Wist je dat een aquarium het signaal van je wifi kan verstoren? En dat er nog allerlei andere obstakels in huis zijn -waarvan je het vast niet verwachtte- maar die wel het wifi-signaal kunnen dempen? In deze blog lees je kort wat wifi is, en de 7 meestvoorkomende dingen die thuis de wifi kunnen verstoren.
Wat is wifi?
Wifi is de naam voor een draadloos netwerk. Je gebruikt het om apparaten draadloos te verbinden met je thuisnetwerk. Dit doet je router of modem door een signaal uit te zenden door middel van radiogolven. En over dit signaal kunnen apparaten, zoals je telefoon, gegevens verzenden en ontvangen. Lees onze blog “Wat is wifi?” als je meer over dit onderwerp wil weten.
1. (Stromend) water
Water absorbeert de stralingsgolven die worden gebruikt voor het overbrengen van netwerkinformatie. Stel je voor: je legt je telefoon in een bak met water. De gegevens die via de wifi verstuurd worden, kunnen dan nog wel een kleine afstand afleggen, maar niet meer dan een meter. Meestal is water geen probleem voor je wifi, maar het is wel slim om de router of modem niet te dicht bij de wasmachine te zetten. Wist je dat zelfs luchtvochtigheid de sterkte van een wifi-signaal kan beïnvloeden? De impact is gelukkig zo klein, dat je er weinig van merkt. En wat denk je van de vloerverwarming van tegenwoordig? Ook dat heeft invloed op je wifi-signaal.
2. Metaal
Materialen die elektrisch geleidend zijn, zoals metaal, verstoren de wifi doordat ze de radiogolven absorberen. En dat vind je nou net op veel plekken in huis: deuren, meubels, jaloezieën, radiatoren, je kan het zo gek niet bedenken of er zit metaal in. Let dus op waar je je router of modem plaatst en zet er geen grote metalen voorwerpen bij in de buurt.
3. Ramen
Glas is normaal gesproken helemaal geen probleem voor je wifi. De straling gaat er gemakkelijk door. Dit geldt alleen niet voor álle soorten glas. Een spiegel is bijvoorbeeld een obstakel. En wist je dat getinte ramen metalen deeltjes bevatten? Je las net dat metaal ook een obstakel is. Maar dat niet alleen: de dikte van het glas heeft ook invloed op het wifi-signaal: bij (drie)dubbelwandig glas worden de golven afgeremd. Vraag je je dus al langer af waarom je wifi in de tuin niet werkt? En zit er een glazen deur of raam voor? Zet deze eens open en je merkt waarschijnlijk gelijk verschil!
Tip: wil jij overal het allerbeste wifi? Sluit dan repeaters aan. Waar en hoe je dat doet, lees je in onze blog ‘Wifi-repeater aansluiten: zo bepaal je de beste plek’.
4. Wifi van de buren
Heb je bij het plaatsen van je modem of router al rekening gehouden met alle andere wifiverstoorders uit deze blog? En ondanks dat, nog steeds last van internet dat af en toe wegvalt? Woon je ook nog eens in een rijtjeshuis of appartement? Dan kan het zijn dat de wifi van je buurman het obstakel is. Er ontstaan namelijk storingen als er te veel toestellen op een klein oppervlak, op dezelfde manier radiogolven versturen. En dus krijg je dan te maken met een soort overbevolking, maar dan op radiofrequentie.
5. Muren
Weet jij waar je muur uit bestaat? Hoe dichter het materiaal, hoe minder goed het wifisignaal erdoor komt. Heb je bijvoorbeeld beton of baksteen? Dan kan het zijn dat het wifisignaal wel door het plafond gaat, maar niet naar de kamer ernaast. Een repeater kan je dan helpen. En heb je gips? Dan heb je mazzel, want daar komen radiogolven makkelijker door.
6. Andere elektronica
Babyfoons, draadloze vaste telefoons en magnetron hebben allemaal iets gemeen: ze zenden radiogolven uit op dezelfde frequentie als je modem of router. Merk je dat je wifi-signaal niet altijd goed werkt? Kijk dan of je dicht bij het modem of de router een apparaat hebt staan dat radiogolven zendt, en zet je apparaten verder van je modem of router af.
7. TL-lampen
Zet je router of modem hier zover mogelijk vandaan. Waarom? Je verwacht het misschien niet, maar TL-lampen zenden ook straling uit op dezelfde frequentie. En dit kan weer voor een storing op je netwerk zorgen.
Kortom: vermijd deze obstakels. En het allerbeste is om je modem of router op een open plek te hangen. Zo kan je optimaal genieten van je Kliksafe-verbinding!
Reageren?