Wat is Poki?
Poki is een populaire website waar kinderen gratis online spelletjes kunnen spelen. De site biedt duizenden games in allerlei categorieën: van puzzels tot racespelletjes, en van platformers tot teken- en educatieve spellen. Grote kans dat leerlingen op jouw school Poki al kennen of er zelfs dagelijks gebruik van maken, thuis of tijdens het overblijven.

Hoe werkt Poki?
Op www.poki.nl vinden kinderen een breed aanbod aan spelletjes, direct te spelen in de browser. Een account aanmaken is niet nodig. De games zijn startklaar; met één klik begint het spel. Er verschijnen regelmatig nieuwe spellen op de site, en de populairste games staan vaak meteen bovenaan.
Poki verdient geld met advertenties. Veel spellen starten met een korte reclame en ook tussen de speelrondes door worden advertenties getoond. De site richt zich grotendeels op basisschoolkinderen, maar is vrij toegankelijk voor iedereen.
Wat vinden kinderen zo leuk aan Poki?
- Groot en gevarieerd spelaanbod, altijd iets nieuws te ontdekken
- Direct en gratis spelen, zonder downloads
- Makkelijk te bedienen, ook voor jongere kinderen
- Veel herkenbare titels en personages
Waar moet je als school op letten?
Hoewel Poki volop geschikt lijkt voor kinderen, zijn er enkele zaken waar scholen rekening mee moeten houden.
1. Advertenties en commerciële inhoud
De advertenties op Poki zijn niet altijd afgestemd op de leeftijd van de gebruiker. Soms komen er reclames voorbij voor andere games, in-app aankopen of diensten die niet geschikt zijn voor jeugdige spelers. Dit kan leerlingen afleiden of zelfs ongewenste content opleveren.
2. Spelinhoud en leeftijdsgrens
Het overgrote deel van de spellen is gericht op plezier maken. Maar niet elk spel past bij de waarden of normen van een onderwijsinstelling. Sommige games kunnen vrij gewelddadig zijn, scheldwoorden bevatten of bepaalde (ethische) grenzen oprekken. Daarbij niet onbelangrijk om te noemen: Poki verwacht dat de gebruiker die akkoord gaat met de algemene voorwaarden, 16 jaar of ouder is.
3. Privacy en persoonsgegevens
Poki vraagt niet om persoonlijke gegevens bij het spelen, maar links naar andere games, of externe websites komen wel voor. Denk aan een spel dat eindigt met een knop naar een externe site, of een advertentie voor een game buiten Poki om. Deze sites vragen wel om gegevens van het kind. Vaak zijn op deze plekken privacy en veiligheid minder goed geregeld.
4. Afleiding tijdens schooltijd
Poki is zeer toegankelijk en laagdrempelig. Tijdens vrije werktijd of zelfs onder lestijd bezoeken leerlingen soms de site, wat voor afleiding zorgt en ten koste kan gaan van het leerproces.
Wat kun je als school doen?
- Bespreek met leerlingen wat Poki is en hoe ze ermee omgaan. Vraag welke spellen populair zijn en bespreek wat wel en niet geschikt is.
- Geef duidelijke regels rond (spel)gebruik tijdens schooltijd. Maak afspraken over wanneer en hoe lang er gespeeld mag worden.
- Overweeg het blokkeren van Poki via het internetfilter, zeker tijdens lesuren. Zo voorkom je onnodige afleiding en ongewenste inhoud.
- Praat met ouders over (game)gedrag en privacy. Geef tips over wat thuis passende schermtijd kan zijn en hoe advertentie-inhoud besproken kan worden.
Veilig online = samen opletten
Poki kan voor veel kinderen een leuke en ontspannende plek zijn. Maar juist door het open karakter en de grote hoeveelheid (ongemodereerde) games en advertenties, verdient Poki extra aandacht op school. Maak afspraken, stimuleer bewust mediagebruik, en kijk samen met leerlingen naar leuke, geschikte spellen. Zo werk je samen aan een veilige en verantwoorde online omgeving op school.
Geef een reactie