Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Filtering

Filter:
Instellen filter: categorieën open- of dichtzetten

In MijnKliksafe kan je categorieën open en dicht zetten. Uiteraard heeft dit gevolgen voor je online filtering. Geef je aan dat je ‘Alcohol en tabak’ wil blokkeren, dan worden pagina’s met inhoud die in deze categorie valt, geblokkeerd. Maar het woordfilter kan in dit geval op basis van bepaalde trefwoorden (zoals alcohol) ook pagina’s blokkeren die op zich niets met het onderwerp te maken hebben. Stel, je zoekt op Marum. Daar zit het woord rum in. Dit wordt dan geblokkeerd, omdat de categorie ‘Alcohol en tabak’ dicht staat. Loop je tegen vergelijkbare, schijnbaar onterechte, blokkades aan, check dan eerst even je filterinstellingen.

Klik hier voor meer informatie.

 

Kan ik mijn internet op zondag blokkeren?

Ja, dat kan. Je kunt dit zelf instellen in MijnKliksafe. Je houdt wel toegang tot e-mail, MijnKliksafe en www.kliksafe.nl. Daarnaast zijn er enkele websites toegankelijk waarop je kerkdiensten kunt beluisteren. Denk hierbij aan www.kerkdienstgemist.nl en www.kerkomroep.nl.

 

Wat doet het contentfilter?

Als aanvulling op de blacklist is een contentfilter actief. Op het moment dat een Kliksafe-klant een internetpagina opvraagt, beoordeelt het contentfilter de inhoud ervan aan de hand van woorden en woordcombinaties in relatie tot de context. Het woord seks heeft in een voorlichtende context een heel andere betekenis dan in een erotische context. Woorden krijgen door het filter een waarde toegekend. Komt de sommatie ervan boven een bepaalde grens, dan wordt de pagina geblokkeerd.

Door het dynamische karakter van sommige (nieuws)sites kan het voorkomen dat een bepaalde pagina de ene dag wel geblokkeerd wordt en de andere dag niet.

Kliksafe richt zich bij de blacklist- en contentfiltering vooral op het weren van alle content die in de ondergrens valt (pornografie, geweld, illegale sites, grof taalgebruik) en het categoriseren van overige sites. Zodoende kunnen klanten door middel van het filter (Select en Pro met vooringestelde keuzes en Flex met een zelf instelbaar filter) zelf bepalen wat ze wel en niet willen zien online.

Op deze pagina vind je alle informatie over het filter. Ook vind je daar de filtertypen: Kliksafe Select, Pro of Flex. Van strenge filtering tot ruime toegang, voor iedereen een passend filter.

 

Welk filtertype heb ik?

In MijnKliksafe kan je zien welk filtertype je hebt, deze instellen of een ander filtertype kiezen.

 

Wat is https?

De afkorting HTTP staat voor Hyper Text Transfer Protocol. Je komt hem elke dag tegen in de adresbalk van je browser, het programma waar je internetpagina’s mee bekijkt. Als een adres met http:// begint, weet de browser dat hij een document kan verwachten waarin een webpagina wordt beschreven – en weet de browser hoe deze moet worden getoond.
Tijdens de verzending van dat document (die internetpagina) gaat de inhoud als leesbare tekst over de lijnen. Dat is in de meeste gevallen niet erg, maar soms is de inhoud vertrouwelijk. Bijvoorbeeld als het afkomstig is van een bank en informatie bevat over jouw bankrekening. In dat geval is het niet handig om die informatie als leesbare tekst te versturen. Daarvoor is HTTPS uitgevonden. De S staat voor “Secured” – beveiligd. Die beveiliging bestaat uit “encryptie”. De verzendende server versleutelt de informatie en jouw browser is in staat om dit weer te ontcijferen en voor jou leesbaar te maken.

Dat versleutelen is op zich een heel mooie uitvinding. Maar tegenwoordig zie je dat steeds meer websites HTTPS gaan gebruiken, ook als er helemaal geen vertrouwelijke informatie wordt verstuurd. Dat maakt het voor webfilters een stuk lastiger om hun werk te doen.

Het filter van Kliksafe is in staat om versleutelde websites tóch te filteren. Er zijn verschillende opties waaruit de klant kan kiezen. Bij sommige opties moet de klant een certificaat installeren op het apparaat waarmee hij webpagina’s bekijkt.
Sites met echt vertrouwelijke informatie (banken, webmail) laat het filter ongemoeid, maar van andere websites kunnen kan het filter zo tóch bepalen tot welke categorie hij behoort en of de site wel of niet moet worden doorgelaten.

Waarom zou je https filteren?

Https wordt voor veel websites gebruikt. Bekende voorbeelden zijn Google, YouTube, Facebook en Twitter. Https kan standaard niet worden gefilterd, omdat gegevens zijn versleuteld. Daardoor kun je dus toch ongewenste filmpjes en berichten zien. Een https-filter filtert de versleutelde gegevens, zodat er niet per ongeluk ongewenste zaken in beeld komen.

Jullie bieden een https-filter aan. Hoe werkt dat?

Het standaardfilter van Kliksafe bekijkt alleen http-verkeer. Met dat filter kunnen we geen https-verkeer bekijken. Ons https-filter kan wel in de beveiligde code kijken en ingrijpen als dat nodig is. Het filter blokkeert geen websites, maar filtert ze op basis van inhoud. Https-filtering is geen standaardtechniek. De optie is daarom standaard uitgeschakeld. Je kunt het https-filter inschakelen via MijnKliksafe.

Er zijn 4 opties, die je kunt kiezen door in je MijnKliksafe de schuifbalk te verplaatsen.

1. Uit (is de standaardinstelling).
2. Https-Zwak. We filteren https-websites op grond van de domeinnaam, maar niet op de inhoud. Stel dus dat een domeinnaam in de categorie Gokken staat, dan wordt deze geblokkeerd, ook al gebruikt de site https. Echter: een goksite die nog niet bekend is bij het filter, zal worden doorgelaten omdat het filter de inhoud van de pagina niet kan zien. Ook sites als Facebook en YouTube kunnen we hiermee niet op inhoud controleren.
3. Https-Midden. Dit werkt hetzelfde als Zwak, maar hier is een aantal https-sites toegevoegd, met name socialmediasites en zoekmachines. Het kan zijn dat sommige apps niet goed meer werken, vooral dus de socialmedia-apps. Als je voor Midden kiest, is het nodig om een certificaat te installeren op je apparaat.
4. Https-Sterk. Hier worden alle sites gefilterd op naam én inhoud, uitgezonderd banken. Met deze instelling is de kans dat apps niet meer werken, veel groter. En ook hier is dus op elk apparaat het certificaat nodig.

Hoe werkt het?
–    Ga naar MijnKliksafe en log in;
–    Ga naar het tabblad ‘Filteringstellingen’;

Schuif het balkje bij https-filter naar rechts en maak je keuze.  

Als je kiest voor https-Midden of https-Sterk, krijg je een melding met een link om een certificaat te installeren. Installeer het certificaat op alle apparaten die je netwerk gebruiken (is niet moeilijk) en volg de instructies op het scherm.

Waarom zou ik voor het https-filter kiezen?

Het https-filter is een extra service van Kliksafe voor klanten die graag alle ongewenste inhoud buiten de deur willen houden. Met het https-filter krijg je meer zekerheid dat je ook op beveiligde websites geen confronterende inhoud meer tegenkomt. Zo kunnen je kinderen en leerlingen nóg veiliger internetten.

Kunnen jullie mijn persoonlijke gegevens zien?

Nee. Het https-filter van Kliksafe filtert ongewenste inhoud uit https-verbindingen. Https-verbindingen voor webwinkels en bankiersites worden niet gefilterd. Onze server ontvangt dus geen bankrekeningnummers, wachtwoorden of andere gevoelige gegevens. En omdat het proces helemaal geautomatiseerd is, hoef je niet bang te zijn dat onze medewerkers je gegevens kunnen zien.

Werkt het https-filter ook met een filterbox?

Het https-filter werkt alleen op filterboxen die zijn aangeschaft na februari 2016. 

Hoe kan ik veilig internetten?

Voor veilig internetten heb je twee dingen nodig:
1.   Een internetverbinding van Kliksafe.
2.   Het https-filter van Kliksafe.

Veilig internetten – 1:
Ga naar www.kliksafe.nl en kies het abonnement van je keuze: Basis, Standaard of Extra. Ook kun je bij elk pakket +Bellen met evt. een belbundel nemen, dan bel je ook nog eens voordelig. Heb je een abonnement gekozen, dan duurt 5-15 dagen voordat het actief is.

Is je abonnement actief? Mooi, dan heb je nu een snelle en stabiele internetverbinding met een heel goed filter. Als je abonnee bent geworden, krijg je toegang tot je eigen MijnKliksafe. Hier regel je je zaken verder: bijvoorbeeld het filter. Dit kun je zelf instellen, je kan kiezen wat je wel en niet wil zien. Zo heb je dus internet, zoals je het zelf wilt. Lees meer over het internetfilter.


Veilig internetten – 2:
Om extra veilig online te zijn, stel je het https-filter in. Ook dit doe in je MijnKliksafe. Je kunt zelf een niveau kiezen. Eerst meer hierover lezen? Klik dan hier.

Tip: wij adviseren het https-filter in te schakelen. Daarmee ben je extra veilig online.

Voor veilig internetten moet je bij Kliksafe zijn!

Veiligheidsmodus YouTube inschakelen

Hoe schakel ik de veiligheidsmodus van YouTube in of uit?

Login bij YouTube met je Google-account. (Heb je geen Google-account, dan kun je deze hier aanvragen.)

 1. Klik onderaan een YouTube-pagina op het dropdown-menu Beperkte modus.
 2. Selecteer Aan of Uit.
 3. Klik op Opslaan.

Uitgebreide uitleg door YouTube zelf kun je hier vinden. Als de beperkte modus eenmaal is ingeschakeld, dan blijft deze actief – of je nu bent ingelogd of niet. Ook maakt het niet uit als een ander persoon inlogt op een ander YouTube-account.

Tip: zorg er wel voor dat je uitlogt met het account waarin de beperkte modus is ingeschakeld, zodat andere gebruikers van de computer de instelling niet kunnen veranderen.

Melding: ‘Je verbinding is niet privé’

Komt deze melding je bekend voor, maar weet je geen raad? Het is makkelijk op te lossen!
Deze melding krijg je, als je https-filtering aan hebt staan – maar je het certificaat niet geïnstalleerd hebt.
Dus: installeer het certificaat op elk apparaat (laptop, mobiele telefoon, tablet en pc) en je bent van de melding af.

Van welk besturingssysteem maakt jouw laptop/smartphone/pc gebruik? Klik hieronder voor het certificaat.


Handleiding

Wil je een uitgebreide beschrijving? Klik dan hier.

Basisinformatie over Kliksafe https-filtering

Https-filtering is een optie die klanten van Kliksafe kunnen inschakelen in MijnKliksafe. Standaard staat deze optie uitgeschakeld voor elke klant, omdat we hiervoor jouw toestemming nodig hebben. Ons advies is altijd om https-filtering in te schakelen, omdat je dan pas echt veilig online bent.

Je kunt kiezen uit verschillende opties.
1. Uit (is de standaardinstelling).
2. Https-basis veilig. We filteren https-websites op grond van de domeinnaam, maar niet op de inhoud. Stel dus dat een domeinnaam in de categorie Gokken staat, dan wordt deze geblokkeerd, ook al gebruikt de site https. Echter: een goksite die nog niet bekend is bij het filter, zal worden doorgelaten omdat het filter de inhoud van de pagina niet kan zien. Ook sites als Facebook en YouTube kunnen we hiermee niet op inhoud controleren.
3. Https-standaard veilig. Dit werkt hetzelfde als basis-veilig, maar hier is een aantal https-sites toegevoegd, met name socialmediasites en zoekmachines. Het kan zijn dat sommige apps niet goed meer werken, vooral dus de socialmedia-apps. Als je voor standaard-veilig kiest, is het nodig om een certificaat te installeren op je apparaat.
4. Https-extra veilig. Hier worden alle sites gefilterd op naam én inhoud, uitgezonderd banken. Met deze instelling is de kans dat apps niet meer werken, veel groter. En ook hier is dus op elk apparaat het certificaat nodig.

Wat is https?
Voorheen werden de meeste websites bekeken met behulp van het protocol ‘http’. Je ziet dan dat in de adresbalk van de browser altijd het adres van de website worden voorafgegaan door ‘http://’.
Het dataverkeer tussen de pc van de bezoeker en de website is leesbaar op alle tussenstations.

Steeds meer websites gebruiken een beveiliging waardoor dat dataverkeer niet meer leesbaar is. Het wordt versleuteld met behulp van encryptie. In dat geval gebruikt de server het protocol ‘https’. De s staat voor ‘secure’, veilig. In de adresbalk zie je dan ‘https://’ voor de domeinnaam. En je ziet ook een slotje verschijnen om aan te geven dat de gegevens zijn beveiligd. Deze beveiliging is vooral handig bij transacties waarbij vertrouwelijkheid van de informatie een rol speelt – denk bijvoorbeeld aan online bankieren.

Waarom https filteren?
In het verleden was er geen aanleiding om https te willen filteren: https werd alleen gebruikt bij financiële transacties – zoals online bankieren of betalingen in webshops.
Inmiddels wordt https echter steeds meer gebruikt, ook in gevallen waarbij niet direct vertrouwelijke informatie wordt getoond. De grote jongens (Google, YouTube, Twitter, Facebook) zijn allemaal overgestapt op https. Om binnen Google en YouTube te kunnen blijven filteren, is https-filtering noodzakelijk. Daarnaast zijn er servers op internet die ervoor bedoeld zijn om filtering te omzeilen. Deze gebruiken nu ook https. Omdat het dataverkeer ‘encrypt’ is, kan het filter niet meer beoordelen of de informatie die binnenkomt, nog wel voldoet aan de filterwensen van de klant.

Wat doet het https-filter?
Als de klant het https-filter inschakelt in MijnKliksafe, kan het filter weer zien welke site wordt bezocht en wat er vandaan komt. In geval het een site van een bank betreft, doet het filter verder niets (het dataverkeer wordt direct doorgestuurd). Als het geen bank is, maar bijvoorbeeld Google of Twitter, zal het filter de informatie ‘decrypten’ (vertalen naar leesbare informatie), de inhoud beoordelen t.o.v. de door de klant ingestelde filterwensen, en alsnog actie ondernemen (blokkeren of doorsturen, afhankelijk van de filterinstellingen).

Kunnen mensen vertrouwelijke informatie lezen?
Informatie die afkomstig is van banken/financiële sites, webshops e.d. blijft encrypted en kan niet worden gelezen – ook niet door de beheerders van het systeem. Ook dataverkeer afkomstig van websites op onze whitelist wordt ongemoeid gelaten.
Overig dataverkeer wordt alleen leesbaar gemaakt voor de filterserver, het wordt verder niet gelogd of opgeslagen. Na de beoordeling wordt het dataverkeer weer beveiligd (encrypted) doorgestuurd. Zelfs een systeembeheerder zou heel veel moeite moeten doen om deze gegevens te lezen.

Wat als ik geen https-filter wil?
Dan hoef je niets te doen: het https-filter is een persoonlijke instelling van elke klant, die alleen in MijnKliksafe aangepast kan worden. Standaard staat het https-filter uit. Realiseer je echter wel dat we dan binnen Google en YouTube geen filtering kunnen toepassen.

Wij adviseren klanten om het https-filter in te schakelen.

Wat is het nadeel van géén https-filter gebruiken?
Een site die https gebruikt, is door het contentfilter (die op woorden controleert) niet te lezen. Hierdoor kan ongewenste informatie binnengehaald worden. Bekende sites die https gebruiken, zijn Twitter, Facebook en YouTube.

Handleiding installatie SSL-certificaat Kliksafe

De handleiding voor het zelf (handmatig) installeren van het SSL-certificaat voor het Kliksafe https-filter kun je hieronder downloaden.

Heb je een Windows-pc, dan kan je het programma het werk laten doen (scheelt weer):

Download hier het installatieprogramma (eenmalig uitvoeren)

Download hier de handleiding om het certificaat te installeren.

 

Hoe kan ik het filter aanpassen?

U kunt zelf uw filtering aanpassen in MijnKliksafe. U gaat hiervoor naar: https://mijnkliksafe.nl en log in met uw wachtwoord.

Mocht u nog geen wachtwoord hebben, klik dan op ‘Wachtwoord vergeten’.

Daar vult u uw e-mailadres in, waarop u de e-mail wilt ontvangen. U krijgt op dat adres een e-mail binnen met een link om het wachtwoord aan te maken.

 

Klik na het inloggen op het tabblad ‘Filterinstellingen’.

U kunt hier uw filterinstellingen wijzigen.

 

 

Hoe stel ik de proxy in – Mozilla Firefox?

De proxy-instellingen in Mozilla Firefox kun je als volgt aanpassen:

 • In Firefox klik je op ‘Extra’ en daarna kies je voor ‘Opties’.
 • Kies ‘Geavanceerd’ en selecteer het tabblad ‘Netwerk’.
 • Klik op de knop ‘Instellingen…’

Neem de instellingen van onderstaande afbeelding over:

Hoe stel ik het https-filter in?
 • Ga naar MijnKliksafe en log in.
 • Ga dan naar het tabblad Filterinstellingen.
 • Schuif het balkje bij HTTPS Filter naar rechts en kies je type filtering.
 • Klik op ‘Gegevens wijzigen’ om de nieuwe instellingen op te slaan.
 • De nieuwe instellingen zijn binnen 1 uur actief.
Hoe wijzig ik het wachtwoord van het filter?

Omdat het wachtwoord van het filter gekoppeld is aan je abonnement, is het noodzakelijk om hiervoor contact op te nemen met het klantcontactcentrum.

Je wachtwoord moet dan zowel in je modem als in het systeem bij onze lijnleverancier gewijzigd worden. Hou er rekening mee dat je tijdens de omzetting minimaal 2 uur geen internetverbinding hebt.

https certificaat installeren

Als je gebruik maakt van https-filtering is het noodzakelijk dat je op elk apparaat (laptop, mobiele telefoon, tablet en pc) in huis het juiste certificaat installeert. Van welk besturingssysteem maakt jouw laptop/smartphone/pc gebruik? Klik hieronder voor het certificaat.
  

 

Maak je gebruik van Android? Dan kan het zijn dat het certificaat handmatig geïnstalleerd moet worden. Hier vind je hulp daarbij.

 

Maak je gebruik van Apple Iphone/Ipad, schakel onderstaande in na installatie van het certificaat.
Als je SSL-vertrouwen wilt inschakelen voor dat certificaat, ga je naar ‘Instellingen’ > ‘Algemeen’ > ‘Info’ > ‘Vertrouwen van certificaten’.
Schakel onder ‘Schakel volledig vertrouwen in voor rootcertificaten’ het vertrouwen in voor het proxy.kliksafe.nl certificaat.

Handleiding:

Wil je een uitgebreide beschrijving? Klik dan hier.