Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

Praten over online veiligheid

#Onderwijs

Geplaatst op 9 september 2021

Communicatie: een van de belangrijkste dingen in het leven. Zo ook als het op online veiligheid aankomt. Als je met de leerling in gesprek blijft, gaat de rest haast automatisch. Natuurlijk… dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Kinderen en jongeren kunnen behoorlijk eigenzinnig zijn en ondervinden dingen liever zelf, dan dat ze jouw woord voor lief nemen.

Neem ze mee op ontdekkingsreis

Kinderen zijn nieuwsgierig. Ze zijn iedere dag op ontdekkingsreis. Maar daarom vinden ze het ook heel interessant hoe jij als leraar deze reis hebt afgelegd. Neem ze mee op je eigen ontdekkingsreis: vertel ze over de dingen die jij hebt geleerd over online privacy en veilig internetten. Betrek de dingen op hun situatie, zonder een verkeerd signaal af te geven. Laat deze onderwerpen regelmatig ter sprake komen, zodat ze er gewend aan raken.

Praten over internet

Als het gaat over de internetveiligheid van de leerling, is er één tip die telkens terugkomt: praat met de leerling. Niet altijd even makkelijk; kinderen kunnen -als het over communiceren gaat- juist erg passief zijn, en willen niet altijd het gesprek aangaan. Ze willen immers zelf volwassen worden zónder de constante aanwezigheid van ouderen. Toch blijft praten de meest effectieve manier om je leerling veilig te houden.

Ongemakkelijk

Als het over online veiligheid gaat, loop je soms tegen lastige thema’s aan. Sexting en porno bijvoorbeeld, zijn thema’s die je liever nog even uitstelt. Toch moet het geen reden zijn om er niet over te praten. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Het beste is dan ook om hier een gewoonte van te maken. Als jij als leraar en het kind als leerling wennen aan het feit dat er ook lastige onderwerpen worden besproken in de klas, wordt het automatisch gemakkelijker om dit te doen.

Vragen stellen

We geven enkele tips die handig kunnen zijn bij gesprekken over online veiligheid. Om te beginnen, vraag naar de situatie van leerlingen. Bijvoorbeeld:

  • Wat vind je het allerleukst op het internet?
  • Welke dingen vind je lastig?
  • Doen je online vrienden anders dan je echte (offline) vrienden?
  • Zijn er online vrienden of vreemden die je beledigen op het internet?
  • Welke apps gebruik je om met je vrienden te praten?
  • Spreek je weleens met vreemden op internet? Hoe kom je hiermee in contact?
  • Kunnen vreemden gemakkelijk informatie over jouw vinden? En welke info zou dat zijn denk je?
  • Wat is je favoriete social media app? Wat vind je daar het leuk aan?
  • Vertel je online andere dingen dan offline?
  • Ben je weleens vervelende berichten tegengekomen op internet?

Zo toon je interesse in het online-leven van de leerling, zonder ze te veroordelen. Vertel ook wat over jezelf en laat de vragen uitvloeien tot een groter gesprek. Leer zo je leerlingen kennen. De kans is ook groter dat je begrijpt waar ze het over hebben, als ze eens met een probleem kampen. Bovendien komen ze in zo’n geval ook eerder naar je toe.

Probeer kritisch te zijn op je eigen internetgedrag. Als je bepaalde regels voor de leerling opstelt om ze te beschermen, is het wel zo eerlijk dat je je daar zelf ook aan houdt.

Regels voor veilig internet voor je leerlingen

Als je deze gesprekken wilt omzetten in goed internetgedrag, is het verstandig om een aantal regels op te stellen. Dit zou je samen met je leerlingen kunnen doen: maak samen een aantal regels en laat ze er hun mening over geven. Zo zien ze in waarom bepaalde regels goed voor ze zijn, en zullen ze eerder geneigd zijn om zich daaraan te houden.

Praten over online veiligheid maakt het verschil

Als leraar heb je best veel invloed. Daarom is open gesprek over online veilig zijn heel belangrijk. Als je goed met de leerling over dit soort onderwerpen kunt praten, kunnen veel problemen voorkomen worden. Ook zullen moeilijkheden sneller en effectiever opgelost worden. In andere woorden: je draagt daardoor goed bij aan de mediaontwikkeling van je leerlingen.

Over de auteur:

Als vader van 4 kinderen kan Jan alles aan. Die geven je zoveel energie :-). Jan verbindt niet alleen systemen, maar ook mensen. Hij werkt op de afdeling Zakelijk en Onderwijs. Vol enthousiasme zorgt hij ervoor dat de klant krijgt wat hij voor ogen heeft. Als er problemen zijn, kan hij die als geen ander omzetten in nieuwe kansen. Jan vindt dit het meest uitdagende in zijn werk. Naast het werk houdt Jan veel van lezen, zingen en sporten.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor uw school of organisatie. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende producten op het gebied van veilig internet: een filter, een firewall en monitoringtools. Zo bepaalt u zelf wat voor uw organisatie het beste is.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.