Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

Filtering geeft je meer vrijheid

#Filtering

Geplaatst op 14 mei 2020

Filtering geeft je meer vrijheid

Ik kan niet om Kliksafe heen

Help een stoppagina! Ik kan niet verder. Zo irritant, dat Kliksafe. Je kan niks en je mag niks. Je denkt: ik wil open internet, dan kan ik lekker doen wat ik wil. Veel gehoorde opmerkingen als het over filtering gaat. Is dat terecht? Een oefening in omdenken.

Omdenken?

Ik begin met een voorbeeld. Je stapt in een auto, maar je hebt nog nooit gereden. Wat gebeurt er dan? Dat zorgt voor gevaar. Daarom neem je eerst les (je leert hoe een auto werkt en hoe je omgaat met de omgeving). En je zorgt voor veiligheid: je doet je gordel om. En zo gaat het met alle nieuwe dingen die je leert. Als je kind net gaat lopen, pak je het eerst bij de hand. Als je je onveilig voelt, zoek je naar een veilige plek en bescherm je degenen die je liefhebt.

Terug naar het internet

Zo gauw je het interneticoontje aanklikt van de browser, sta je open voor alles wat je maar bedenken kan. En meer. Je kunt het vergelijken met een stad. Er zijn onveilige plekken, donkere steegjes, vage parken vol drugsafval, buurten waar je liever niet komt. Als je het weet, omzeil je deze plekken. Maar hoe doe je dat online? Als je een pornosite tegenkomt, of een site vol gewelddadige filmpjes. En dan? Wat zou je doen? In het echte leven word je nog enigszins beschermd en ‘filter’ je dingen door wat je geleerd hebt. Filtering is dus zo gek nog niet: het helpt je om onveilige plekken te vermijden.

Kliksafe-filter

Kliksafe bepaalt niet wat je mag zien. Je hebt zelf de vrijheid om aan te geven wat je wilt. Je moet hierbij denken in mogelijkheden. Hoe kan ik het filter gebruiken om vrijheid te creëren? Denk aan effectiever onderwijs door tijdelijk bepaalde websites (bijvoorbeeld Instagram) uit te schakelen. Zorg dat je grip krijgt op het internet door te monitoren, zodat je inzicht krijgt in wat gebruikers van jouw netwerk doen online. Aan de hand daarvan kun je bepalen of er meer opengezet moet worden, of dat je juist meer wilt afschermen. Laat het filter het werk voor je doen! Als de kinderen dan voor een opdracht op internet moeten, kun je zelf met een gerust hart andere leerlingen helpen.

Stoppagina

Je zegt net vrijheid. Maar waarom krijg ik dan wel een stoppagina te zien?

De stoppagina kan je om twee redenen zien:

  • Het kan zijn dat je een stoppagina krijgt, omdat dit door jouw organisatie zo is geregeld. Bij de implementatie spreken we af met de organisatie hoe het filter wordt ingesteld. Dit kan te allen tijde aangepast worden.
  • Het kan ook zijn dat een website per abuis in de verkeerde categorie is geplaatst. Ons filter is continu in ontwikkeling en jij kunt daarbij ook helpen. Bij het zien van de onterechte stoppagina, kun je contact opnemen met Kliksafe. Er wordt dan gezorgd dat de pagina binnen no-time beschikbaar is.

Filtering en toekomst?

Op welke manier dan ook: internet is overal. En zo lang er internet is, is er veel ruimte voor online criminaliteit, en zijn er online plekken waar je niet wil komen. Als je aan filtering denkt, denk dan aan veiligheid, grip en vrijheid.

Je dacht: “Ik wil om Kliksafe heen”, maar misschien is het wel: Internet, daar wil ik alleen met Kliksafe heen!

 

 

Over de auteur:

Als vader van 4 kinderen kan Jan alles aan. Die geven je zoveel energie :-). Jan verbindt niet alleen systemen, maar ook mensen. Hij werkt op de afdeling Zakelijk en Onderwijs. Vol enthousiasme zorgt hij ervoor dat de klant krijgt wat hij voor ogen heeft. Als er problemen zijn, kan hij die als geen ander omzetten in nieuwe kansen. Jan vindt dit het meest uitdagende in zijn werk. Naast het werk houdt Jan veel van lezen, zingen en sporten.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor uw school of organisatie. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende producten op het gebied van veilig internet: een filter, een firewall en monitoringtools. Zo bepaalt u zelf wat voor uw organisatie het beste is.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Deel dit bericht op: