Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Slimme apparaten

#Techniek

Geplaatst op 13 september 2018

Apparaten worden steeds vaker ‘slimme apparaten’ genoemd. Slimme apparaten zijn verbonden met  internet (Internet of Things) en wisselen onderling informatie uit. Ze worden vaak bediend via een smartphone of tablet. Veel lezers zullen misschien zeggen: dat is ‘nog’ niks voor mij maar - voor je het weet, heb je het in huis.

Zomaar wat voorbeelden
Het van een afstand inschakelen van je verwarming of verlichting zijn wel de bekendste voorbeelden, maar er zijn meer van die apparaten. Je kan bijvoorbeeld ook denken aan een alarm; zodra er onraad wordt gedetecteerd, verzendt het alarm een notificatie. De aangesloten camera’s beginnen dan ook gelijk met opnemen, en vaak is het mogelijk om op je mobiel deze beelden live mee te kijken.

Slimme speaker
We bedienen nu de meeste apparaten met onze handen. Daar komt verandering in door de slimme speaker. Deze speakers zijn te besturen via steminteractie en geven ons informatie, besturen apparaten of helpen ons met taken. Je kunt een spraakcommando geven, bijvoorbeeld “speel muziek”. Dan zal de speaker automatisch muziek gaan spelen. Ook kun je een vraag stellen, zoals “zijn er files op dit moment”, en je krijgt het precies te horen. Een pizza bestellen, de lampen in je huis aandoen: het is allemaal mogelijk. Een nadeel is dat de slimme speaker op dit moment alleen nog maar Engelse spraakcommando’s verwerkt, maar er zal in de toekomst zal er ook een Nederlandstalige versie komen.

Privacy
Omdat de slimme speaker alleen goed werkt als hij continu aan staat, zijn er nog wel wat vragen te stellen over de privacy. De gegevens die het systeem verwerkt bijvoorbeeld, wat gebeurt daar eigenlijk mee…? Worden er opnames gemaakt ook als het systeem niet geactiveerd is? Het antwoord van de fabrikanten hierop is ''nee''. En wat er aan gegevens is verzameld, gebruiken ze alleen voor het optimaliseren van het systeem. Bedenk dit soort dingen wel voor je een dergelijk apparaat koopt.

Beveiliging IOT-apparatuur
Doordat deze apparaten gekoppeld zijn aan internet, moet er gelet worden op de veiligheid. Is het apparaat namelijk beveiligd door een standaardwachtwoord, pas dat dan gelijk aan – zodat kwaadwillenden het apparaat niet kunnen overnemen. (Hier vind je info over een sterk wachtwoord.)

Ook jij
Deze apparaten, IOT-apparaten (Internet Of Things) zijn nog in volle ontwikkeling. Maar de verwachting is dat elk huishouden er vroeg of laat gebruik van zal gaan maken. Dan weet je het vast 😊.

Bronnen:

https://www.consumentenbond.nl/slimme-apparaten

https://nos.nl/artikel/2207031-slimme-speakers-beginnen-langzaam-aan-nederlandse-opmars.html

Over de auteur:

Arnold is trotse vader van vier kinderen. Hij houdt van fotograferen en werkt bij Kliksafe op twee afdelingen (niet tegelijk 😉): het klantcontactcentrum en de afdeling techniek. En dat klopt precies met wat hij het liefste doet: mensen helpen met ict-problemen. Bedenkt graag nieuwe manieren om onze klanten zo goed mogelijk te informeren en te helpen.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.