Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Sextortion uitgelegd: hoe Jesse (15) werd gechanteerd

#Mediaopvoeding #Online risico's

Geplaatst op 7 maart 2024

Sextortion onder jongeren en volwassenen komt steeds vaker voor. Ze sturen steeds vaker seksuele beelden naar anderen. Jesse (15) stuurde naaktfilmpjes via Instagram. Deze filmpjes vielen in verkeerde handen. Hij werd daarna met de beelden gechanteerd. Zo werd Jesse slachtoffer van sextortion. Vandaag spreek ik met Lisa, de moeder van Jesse. Zij deelt graag haar verhaal, als waarschuwing.

Wat is sextortion?

Sextortion is het chanteren van mensen met naaktfoto’s of filmpjes waar ze zelf op staan. Vaak zijn het beelden, die gemaakt zijn met een webcam. De dader chanteert je; hij wil dat je geld betaalt – anders zal hij die naaktbeelden verspreiden.

Betekenis sextortion

Dit is een samensmelting van de woorden sexual en extortion. In het Nederlands betekent dit seksuele afpersing.

Het verhaal van Jesse

“Het is een gewone dinsdagmiddag. Jesse is vroeg uit school en is naar boven gegaan. Normaal gesproken is hij al vrij snel klaar met zijn huiswerk en kan hij niet wachten om naar beneden te komen. Nu niet, hij bleef best lang op zijn kamer. Ik vond het een beetje vreemd, maar dacht er niet zo bij na. Toen kwam hij naar beneden en zei: “Mam, ik ga even een rondje fietsen.” Prima natuurlijk - dat stimuleren we altijd. Al vond ik hem er een beetje bleekjes uitzien, ik liet hem gewoon gaan. Op een gegeven moment dacht ik: lang rondje wel… Een uur later was hij er nog niet, en toen ging ik me echt zorgen maken. Ik bedacht ineens met schrik dat hij zich de laatste dagen toch een beetje anders gedroeg. En helemaal vanmiddag.

Sexfilmpje

Ik ging naar zijn kamer en zag daar de tablet liggen. Eens kijken of we daar iets wijzer kunnen worden. En ja hoor, ik ging naar zijn Instagram-account. En daar zag ik dat Jesse contact had met een knap, blond meisje. Ze hadden al een tijdje gechat. Dat ging eerst over niks bijzonders, maar het werd seksueel getint. En toen… vroeg het meisje of Jesse een sexy foto van zichzelf wilde sturen. Dat had hij gedaan. En nog eentje. En toen een sexfilmpje van zichzelf. Dit kan niet waar zijn, dacht ik. Dat was het helaas wel.

Na dat filmpje veranderde de toon van de chat. Het schattige blonde ‘meisje’ bedankte voor het filmpje en de foto’s en begon te dreigen. Ze zei ineens dat Jesse 500 euro moest betalen. Als hij dat niet deed, zou ze zijn foto’s delen op Instagram. Jesse heeft toen in paniek die 500 euro betaald.

Geld!

Maar daarmee was het niet afgelopen. Het ‘meisje’ wilde meer geld. Ze vroeg nu 1000 euro. Anders zou ze het sexfilmpje naar al zijn vrienden sturen. Toen stopte de conversatie. En toen was Jesse dus weggegaan.

Mijn man was inmiddels uit zijn werk, en om 17.45 uur werd er gebeld: onze zoon zat op het politiebureau, of wij wilden komen.

Met bonzend hart gingen we naar het bureau. En daar hoorden we het hele verhaal. Jesse was zelf in paniek naar het politiebureau gefietst, en had daar gevraagd wat hij nu doen moest. Want hij wist ineens dat het helemaal niet klopte, en dat hij zwaar in de problemen zat.

Hoe is het afgelopen?

We waren op zich heel blij dat de politie ingeschakeld was. En Jesse schaamde zich te erg om het aan ons te vertellen. Niet zo slim natuurlijk, want uiteindelijk kom je toch altijd weer bij je ouders terug. Maar goed, de politie heeft het gesprek met het ‘meisje’ overgenomen. Het bleek een Nigeriaanse bende te zijn. Het is geen onbekend fenomeen voor de politie, dit gebeurt heel veel. Vooral kinderen en pubers zijn een makkelijke prooi. Criminelen halen hier heel wat geld mee binnen. Voor Jesse was het zuur, zijn 500 euro is weg. En daar kun je als 15-jarige natuurlijk heel wat mee doen ;-). En daarbij heeft hij voor nu zijn lesje wel geleerd. We zijn ook wel weer blij dat het bij 500 euro is gebleven, en dat hij gelijk aan de bel heeft getrokken.

Weet wat je doet

We hebben een indringend gesprek gevoerd met Jesse over naaktfoto’s en naaktfilmpjes. Over het maken ervan, en het verspreiden ervan. Ik vind persoonlijk dat je geen naaktfoto’s van jezelf moet maken. Sowieso niet. Daarnaast moet je ze al nooit versturen. Niet naar een bekende, en zeker niet naar een onbekende. Je lichaam is van jezelf, is privé, daar moet je zuinig op zijn.”

Wat kun je doen tegen sextortion?

  • Geen geld overmaken. De dader zal altijd om meer vragen.
  • Ga naar iemand die je vertrouwt. Praat erover.
  • Schakel de politie in.

Hulp nodig?

Over de auteur:

Hanneke is medewerker marketing & communicatie. Ze werkt al vanaf 2004 bij Kliksafe. Hanneke houdt van lezen en zingen. Ze schrijft graag, en kan eindeloos bellen met zussen. Als ze de eerste zonnestralen voelt of een vlinder ziet, is ze dolblij. Ze is graag thuis en bakt daar de lekkerste dingen.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: