Serie: Achter de (beeld)schermen
In deze serie bespreken we met een aantal moeders uitgebreid hoe zij in hun gezin omgaan met schermen, schermtijd, welke afspraken of regels ze hebben. Of kinderen zich eraan houden, wat ze zelf doen etc. We stellen elke moeder andere vragen. Heb jij een vraag aan een moeder? Mail ons gerust.
Vandaag de laatste moeder: Marion (34). Marion is moeder van Fleur (10 jaar), Manuel (8 jaar) en Tijn (6 jaar). Hoe pakt Marion de dingen aan?
Vanaf welke leeftijd kregen jouw kinderen schermtijd?
Fleur was een jaar of 3 toen ze een filmpje mocht kijken, van Kikker of Nijntje ofzo. Ik keek altijd mee. De andere kinderen vroegen ook al best jong om een filmpje te kijken. Toen hebben wij gezegd: dat mag, op vrijdag- of zaterdagavond. En dat is nog steeds onze regel. Zo weten de kinderen waar ze aan toe zijn, en zit er een zeker ritme in.
Wat doen je kinderen online?
Fleur (10)
Fleur heeft zelf een computer. Ze mag daar vrijdag- of zaterdagavond filmpjes op kijken. Die computer is echt voor haar, en staat op haar kamer. Ze heeft hem ook al nodig voor school, voor een spreekbeurt enzo. En voor Engels. Dat mag gewoon van ons. Ook heeft ze Spotify; ze luistert graag naar Sela of andere muziek, of een luisterboek. Vaak heeft ze dan een koptelefoon op. Ik loop regelmatig haar kamer binnen. En we praten ook over wat ze doet op de computer.
Fleur speelt ook graag Roblox. Dat vinden we prima. Wat we wel uitgebreid besproken hebben van Roblox: daar kun je vrienden maken. Dat mag ze alleen met bekenden.
Dan hebben we nog een Wii. Op woensdag om 16.00 uur mogen ze een spelletje doen op de Wii. Daar heb je geen internet voor nodig, dat is het fijne van een Wii. Op de Wii kun je sámen spelen – vinden we ook prettig.
Manuel (8)
Manuel vindt de Wii erg leuk, vooral als hij daar samen met z’n vriendjes op speelt. Hij heeft zelf een laptop, die gebruikt hij voor typeles. Dat moet hij elke dag oefenen. Daarom vinden wij het ook handig dat ze zelf een apparaat hebben. Manuel kijkt ’s avonds vaak het Jeugdjournaal. Beneden, en meestal kijken wij mee.
Ook mogen de kinderen soms samen een DVD kijken. Die schaf je zelf aan, dus weet je ook wat je in huis hebt en wat je kinderen kijken.
Tijn (6)
Als Tijn iets kijkt, is dat altijd beneden bij ons. We hebben een TV-scherm, en kunnen naar het scherm casten met onze telefoon. Vaak is het een filmpje van brandweerman Sam, of Buurman en Buurman.
Dus alles wat ze kijken, is op die vrijdag- of zaterdagavond.
Hebben jullie ouderlijk toezicht?
Nee, nergens op. Fleur krijgt volgend jaar een smartphone (een oude telefoon), daar heb ik me wel in verdiept. Daar willen we namelijk wel ouderlijk toezicht op. Dan kan ik van alles instellen. Maar wij vinden in gesprek blijven belangrijker dan controle. Ik wil niet heel erg gaan controleren en de geschiedenis nazoeken enzo. Dan kies ik liever voor veel praten. We geven de kinderen wel dingen mee, zoals: klik niet op dingen waarvan je niet weet wat het is.
En ja, ik weet wel: nu gaat dat praten nog best goed, ze zijn ook nog jong. Maar ik denk dat het loont, dat we ze nu leren het gesprek te voeren, en dat dat ook goed gaat. Je hoopt dat dat ook zo blijft als het pubers zijn ;-). Ik heb het liefst dat ze samen wat kijken, dan allemaal apart.
Hoe is je eigen schermgebruik?
Hm. Ik probeer niet al te veel op m’n telefoon te zitten. Mijn man ook niet. We hebben ook geen social media meer. Heb ik wel gehad, maar ik heb alles verwijderd.
Welke filmpjes mogen ze kijken?
Bijvoorbeeld ‘Klaas kan alles’ op NPO (is een christelijke man). Daarnaast kijken ze een programma: Records breken. Is erg leuk! We kijken ook wel eens met z’n allen wat, zoals Heel Holland Bakt. Of een DVD van De Kameleon, Narnia, of Snuf de hond. De kijktijd op zich is niet afgebakend, het ligt eraan wat ze kijken.
Zorgt schermtijd bij jullie voor problemen of discussies?
Nee, tot nu toe niet. Het is gewoon duidelijk voor iedereen. In een vakantie mogen ze bijvoorbeeld gerust extra schermtijd, als het een dag regent.
Gebruik je schermtijd weleens als straf of beloning?
Nee. Ik heb één keer m’n zoon op zondagmiddag betrapt op een filmpje kijken, toen mocht hij die week geen schermtijd meer. Maar verder niet. Ik gebruik het ook nooit als beloningsmiddel. Dan zou ik iets positiefs gebruiken. Laatst in een winkel hoorde ik een moeder zeggen tegen een jammerend kind van 3 ofzo: je mag de hele week niet meer op je tablet. Dat vind ik dus echt geen passende straf bij dat moment.
Verantwoordelijkheid
Je moet je kinderen ook verantwoordelijkheid geven. En samen praten over wat wel en niet handig is. Ze moeten leren omgaan met een scherm, en met internet. Wel lijkt het me fijn dat ik Fleurs schermtijd straks kan afbakenen. Dat de telefoon in de nacht uit kan.
Volgend jaar zit zij in groep 8, en wil ze niet meer naar de gastouder. Dan is ze dus vaker alleen thuis, en vind ik het fijn dat ze een toestel heeft, zodat we haar kunnen bereiken - en zij ons.
Het maken van duidelijke afspraken is het belangrijkste. Ze hebben gewoon regels en afspraken nodig. Af en toe herhaal je dingen weer eens, en om 16.00 staan ze standaard voor mijn neus voor de Wii. Ik heb geen discussies, omdat ze weten waar ze aan toe zijn.
Lezen wordt minder
Naast moeder, ben ik ook juf. Op school zie ik duidelijk dat kinderen minder lezen en dan vraag ik: wat doe je dan ’s avonds nog even in bed? Tja, op m’n telefoon. Daar schrik ik van en daar kan ik me echt zorgen over maken. Die kinderen zijn 9 of 10 jaar! Onze kinderen lezen heel graag. Gelukkig. Ze kunnen zich echt verliezen in een boek. En dan is de hang naar filmpjes niet zo heel groot.
PS De geïnterviewden hebben allemaal hun eigen regels en afspraken, waar Kliksafe geen waardeoordeel aan geeft. We vinden het fijn als jij dat ook niet doet ;-). Heb je een inhoudelijke vraag: hartelijk welkom.
Reageren?