Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

Wat gebeurt er binnen mijn school?

#Onderwijs

Geplaatst op 30 april 2020

Wat gebeurt er binnen mijn school?

Vraagt u zich weleens af wat er binnen uw school op internet gebeurt? Wat doen de leerlingen er eigenlijk, naast lesmateriaal en schoolwerk? Wat houdt ze bezig? Door middel van rapportages kunt u daar meer inzicht in krijgen. En houdt u grip op het internetgedrag van uw leerlingen. Zo kunt u gericht handelen als u ziet waar leerlingen mee zitten. Grip, maar ook zorg dus voor uw leerlingen. Hoe werkt het?

Rapportage

Rapportages van Kliksafe Class geven u een overzicht van termen waarnaar de afgelopen periode is gezocht op zoekmachines. Ook krijgt u een rapportage van de meest bezochte en/of geblokkeerde websites. Deze informatie kunt u heel goed  gebruiken bij mediawijsheidlessen binnen de school.

Zorgen om een leerling

Als u of uw collega’s zich zorgen maken over een specifieke leerling binnen uw school (bijvoorbeeld als hij/zij langdurig depressief is), kunt u voor hem of haar een eigen rapportage aanvragen. Zo kunt u meer inzicht krijgen in de leefwereld van deze leerling, en als het nodig is, hulp inschakelen.

Safeguarding

Safeguarding is de nieuwste manier van rapporteren. Als u het goed gebruikt, kunt u er veel informatie uithalen. Het werkt in het kort als volgt. Safeguarding werkt met 7 thema’s, die zijn geclassificeerd als ‘mogelijk gevaarlijk’. Als een leerling zoekt binnen een van deze thema’s, wordt er direct een notificatie met een screenshot verstuurd. Dit gaat naar degene die u als school hebt ingesteld. Binnen die thema’s zijn er categorieën: gevaarlijk, waarschuwing en informatief.

Voorbeeld

Zoekt een leerling meermalen op een onderwerp dat binnen ‘gevaarlijk’ valt, bijvoorbeeld: ik wil dood, niemand vindt me leuk, ik word gepest – dan weet u aan de hand van de melding die u krijgt, dat u de leerling zorgvuldig in de gaten moet houden. Of kunt u gelijk hulp inschakelen.

Inschatten

Degene die de meldingen ontvangt, bijvoorbeeld de intern begeleider van uw school, kan zo telkens een inschatting maken of er actie moet worden genomen. Het is wel  belangrijk dat de informatie zorgvuldig geïnterpreteerd wordt. Het blijft namelijk een stukje techniek dat een toevoeging geeft. Het kan namelijk ook zo zijn dat er een website of zoekterm verkeerd geclassificeerd worden. Of onderwerpen kunnen voor een werkstuk opgezocht zijn.

Advies van onze medewerkers

Als u een toelichting wilt bij bepaalde meldingen, zijn wij graag bereid om u te helpen bij het interpreteren en u advies te geven.
NB: Dit was de beknopte uitleg van Safeguarding. Als u een uitgebreide beschrijving wilt, stuur dan even een mail. Dan sturen we het u toe.
Wilt u graag weten wat er binnen uw school gebeurt? Dan bent u wellicht ook geïnteresseerd in de (rapportage)mogelijkheden van Kliksafe Class. Neem contact met ons op, zodat we u advies op maat kunnen geven.

Over de auteur:

Remco is werkzaam op de servicedesk bij afdeling zakelijk/onderwijs/zorg. Samen met zijn vriendin heeft hij een voorliefde voor honden. Zij hebben dan ook een geregistreerde kennel voor het fokken van honden. Daarnaast is Remco vroeger werkzaam geweest als zelfstandig werkend kok en kijken wij stiekem altijd uit naar zijn traktaties.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor uw school of organisatie. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende producten op het gebied van veilig internet: een filter, een firewall en monitoringtools. Zo bepaalt u zelf wat voor uw organisatie het beste is.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Deel dit bericht op: