Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

Referentie praktijkschool De Bolster

#Reviews door klanten

Geplaatst op 22 april 2021

Wat vinden onze klanten eigenlijk van Kliksafe? We belden met Koen Stel, ICT ’er bij De Bolster in Groningen. Koen deelt zijn ervaringen met Kliksafe.

Bolster

De school

Koen Stel regelt al 12 jaar de ICT op praktijkschool -voortgezet onderwijs- De Bolster in Groningen. Op de school zitten zo’n 270 leerlingen. De Bolster is een christelijke school en valt onder een stichting (SCSOG), samen met nog drie andere scholen en een expertisecentrum.

Op zoek naar een goed filter

De school maakt al jarenlang gebruik van webfiltering. Die filtering namen ze af van een Ierse partij. Dat bedrijf stopte ermee, en het product dat De Bolster had, was end of life. Zodoende moesten ze op zoek naar wat anders. Een stagiair ging op zoek naar een goed filter, en kwam in contact met Kliksafe. Kliksafe heeft toen geadviseerd wat de school het beste kon doen, en er werd een machine geïnstalleerd. Inmiddels gebruikt de school al 6 jaar de Kliksafe-filtering.

Waarvoor gebruikt u het vooral?

Koen: “We hebben Kliksafe voornamelijk voor de filtering, voor de leerlingen. Het is een hele geruststelling voor de docent dat hij niet als een politie achter een leerling moet gaat staan, om te kijken wat er op zijn scherm gebeurt. De leerlingen zijn tussen de 12-18 jaar en dat is een groep die erg geïnteresseerd is in internet. Docenten en personeel gebruiken overigens dezelfde filtering.”

Waarschuwingsmails

De school is heel tevreden over Kliksafe. Het werkt al jaren probleemloos. Koen: “Vooral Safeguarding is een heel handige functie. Dat werkt zo: als er door een leerling wordt gezocht naar porno, zelfbeschadiging of iets dergelijks, krijgt de directie een mail. De directie bekijkt de melding, en kan beoordelen of ze actie moeten ondernemen. (Bijvoorbeeld door een leerling aan te spreken op zijn gedrag. *red. HT. Lees hier meer over Safeguarding.)

De meldingen worden gegenereerd door het systeem en gaan in ons geval rechtstreeks naar directie. Dat is een vrij uniek systeem, vooral omdat het proactief werkt. Naast deze mails wordt er wekelijks een rapport gestuurd.”

Waarom gebruikt de school filtering

Voor de school is filtering iets vanzelfsprekends. “We bouwen op die filtering, het is een basis. Als school ben je namelijk aansprakelijk als er dingen gebeuren. Dat weten velen niet. Maar wordt er een   DDOS-aanval vanuit de leerlingen gedaan, dan ben je als school verantwoordelijk. Als de politie op zoek gaat, gaan ze naar een extern IP-adres. En zij weten niet dat daar dan nog 300 mensen achter zitten... Zonder tooling kom je er nooit achter wat er gebeurt op je netwerk.”

Supergoed

De school maakt geen gebruik van de firewall van Kliksafe, alleen van de filtering. Er wordt een dedicated firewall gebruikt. Waarom is dat zo? Koen: “De firewall die we hebben, Fortigate, kunnen we meer zelf beheren. Simpel gezegd: Kliksafe is supergoed in het webfilteren en die firewall is heel goed in wat hij moet doen. We benutten zo het beste van allebei.”

Service

De school vindt de service goed. Er is weinig contact met Kliksafe, omdat het op zich goed draait allemaal. Toevallig was er een paar weken geleden iets met de machine ‘waar alles om draait’. Die was 5 jaar oud en de school kreeg allemaal alerts dat hij te druk was. Dat is direct opgepakt door Kliksafe en goed afgehandeld. Als de technische helpdesk eens nodig is, verloopt dat vlot, aldus Koen.

Wat zeggen de leerlingen?

Koen: “De leerlingen merken er weinig van. Het gaat eigenlijk probleemloos. Soms kunnen ze niet bij een website, die wordt dan in een whitelist gezet.”

Wat kan er beter

Het is even stil. Koen heeft geen verbeterpunten: “Wat we ervan verwachten, doet het. Kliksafe blijft goed bij als het gaat om mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld filtering op Chromebooks (lees hier meer). Kliksafe gaat mee met de tijd, de techniek, en veranderingen.”

Tot slot

Tevreden over Kliksafe? Koen: “Zeker! Ik zou het anderen ook zeker aanbevelen. We vallen samen met drie andere scholen onder een stichting, en die scholen hebben nog geen filtering. Laten we nu juist bezig zijn om voor hen ook Kliksafe te regelen!”

Over de auteur:

Hanneke is medewerker marketing & communicatie. Ze werkt al vanaf 2004 bij Kliksafe. Hanneke houdt van lezen en zingen. Ze schrijft graag, en kan eindeloos bellen met zussen. Als ze de eerste zonnestralen voelt of een vlinder ziet, is ze dolblij. Ze is graag thuis en bakt daar de lekkerste dingen.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor uw school of organisatie. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende producten op het gebied van veilig internet: een filter, een firewall en monitoringtools. Zo bepaalt u zelf wat voor uw organisatie het beste is.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.