Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

“De tablet van mijn dochter (13) stond vol naaktfoto’s”

#Mediaopvoeding #Online risico's

Geplaatst op 6 april 2023

We interviewden Marleen* (42), die ontdekte dat de tablet van haar dochter Loïs* (13) vol stond met naaktfoto’s.

Marleen doet haar verhaal

"Voor de zomervakantie werd onze puberdochter steeds stiller, en sloot ons steeds meer buiten. Wij dachten dat de pubertijd nu echt begonnen was. Regelmatig vroeg ik of er iets was, maar elke keer was het antwoord: nee hoor, er is niets.

In september vertelde een kennis dat haar dochter thuis was gekomen met een foto van onze dochter, die rondging via WhatsApp op haar school (onze dochters zitten op dezelfde school). Haar dochter herkende Loïs aan haar kettinkje. Gelukkig was de foto zonder gezicht, maar toch. Die kennis vond het heel lastig om dit tegen ons te zeggen, maar wat zijn wij dankbaar dat ze dat toch heeft gedaan!

Naaktfoto’s en -filmpjes

Ik ben gelijk naar haar kamer gegaan, Loïs was op dat moment niet thuis. Toen ben ik gaan kijken op haar tablet. En ik vond naaktfoto's, maar ook filmpjes waarop beelden van Loïs te zien waren, die niet bestemd zijn voor anderen. En waar mijn moederhart door brak.

Samen met mijn man heb ik Loïs bij thuiskomst geconfronteerd. Ze brak volledig. Ze vertelde dat ze voor de zomer via Snapchat bedreigd was door een jongen uit een andere stad. Die jongen wist precies waar ze woonde (dit deelt de jeugd zelf via Snapchat). Hij stuurde er een foto bij van een wapen. Ze moest een foto van zichzelf sturen, anders kwam hij langs ons huis en zou ons gezin iets aandoen.

Onze dochter heeft toen een naaktfoto gestuurd, maar dat was niet voldoende... Ze moest ook filmpjes van zichzelf sturen.

Dat heeft ze allemaal gedaan. En toen liet hij haar met rust en heeft ze hem geblokkeerd.

Wat moet je dan?

“Waarom ben je niet naar me toe gekomen voor hulp?” vroeg ik haar. Maar ze was dus echt heel bang dat die jongen ons of haar zusje en broers iets zou aandoen.

En dan moet je als ouders gaan handelen… Doordat zij de jongen heeft geblokkeerd, is alles over hem weg. Zijn naam was onherkenbaar doordat die bijna alleen maar bestond uit getallen. En als je iemand van Snap verwijdert, zie je ook geen geschiedenis meer. De jongen in kwestie heeft de foto's en filmpjes gedeeld en zo gingen ze rond op school via WhatsApp en Snapchat.

School

We hebben daarna een gesprek met school gehad. De school zelf heeft de beelden nooit gezien, alleen de kinderen. Als wij met zekerheid wisten wie de foto's in bezit hadden of doorstuurden, zouden we dat melden, en zou school gelijk handelen (en aangifte doen). Ook mocht Loïs in de pauze met vriendinnen in een lokaal zitten en als ze zich onveilig voelde, kon ze bij een aantal leerkrachten terecht. Ze had namelijk heel erg het idee dat iedereen naar haar keek. Ook werd ze soms aangesproken en vroegen leerlingen of zij dat was van die foto’s…? Naast school hebben we onze wijkagent gesproken. Die vertelde hetzelfde: zonder naam kun je helaas geen aangifte doen.

Het verspreiden van dit soort materiaal is strafbaar, dus het was wel heel belangrijk dat we de dader vonden – zodat hij gestraft kan worden.

Onzedelijke dingen

Mijn man en ik hebben Snapchat doorzocht. Daar kwamen we een bericht tegen van een volwassen man, die voorstelde om het een en ander aan onzedelijke dingen bij onze dochter te doen. Ze kende die man niet. Hoe dat kan? Bij Snapchat kunnen vreemde mensen je toevoegen. Als je dat verzoek accepteert, kan je berichten naar elkaar sturen. Hoe meer vrienden of connecties je hebt, hoe beter zichtbaar je bent. En hoe meer ‘status’ je hebt. Op die manier concurreren kinderen met elkaar.

Als je normaal gesproken een foto of video plaatst, is die één keer zichtbaar en verdwijnt dan. Maar wat er bij Loïs is gebeurd, is dat ze daar met een tweede scherm een foto/video van hebben gemaakt. En die kon de dader doorsturen.

En nu?

Inmiddels is het oud nieuws. De foto’s en filmpjes van Loïs gaan niet meer rond. Maar wij als gezin zitten er nog middenin. Via school is maatschappelijk hulp gestart en ook start Loïs binnenkort met een maatjesproject. Heel leuk wel, Loïs spreekt elke week met een tweede- of derdejaars student maatschappelijke hulp af. Zo’n student is natuurlijk een stuk jonger dan wij, en komt daardoor dichter in haar buurt van de leefwereld van pubers. En zo kunnen zij haar heel goed begeleiden, op een ander niveau dan wij, haar ouders. Na 2 maanden hebben wij samen met Loïs en de coach een evaluatie. Rob* (42), vader van Loïs vult aan: Ja weet je, in mijn jonge jaren had je deze dingen nog niet, geen social media enzo. Wij speelden nog buiten met een bal, of hingen met vrienden rond.

O ja, en verder hebben we Snapchat verwijderd van haar telefoon. En: we hebben onze oude Loïs weer terug. Ze is niet meer teruggetrokken, gewoon weer een zoen als ze gaat slapen en ze komt weer bij ons zitten op de bank.

Winst

We gaan nu een keer per week met Loïs door haar telefoon. Gewoon kijken wat er allemaal tussen staat en daar praten we over met haar. En ik hoop dat ze in de toekomst wel gelijk naar ons toekomt - zodra er iets gebeurt op socia media wat haar geen fijn gevoel geeft.

Toch weer op social media

Maar, sinds kort heeft Loïs toch weer een account op social media, Instagram. Ik vond het wel weer een hele stap - om eerlijk te zijn. Ook onder druk van de maatschappelijke hulp, omdat een leven zonder social media eigenlijk niet meer te doen is. Op haar advies proberen we het vertrouwen beetje bij beetje terug te geven aan Loïs."

PS Heb jij ook zoiets meegemaakt? Mail ons, dan delen we jouw verhaal om anderen te waarschuwen.

*Marleen, Loïs en Rob heten in werkelijkheid anders.

Over de auteur:

Hanneke is medewerker marketing & communicatie. Ze werkt al vanaf 2004 bij Kliksafe. Hanneke houdt van lezen en zingen. Ze schrijft graag, en kan eindeloos bellen met zussen. Als ze de eerste zonnestralen voelt of een vlinder ziet, is ze dolblij. Ze is graag thuis en bakt daar de lekkerste dingen.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.