: je gebruikt de gateway in combinatie met de FRITZ!Box.
ZigBee
We noemden net al even dat de gateway overweg kan met verschillende technieken. Populaire smarthomemerken als IKEA TRÅDFRI en Phillips HUE gebruiken deze standaard. Deze techniek is gebaseerd op radiogolven en is daardoor betrouwbaar en snel. Je kunt ontzettend veel lampen en andere devices koppelen met deze techniek.
Lampen van deze merken koppel je dus gemakkelijk aan je FRITZ!Gateway. Twijfel je of je een smartlamp kan koppelen? Controleer eerst of je het ZigBee-logootje op de verpakking ziet staan.
De FRITZ!Gateway instellen
Om je lampen te koppelen, volg je twee stappen: de gateway koppelen aan je FRITZ!Box, gevolgd door het koppelen van je lampen aan de gateway.
Gateway verbinden met wifi
De gateway verbinden met je modem is kinderlijk eenvoudig: je stopt de gateway in een dichtstbijzijnd stopcontact. Wacht enkele minuten totdat hij is opgestart. Hij is opgestart als de LED onder de Connect knop langzaam knippert. Vervolgens druk je eenmalig op de Connect knop. En daarna druk je (zo snel mogelijk) op de “Connect WPS” op je FRITZ!Box.
Lampen koppelen
Als de gateway is verbonden met het modem, kan je lampen e.d. gaan koppelen. Elke lamp heeft weer een andere sequentie om in de koppelmodus te komen. Raadpleeg daarvoor de handleiding van je lamp. Als je lamp in de koppelmodus is, hoef je enkel op de koppel-knop te drukken op de gateway. Binnen 2 minuten is de lamp gekoppeld. Dan kan je met de app of de modem de lamp bedienen. De lampen bedien je door in te loggen op het modem. Onder het kopje Smarthome komen al je gekoppelde smarthome-apparaten te staan. Het handigst is natuurlijk om de FRITZ!App Smart Home gebruiken, dan hoef je niet elke keer in te loggen op je modem.
De FRITZ!App Smart Home
Ik noemde hem net al, maar de app is eigenlijk een must. Dit is als het ware je afstandsbediening voor je lampen. Wil je lampen groeperen en andere automatiseringen maken, dan log je in op de modem. Wel handig om in de app in te stellen, is de functie Onderweg gebruiken. Daarmee kun je lampen bedienen buiten je wifinetwerk en kan je vervolgens de functie Geofencing inschakelen.
In de app kan je de apparatuur rangschikken, je ziet de door jouw aangemaakte groepen staan. Lampen die je niet gebruikt (omdat deze bijvoorbeeld in de groep staan) verwijder je uit het overzicht.
Gebruiksgemak
Als je aan de slag wilt met groepen, scenes en routines moet je daarvoor inloggen op het modem. Dat is even wennen, maar als je eenmaal bekend bent met die omgeving werkt het erg prettig. Wijzigen zie je direct terug in je app. Je kunt lampen namen geven om het overzicht te bewaren. Complexere automatiseringen zijn er ook, daar kan je helemaal losgaan.
Er zijn een paar dingen waaraan je merkt dat FRITZ!Smart nog geen doorgewinterd product is. Sommige lampgroepen herkent hij enkel als stopcontact (aan/uit). Groepen dimmen is dan onmogelijk. In het begin viel de gateway nog weleens uit, waardoor je ineens geen lampen meer kan bedienen. Dat zit je opeens in het donker. Met de laatste software updates gaat dit steeds beter en merk je dat prestaties nu heel goed zijn.
Matter-ondersteuning: Hoi Siri, Google en Alexa!
Om standaarden en protocollen nog ingewikkelder te maken, is er nog een belangrijk protocol: Matter. Dit protocol is een extra laagje software die echt alle technieken en software met elkaar laat praten. Wat betekent dit in de praktijk? Onder andere ondersteuning voor spraak assistenten. Iets wat ideaal is voor mensen die een slimme speaker hebben staan. Via de gekoppelde spraakassistent kan je simpele verzoekjes doen. “Doe de hallamp aan” of “Speel scene avond”. Voor Apple-gebruikers komen de lampen in je Woning app te staan. Daar kan je ze ook bedienen.
Na de laatste update (7.63) van de FRITZ!Smart Gateway is het mogelijk smarthome apparaten met je stem besturen. Daarmee is de gateway een serieuze optie geworden voor mensen die hun thuis slimmer willen maken.
Conclusie
De FRITZ!Smart gateway is een mooie eerste stap voor mensen die beginnen in de smarthomewereld. De installatie is eenvoudig en slimme apparaten koppelen gaat met ZigBee en DECT kinderlijk eenvoudig. De app werkt prima als afstandsbediening, maar verwacht dat je vaak in je FRITZ!Box modem moet inloggen om te groepen te maken en te automatiseren. AVM timmert hiermee hard aan de smarthomeweg, en laat zien met de update voor matterondersteuning dat het een serieuze speler wordt op de smarthomemarkt.
Disclaimer: Kliksafe biedt geen support op smarthome-apparatuur. Daarvoor neem je contact op met de supportlijn van AVM.
Reageren?