Wat is het verschil tussen router, access point en repeater?
Heb je dat ook? Je wilt je wifi in huis verbeteren. Of je wilt een camera bij de schuur, maar je hebt daar niet helemaal een kabel heen. Dus lees je een reclamefolder, maar je weet niet goed wat je moet hebben. Het wordt helemaal vervelend als je een apparaat gekocht hebt, en het blijkt niet de juiste te zijn. Oftewel: hoe weet je wat het verschil is tussen al die netwerk- en wifi-apparaten? En wat past het beste bij mijn situatie: router, accesspoint of repeater?
Bij het begin beginnen
Op mijn werk geef ik regelmatig trainingen op dit gebied. En eigenlijk maakt het niet zo veel uit of je thuis spullen moet aansluiten, of in een groter bedrijf. In het laatste geval is het wel complexer, maar het lijkt best veel op elkaar. Met een paar stappen kan ook jij de juiste keuze maken. De eerste stap is: kijk welk probleem je wilt oplossen. Dan ga je kijken wat je hebt, en als derde stap kijk je wat je nodig hebt. Vervolgens heb jij voldoende kennis om de juiste keuze te maken in de winkel, bij de aanschaf van je spullen.
Wat wil je oplossen?
Jouw thuisnetwerk heeft beperkingen. En daar wil je wat aan doen. Je wilt bijvoorbeeld je draadloze netwerk uitbreiden of verbeteren. Of je wilt ergens een apparaat aansluiten via een kabel die er niet is. Of je wilt tegen elkaar gamen zonder dat je teveel “lag” hebt. Zet in je gedachten even een kruisje bij jouw probleem.
Wat heb je?
Meestal heb je in de meterkast een modem aangesloten. Daar komt je internet binnen. En daar zorgt het apparaat ervoor dat je wifi hebt, je telefoontoestel kunt gebruiken, en ook dat je spullen via een internetdraad (ethernetkabel) kunt gebruiken. Dat modem doet dus een heleboel dingen. Het zorgt voor de verbinding. Het is ook een firewall die de rest van de wereld buiten de deur houdt. En het zorgt ervoor dat binnenshuis alles werkt. Het zorgt er voor dat jouw huisnetwerk een route naar het internet heeft, daarom mag je het ook een router noemen. Om binnenshuis je netwerk uit te breiden of te verbeteren, heb je verschillende kastjes.
Het zorgt er voor dat jouw huisnetwerk een route naar het internet heeft, daarom mag je het ook een router noemen.
De switch
Als je met een stel vlot wilt gamen, doe je dat niet draadloos - maar gebruik je een switch. Dat is een verdeelkastje waar alles met een draad aangesloten zit. Het signaal tussen de computers heeftvrijwel geen vertraging en niemand zit de ander in de weg. Het voordeel is de snelheid en dat je niks hoeft in te stellen. Klein nadeel is de kluwen met draden.
De accesspoint
Als je modem geen wifi heeft of geen goede wifi, heb je een accesspoint nodig. Dat sluit je met een draad aan op je modem. Vaak kan je het zo gebruiken, maar het is beter om het zelf naar wens in te stellen. Het voordeel van een accesspoint is dat je een hogere capaciteit hebt van je wifi, vergeleken met een repeater.
De repeater
Dit apparaat versterkt je wifi, zodat je het door het hele huis kunt gebruiken. Je hebt geen kabel nodig, maar stopt het zo in een stopcontact. Vaak is het instellen ook niet ingewikkeld. Zorg er wel voor dat je de repeater op de juiste plek installeert. Het nadeel is echter dat de snelheid minder wordt. Een repeater herhaalt alles wat de wifi van je modem uitzendt. Daar wordt het niet sneller van en heb je met gamen ook vertragingen. Maar voor een beetje internetten voldoet het prima.
De powerline adapter
Als je bij je apparaat een internetkabel mist, dan heb je veel plezier van een powerline adapter. Vaak koop je dit als een set, waarbij je de ene bij het modem aansluit en de ander bij het gewenste apparaat: een camera of printer bijvoorbeeld. Je internetsignalen gaan nu door het lichtnet naar de bestemming. Dit kan vaak zonder al te veel instellingen zo gebruikt worden. Maar als je een goedkoper model hebt, kan je zomaar ongewenst met de buren contact hebben. Als dat gebeurt, zul je de beveiligingssleutel tussen de apparaten moeten wijzigen.
Nu weet je hoe jouw netwerk in elkaar zit, welk probleem je op wilt lossen en welke oplossingen er zijn. Nu hoef je alleen maar te kiezen wat het beste daarbij past. Maar ik heb nog wel een paar tips. Als je een goede verbinding wil hebben, kies dan voor kwaliteit. Het hoeft niet echt heel duur te zijn, maar goedkoop is hier echt vaak duurkoop. Als je een goed merk hebt gekozen, is het vaak mogelijk om een mesh-netwerk te maken. Dat heeft grote voordelen en daarom heb ik daar ook een blog over geschreven.
Veel plezier met je thuisnetwerk.
Reageren?