Jouw perfecte smartphone
Heel vroeger had je een telefoon om mee te bellen. Toen kon je er ook mee sms’en - geweldig, wat een uitvinding! Tegenwoordig willen we nog veel meer, denk aan whatsappen, mailen en internetten waar we ook zijn. Dus hebben we massaal een smartphone nodig. En ach ja - dat je er mee kan bellen, is mooi meegenomen.
Heel veel keuze
Als je op zoek gaat, kom je er al snel achter dat de keuze enorm is. Om het nog maar niet te hebben over de prijs. Waar zit dit toch in?
Hoewel de meeste mobieltjes (smartphones) wel zo’n beetje dezelfde functies hebben, is vooral het besturingssysteem waar de telefoon op draait, bepalend voor het gebruik. Dus hoe fijn je hem vindt werken, ligt aan het onderliggende systeem. Ik zal de twee meest gebruikte systemen uitlichten.
IOS
IOS van Apple is een besturingssysteem dat alleen werkt op een iPhone van Apple. Het is overzichtelijker in gebruik dan bijvoorbeeld Android, maar het is minder makkelijk aan te passen aan je eigen wensen. Vanuit de appstore is er veel aanbod van programma’s (apps). Voordeel is dat alle apps van tevoren gescreend worden door Apple, hierdoor is de kwaliteit van de apps hoger.
Android
Android van Google is het meest gebruikte besturingssysteem en staat op telefoons van vele merken. Ieder merk kan Android aanpassen naar zijn eigen wensen. Hierdoor kan de software er op iedere mobiel anders uit zien. Een gebruiker heeft veel mogelijkheden om zelf instellingen aan te passen. Vanuit de Google Playstore is er veel aanbod van programma’s. Nadeel is dat deze programma’s niet worden gecontroleerd en dus van wisselende kwaliteit kunnen zijn.
Wat nog meer?
Een smartphone heeft meer aspecten die verschillen. Denk aan schermgrootte, opslag en camera.
* Schermgrootte
Het formaat van een smartphone wordt bepaald door het beeldscherm. Zoals met alles, zie je ook hierin trends. En momenteel is de trend: telefoons met grote schermen. Ook goedkopere smartphones krijgen een steeds groter scherm. Er zijn wel duidelijke kwaliteitsverschillen. Duurdere modellen hebben doorgaans een betere kwaliteit (scherper en kleurechter) beeldscherm.
* Processor
De processor is een belangrijk onderdeel die alles aanstuurt van de smartphone. Alle handelingen die op de smartphone gedaan worden, gaan direct naar de processor die de gevraagde handeling verwerkt en zorgt dat alles correct op het scherm getoond wordt. Dit alles in slechts enkele seconden. De snelheid wordt uitgedrukt in megahertz (MHz) of gigahertz (GHz). Goedkopere smartphone modellen hebben meestal een enkele processor (single-core) en duurdere modellen een dubbele of meer, hoe krachtiger de processor hoe sneller de verwerking. En dus hoe sneller de mobiel is.
* Opslag
Alle smartphones beschikken over een geheugen. Eenvoudige modellen tot maximaal 8 GB, in het middensegment 16 of 32 GB en in het hoge segment 64 GB en hoger. Meestal kun je het geheugen uitbreiden door een geheugenkaart, vooral bedoeld voor foto’s, muziek en video’s. Maar: de mobielen van Apple zijn niet uit te breiden.
Wij adviseren om niet te kiezen voor minder dan 8 GB-opslag. Aangezien het besturingssysteem Android al behoorlijk wat geheugen inneemt, blijft er vaak niets over voor apps en zit je op korte termijn al met een tekort aan geheugen.
* Camera
Vrijwel elke smartphone is voorzien van een camera om foto’s en video’s mee te maken. Een voordeel is dat u de foto's direct kunt delen via apps of social media. De meeste smartphones hebben een tweede camera aan de voorzijde, bestemd voor videobellen en 'selfies'. Deze camera is vaak van mindere kwaliteit. Wilt u veel fotograferen, dan is een luxere smartphone aan te bevelen: die hebben een betere camera dan de goedkoopste modellen.
En dan de prijs
De prijs van een smartphone wordt bepaald door verschillende factoren: processor, beeldscherm en opslag. Een smartphone met een snelle processor, een hoge kwaliteit scherm en veel opslag zit qua prijs in het hoge segment. Bij goedkopere modellen kiest de fabrikant meestal voor goedkopere onderdelen. Dit gaat ten koste van kwaliteit beeldscherm, camera en snelheid.
Conclusie
Bij het kiezen van een smartphone is het belangrijk dat je weet: waar ga ik de smartphone het meest voor gebruiken? Ben je gek op fotograferen en ga je ‘m daar vooral voor gebruiken - kies dan een smartphone met een goede kwaliteit camera. Wil je er vooral mee gamen? Let dan op het werkgeheugen, voor het spelen van games zijn de minimale eisen 32Gb opslag en 3GB werkgeheugen. Op die manier kom je tot een selectie waar je uit kunt kiezen. Ook online kun je veel vinden over ervaringen van gebruikers van smartphones. Bijvoorbeeld: de websites Tweakers en Kieskeurig zijn betrouwbare websites waar je deze informatie kan vinden. Op voucheralarm staat ook een handig dossier over datagebruik en kosten.
Reageren?