Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

Referentie De Ronde Maat – over Classwize

#Reviews door klanten

Geplaatst op 25 april 2023

De Ronde MaatWe spreken met Johannes Visser van basisschool De Ronde Maat in Rijssen. Johannes staat 2,5 dag per week voor de klas, als leerkracht voor groep 8. Daarnaast is hij IB-er en ICT’er op school. We hebben het over zijn ervaringen met Classwize.

Hoe kwam uw school bij Kliksafe?

We waren ons juist aan het oriënteren op het bewust omgaan met media. Op het online meekijken met de leerlingen. In groep 7 en 8 werken we best veel met Chromebooks, bij rekenen bijvoorbeeld. We willen dan graag zien wat onze leerlingen online doen. Ook was een wens van ons om tijdens de les dingen uit te kunnen zetten, of af te sluiten voor leerlingen. Kliksafe adviseerde ons Classwize. Classwize is een programma voor Classroommanagement.

Als school ben je verantwoordelijk voor een goede omgeving voor het werk, dus ook voor een goede online-omgeving. Classwize past daar heel goed in.

Classwize op proef

Op de vraag of we Classwize op proef wilden gebruiken, zeiden we daarom ook graag "ja"! We gaven onze wensen aan en richtten het in. In eerste instantie alleen voor groep 8. Toen kwam de vraag van groep 7 of ze het ook konden gebruiken. En nu gebruiken beide klassen het zo’n 2 maanden.

Welke functies heeft Classwize?

Ik (red.) zet ze even op een rij, daarna legt Johannes uit wat hij ermee doet.

  1. Overzicht schermen
  2. Sites open- of dichtzetten
  3. Bericht sturen naar leerlingen
  4. Schermen pauzeren
  5. Overzicht meerdere klassen, bijvoorbeeld Plus-klas

1. Overzicht schermen
Je hebt als leerkracht op je scherm een overzicht van de schermen van alle leerlingen. Met één klik zie je dus waar je leerlingen online mee bezig zijn. Dat is erg handig.

2. Site open- of dichtzetten
Je kunt als leerkracht in één keer iets blokkeren voor alle leerlingen. Onder de les rekenen bijvoorbeeld moeten ze alleen op rekenen kunnen. Dan blokkeren we Google, zodat ze daar niet in kunnen zoeken. Wat ik soms ook doe, is Google Docs openzetten, dan kunnen de kinderen daarin werken. Of ik zet YouTube tijdens een bepaalde les open. Dat kun je in Classwize makkelijk regelen voor een uur. Praktisch gezien: ik geef in Classwize aan hoelang de les duurt. En dan zet ik het schuifje voor bijvoorbeeld YouTube aan voor die les.

3. Bericht sturen naar leerlingen
Ik kan tegen de leerlingen zeggen: over 1 minuut wordt deze site geblokkeerd. Dan weten ze dat vast. Wat ik ook kan doen, dat ik datzelfde berichtje stuur naar de leerlingen. Of ik kijk met een leerling even extra mee. Ik sluit dan een tabblad op zijn of haar scherm, en dat ziet de leerling dan. Wat ook heel fijn is, is dat we Plus-leerlingen (leerlingen die extra opdrachten krijgen) apart van de groep kunnen behandelen. Als er Plus-leerlingen buiten de klas op een werkplein werken, kan ik hen apart een berichtje sturen. Denk aan zoiets: “Ik wil graag dat je nu weer naar de klas komt, we gaan klassikaal verder”. Of je stuurt ze even een complimentje ;-). Dat zien wij als een pluspunt van Classwize.

4. Schermen pauzeren
Als ik iets wil uitleggen en iedereen moet kijken, zet ik alle schermen op pauze. Dan heb ik gelijk de aandacht.

5. Overzicht meerdere klassen, bijvoorbeeld Plus-klas
Ik kan een klas verdelen in twee groepen, met een andere naam. Dat was een grote wens van ons. Je ziet dus de leerlingen in de klas, maar daarnaast ook die genoemde Plus-leerlingen. Binnen in het scherm kan ik ook verschil aanbrengen, zoals de schermen van alleen die externe leerlingen pauzeren. Dat is heel mooi!

Wat vindt u van Classwize?

Wij zijn er heel tevreden over. Er werken nu vier leerkrachten mee, en die zijn allemaal even enthousiast. Toen we laatst gingen overschakelen van ICT, werkte Classwize even niet – en daar baalden we allemaal van. Voor ons is de meerwaarde vooral het volgen van de leerlingen. Zo zijn we veel bewuster bezig met media. Daar is dit zo’n mooie tool voor. Volgen wat er gebeurt en dat ook bespreken. En je wil ook dat leerlingen niet afgeleid zijn. Als ze weten: ik kan niks anders, zijn ze ook niet geneigd om te gaan rondneuzen.

Grijpt u vaak in?

Nee, nooit. Classwize voorkomt dat juist. Als we gaan rekenen, zet ik alles verder uit. Het werkt dus aan de voorkant. Leerlingen weten dat ze naast rekenen nergens anders bij kunnen, dus ze doen het ook niet. Zo kunnen de leerlingen optimaal werken.

Wat vinden de leerlingen er zelf van?

Ah, de leerlingen vinden het op zich wel prima. Je ziet een stukje rust terug, en dat vinden ze toch wel prettig. Wij hebben hiermee dan ook het belang van de leerlingen op het oog. Als school ben je verantwoordelijk voor een goede omgeving voor het werk, dus ook voor een goede online-omgeving. Classwize past daar heel goed in.

Heeft u weleens hulp van Kliksafe nodig?

Sinds het eenmaal werkt, niet. Alles is goed ingesteld. Na de installatie hebben we geen enkel probleem gehad. Het werkt gewoon altijd.

Natuurlijk moesten we even uitzoeken hoe het werkte. Toen het was ingeregeld door Kliksafe, heb ik mijn wensen geuit. Een aantal dingen zat al standaard in de filtering van Kliksafe, zoals social media. Dat houdt in dat dat binnen de school altijd dichtstaat. We gebruiken namelijk ook webfiltering van Kliksafe. Daarnaast hebben we een aantal zaken in Classwize gezet, zoals Docs en Google Search. Kliksafe heeft uitleg gegeven en dat was duidelijk. Ook als je niet computervaardig bent.

Zijn er nadelen aan Classwize?

Nee. Als ik een verbeterpuntje móét noemen, is het dat alles in het Engels is.

Hoe ervaart u de service van Kliksafe?

Prettig. Qua bellen is Kliksafe heel snel. Classwize werkt gewoon vlekkeloos. Daar hebben we Kliksafe dus nooit voor nodig.

Raad u Classwize aan?

Absoluut! Classwize kan heel helpend zijn voor een school. Zo ervaren wij het tenminste wel.

NB Wilt u ook Classwize voor uw school? Neem dan contact met ons op.

Over de auteur:

Hanneke is medewerker marketing & communicatie. Ze werkt al vanaf 2004 bij Kliksafe. Hanneke houdt van lezen en zingen. Ze schrijft graag, en kan eindeloos bellen met zussen. Als ze de eerste zonnestralen voelt of een vlinder ziet, is ze dolblij. Ze is graag thuis en bakt daar de lekkerste dingen.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor uw school of organisatie. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende producten op het gebied van veilig internet: een filter, een firewall en monitoringtools. Zo bepaalt u zelf wat voor uw organisatie het beste is.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Deel dit bericht op: