Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Wat is parental control?

 

Parental control is een verzamelnaam voor tools die ouders en opvoeders kunnen gebruiken om het internet- en mediagebruik van hun kind te beheren en controleren. Met parental controls bescherm je je kinderen tegen ongepaste websites en stel je schermtijd limieten in. Ook kun je apps en games blokkeren en bepaal je hoelang ze een app mogen gebruiken. De term ‘parental control’ is Engels en betekent ‘ouderlijk toezicht’.

Hoe werkt parental control?

Parental control zorgt ervoor dat het apparaat dat verbonden is met internet, kindvriendelijk ingesteld wordt. Je kunt parental control vinden in de instellingen van de smartphone of tablet, van zowel Android als Apple. Ook social media, gameconsoles en streamingsdiensten zoals Netflix hebben ouderlijk toezicht instellingen.

Het instellen van parental control op alle devices en apps is best een geregel. Daarom gebruiken veel ouders een speciale parental control app. Daarmee beheer je alle apparaten van het kind vanaf het ouderlijk toestel.

Welke functies heeft parental control?

Een goede app heeft (minimaal) de onderstaande functies:

Schermtijd limieten instellen

Stel een maximale tijdsduur in voor je kind. Er zijn richtlijnen vanuit verschillende gezondheidsorganisaties over hoeveel schermtijd een kind mag. Je kunt vaak ook per app tijdslimieten instellen.

Ongepaste websites filteren

Veel websites en apps zijn niet geschikt voor kinderen. Door een filter in te stellen, voorkom je dat je kind onbedoeld op risicovolle websites komt. Met een internetfilter ziet je kind alleen sites die passen bij zijn leeftijd.

Apps en games blokkeren

Sommige apps zijn niet geschikt voor kinderen. Denk aan social media of gewelddadige games. Als ouder ontvang je een melding als je kind een app geïnstalleerd heeft. Je kunt er dan voor kiezen om de app te blokkeren.

Bedtijden instellen

Het is verleidelijk om de telefoon mee naar bed te nemen. En tot in de late uurtjes te snappen of te appen. Stel bedtijd in, en zorg ervoor dat je kind alleen toegang heeft tot minimale apps, zoals de wekker, of dat de telefoon helemaal niet beschikbaar is.

Je kind extra tijd geven

Als je kind om wat voor reden ook meer schermtijd nodig heeft, kan het met de kids-app extra schermtijd aanvragen. Aan jou als ouder om te beoordelen of dat mag.

Telefoon- en tabletschermen van je kind pauzeren

Even geen telefoon in het gezin? Denk aan etenstijd of andere afspraken die je hebt gemaakt. Zet de schermen op pauze als je toe bent aan quality time met de familie.

Hoe gebruik je parental control in de opvoeding?

Parental control is hulpmiddel in de opvoeding. Het gesprek over mediawijsheid is daarbij heel belangrijk. Als ouders leg je uit waarom er afspraken gemaakt worden en waarom er beperkingen zijn. Je vertelt aan je kind welke risico’s internet met zich meebrengt.

Het toepassen van parental control in de opvoeding valt niet altijd mee. Begin je te laat met ouderlijk toezicht? Dan voelt het voor je kind/tiener al snel restrictief, omdat ze gewend zijn aan onbeperkt scrollen en online surfen. Wij helpen je graag een eindje op weg. Onze huismediapedagoog Henrieke geeft 5 waardevolle tips voor mediaopvoeding.

Ben jij klaar om parental control in te stellen? Bekijk de parental control app Qustodio: kliksafe.nl/qustodio-ouderlijk-toezicht.