Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

Aandacht in de klas

#Filtering #Onderwijs

Geplaatst op 1 april 2021

De leerlingen geconcentreerd te houden in de klas, is niet altijd even makkelijk. Ben je lekker bezig met een online les, zie je je leerlingen gniffelen en grijnzen. Je weet hoe laat het is: ze zijn een TikTok-filmpje aan het kijken. En een ander kind zit op YouTube. De concentratie is weg! Lastig, hoe krijg ik weer grip op ze, hoe krijg ik ze weer bij de les?

Afleiding door internet

Herkent u het? Internet is een machtig hulpmiddel op school. Er wordt veelvuldig gebruik van gemaakt. Maar de keerzijde van internet is: er is wel erg veel afleiding. Leerlingen zijn bij het volgen van online lesmethodes maar één klik verwijderd van TikTok, van YouTube, van games of wat dan ook. En we weten allemaal hoe het gaat: ze kijken even een filmpje, en klikken zo door naar de volgende.

Wat kunt u daaraan doen?

Er is een mooi middel, dat helpt om de grip en concentratie in de klas terug te krijgen. U kunt hiervoor namelijk een filter gebruiken. Met het filter kunt u bijvoorbeeld instellen dat uw leerlingen ’s morgens alleen toegang tot online lesmethoden hebben. En ’s middags is er tijd voor ontspanning en hebben ze meer vrijheid op internet. U kunt daar zelf een keuze in maken.

Hoe werkt het?

Als school moet u de keuze maken wat u wilt gaan doen. Elke school heeft eigen lesmethodes, en een eigen invulling van het onderwijs. Denk aan dingen als welk type internet u wilt. En: op welke manier kunt u de aandacht terugkrijgen? Het filter is dan een handig hulpmiddel. We stellen het filter in zoals u dat wilt. Het is een geautomatiseerd proces: een kleine aanpassing aan het internet, met een groot resultaat. De leerlingen hebben dan per dagdeel een ander profiel. Daarmee heb je als leerkracht meer controle in de klas en meer grip op de leerlingen.

Hoe ziet dat er in de praktijk uit?

We zetten internet zover open, dat alleen de lesmethoden beschikbaar zijn. Nu kunnen de leerlingen gewoon hun werk doen, zonder afleiding. En u, leerkracht, hebt de aandacht.

In de middag gaan leerlingen met een werkstuk aan de gang, en geeft u ze meer vrijheid op het internet. Ook kunt u er als leerkracht voor kiezen om uw klas misschien wel toegang te geven tot YouTube, maar niet tot TikTok - of andersom. Als school kunt u dit voor elke groep afzonderlijk instellen. Kortom: er zijn mogelijkheden genoeg om het internet naar wens in te stellen. Uiteraard kunnen wij het instellen voor de school. Kost het u ook geen tijd. En kunt u doen waar u goed in bent; kinderen nieuwe dingen leren.

Wilt u dit ook?

  • Bel ons op (085) 489 13 00. Wij hebben de oplossing.
  • Daarna: u spreekt als school uw wensen met ons door, en wij stellen het voor u in.
  • Ervaar zelf het gemak.
Over de auteur:

Als vader van 5 kinderen kan Jan alles aan. Die geven je zoveel energie :-). Jan verbindt niet alleen systemen, maar ook mensen. Hij werkt op de afdeling Zakelijk en Onderwijs. Vol enthousiasme zorgt hij ervoor dat de klant krijgt wat hij voor ogen heeft. Als er problemen zijn, kan hij die als geen ander omzetten in nieuwe kansen. Jan vindt dit het meest uitdagende in zijn werk. Naast het werk houdt Jan veel van lezen, zingen en sporten.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor uw school of organisatie. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende producten op het gebied van veilig internet: een filter, een firewall en monitoringtools. Zo bepaalt u zelf wat voor uw organisatie het beste is.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.