Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

Referentie CorDeo Scholengroep

#Filtering #Reviews door klanten

Geplaatst op 3 november 2022

Vandaag spraken we met een blije klant: Gertwin de Graaf, bovenschools ICT'er van Cordeo Scholengroep, en aanspreekpunt voor de ICT'ers van alle aangesloten scholen. 18 basisscholen (door het hele land) maken deel uit van CorDeo. CorDeo: de scholen van de CorDeo scholengroep bieden onderwijs vanuit de evangelische en gereformeerde grondslag.

Hoe lang bent u al klant?

Al een jaar of 6 maken onze scholen gebruik van Kliksafe. Tot grote tevredenheid.

Waarom hebt u toen voor Kliksafe gekozen?

Er was destijds een incident op een van de scholen. Daar is ellende geweest met leerlingen die hun boekje te buiten waren gegaan. Ik heb toen zelf het Kliksafe-filter getest. Toen https gemeengoed werd, hebben we Kliksafe geprobeerd op één school. Dat werd betaald uit de ouderbijdrage. Het leek ons goed om daarmee de ouders te betrekken bij veilig internet voor hun kinderen. Toen kwam er een school bij, en nu zijn er 18 scholen die Kliksafe hebben. De scholen zitten door het hele land, en allemaal gebruiken ze Kliksafe-filtering en Safeguarding.

Cloudfilter

In het begin stond er overal een Kliksafe-machine, zo’n ‘pizzadoos’ zoals we die noemen. De scholen die later ingestapt zijn, hebben het nieuwe cloudfilter. (Red. Voor cloudfiltering is geen fysieke machine vereist. De filtering vindt plaats in de browser en wordt aangestuurd vanuit de cloud.)

De filtering?

Het filter is goed. We merken vaak niet eens dat we een filter gebruiken.

Hoe ervaart u Safeguarding?

Het is zo ingesteld: de ICT'er van de school krijgt een melding als er een risicovolle site wordt bezocht, of als er een verdachte zoekterm is ingevoerd. Sommige scholen zijn daar heel actief mee bezig. Het blijkt wel dat het bijna altijd een ongelukje is dat ze iets verkeerds bezoeken, dat het om een incidentje gaat. Meldingen die ernstiger lijken, gaan naar de IB’er van de school. Hierdoor zijn er soms ook goede en nuttige gesprekken met een leerling, naar aanleiding van een alert.

Kliksafe voor veiligheid

Met Chromebooks weten we welke gebruiker erachter zit, die gebruikers werken met kleuren/groepen - gebonden aan het account. Afhankelijk van de gebruiker is er filtering toegepast. Alles gaat door het filter, altijd. Beveiliging voor phishing vinden we ook heel belangrijk, Kliksafe dient dus ook als een soort firewall.

Hoe makkelijk vindt u het gebruik van Kliksafe?

Bijna te makkelijk. Als het goed gaat, merk je er niks van. Je merkt het pas als er problemen zijn, en die zijn er bijna niet.

Bent u actief bezig met Kliksafe? Controleert u bijvoorbeeld de filtering weleens?

Nee, ik ben niet actief bezig met Kliksafe. Geen enkele school. Heel soms wordt er een site geblokkeerd die open moet staan. Dan zet Kliksafe die open. Ik bekijk soms de de logfiles. Maar het zou wel goed zijn om in het directeurenoverleg eens te bespreken wat je allemaal kunt met Kliksafe.

Mediawijsheid

Wat betreft mediawijsheid: dat wordt te weinig gebruikt. Over 2 jaar moet elke school iets bedacht hebben voor mediawijsheid. Daar willen we Kliksafe graag in betrekken.

Hoe is de service van Kliksafe? 

Ik ben heel positief over de samenwerking -of noem het service-. Marcel is te allen tijde zeer bereid om te helpen. In het begin van de Chromebooks waren er soms wat strubbelingen, maar nu verloopt het vlotjes. Er is redelijk vaak contact met Kliksafe. Het voelt echt als een samenwerking. Als er paniek is, worden dingen snel opgelost. Kliksafe is goed bereikbaar, je wordt teruggebeld als dat nodig is. Ook werden we geholpen bij andere (niet-Kliksafe) dingen, die met ons eigen netwerk te maken hadden.

Conclusie?

Niemand ziet ICT als alles werkt. En dat doet het. Dingen vallen pas op als het niet goed gaat. Wat betreft Kliksafe: dat gaat bijna altijd goed. Hoe het personeel tegen Kliksafe aankijkt? Die vinden het een mooie aanvulling. Bij een verhuizing een tijd terug, hadden we een poosje geen Kliksafe, maar toen werd er om gevraagd: graag de filtering weer aanzetten.

Meer lezen over scholengroep CorDeo?

De CorDeo scholengroep bestaat sinds 1 januari 2017 en is het gevolg van een fusie van de verenigingen HAAL en Veluwe Plus. De scholen van de CorDeo scholengroep bieden onderwijs vanuit de evangelische en gereformeerde grondslag. Met de naam laat CorDeo zien dat het hart (Cor) heeft voor kinderen en voor het onderwijs, vanuit de liefde van God (Deo). De vereniging handelt vanuit het motto ‘leren in vertrouwen’ en heeft tot doel elke leerling goed en christelijk onderwijs te bieden.

Over de auteur:

Hanneke is medewerker marketing & communicatie. Ze werkt al vanaf 2004 bij Kliksafe. Hanneke houdt van lezen en zingen. Ze schrijft graag, en kan eindeloos bellen met zussen. Als ze de eerste zonnestralen voelt of een vlinder ziet, is ze dolblij. Ze is graag thuis en bakt daar de lekkerste dingen.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor uw school of organisatie. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende producten op het gebied van veilig internet: een filter, een firewall en monitoringtools. Zo bepaalt u zelf wat voor uw organisatie het beste is.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.