Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Smartphone in de brugklas? Zo pak je dat aan

#Mediaopvoeding #Onderwijs

Geplaatst op 8 augustus 2024

“Mama, mag ik nu eindelijk een telefoon?” Elke ouder krijgt deze vraag, hoe je het ook wendt of keert. Maar wannéér je ze de felbegeerde smartphone geeft, daar verschillen de meningen over. Vaak gaan ouders overstag als hun tiener naar de middelbare school gaat. En dan? Een mobieltje voor je kind heeft veel voordelen, maar ook nadelen. Hoe pak je dit goed aan, zodat de risico’s klein blijven? En je kind een gezonde relatie houdt met de telefoon?

Inhoudsopgave:

Waarom een telefoon in de brugklas?

Je kent vast de risico's van een smartphone wel. En misschien zou je het liefst de smartphone nog even uitstellen. Maar... de argumenten om je puber een telefoon te geven, zijn wel sterk. We zetten ze op een rij:

Bereikbaar

De grootste reden om je tiener een mobieltje te geven, is dat je kind bereikbaar is. Je kind moet bijvoorbeeld een eind fietsen voor school. Dan vinden veel ouders het een fijn idee dat hun kind te bereiken is. En dat je kind kan vragen of er een vriend mag blijven eten, en niet pas thuis ontdekt dat dat vanavond helemaal niet handig is.

Leren omgaan met de smartphone

Als je tiener op jonge leeftijd op de juiste manier leert omgaan met de digitale wereld op zijn telefoon, zorg je ervoor dat het weerbaar is voor de uitdagingen online. Zo denk je kind beter na over wat hij/zij deelt online, en weet je kind wat het moet doen als iemand pest via social media.

Sociaal meekomen

Alle klasgenootjes zitten in de groepsapp, sturen elkaar Snaps en delen TikTok video’s. En dat allemaal via de telefoon. Je kind kan zich al snel buitengesloten voelen zonder mobieltje. Ze krijgen FOMO, Fear Off Missing Out, dat betekent: angst om iets te missen.

Roosters/magister

Valt er een uur uit? Of wil je weten waar je les hebt? Als brugpieper zie je gelijk waar en hoe laat je ergens moet zijn op het digitale rooster. En ben je benieuwd naar het cijfer van die lastige toets? Ook daar kan je als puber makkelijk bij via de mobiele telefoon.

4 stappen voor het geven van een telefoon aan je kind

1.      Bedenk welke telefoon je geeft

Dit klinkt misschien simpel, maar het is slim om al samen met je kind na te denken over de eisen van een smartphone. Veel ouders kiezen ervoor om hun oude telefoon door te geven aan hun kind. Economisch gezien logisch, maar veilig is het niet altijd. Oude telefoon (vooral Androids) krijgen na een paar jaar al geen software- en beveiligingsupdates meer. Dit maakt een oude telefoon kwetsbaarder.

Denk bij deze stap vast na over ouderlijk toezicht. Voldoet deze telefoon aan de wensen die ik stel? Elk besturingssysteem heeft weer z’n voor- en nadelen. En sommige apps kunnen niet overweg met verschillende besturingssystemen.

Bekijk de beste smartphones voor kinderen 2024

2.      Maak duidelijke afspraken

Voordat je de telefoon overhandigt, is het slim om afspraken te maken over schermtijden, socialmedia-apps, en games.  Hoe veel schermtijd per dag? Wat spreken we af over bedtijd? Blijft de telefoon beneden als we gaan slapen? Het is belangrijk dat je het samen eens bent of dat je kind begrijpt waarom de afspraken gemaakt zijn. Dan kun je elkaar eraan houden: afspraak is afspraak!

3.      Kies gelijk voor ouderlijk toezicht

Veel ouders gebruiken een ouderlijk toezicht app om gemaakte afspraken vast te leggen. Daarmee voorkom je frustratie bij jou en je kind. Als je voor ouderlijk toezicht kiest, installeer zo’n app dan voordat je de smartphone geeft.  Dan weet je kind gelijk waar het aan toe is. Je kind weet niet beter. Doe je dit later, dan kan je kind een restrictief gevoel ervaren. Als het de “vrijheid” geproefd heeft, kun je frustratie bij je kind krijgen. Het installeren en aanmelden voor ouderlijk toezicht doe je niet samen met je kind. We zien regelmatig dat kinderen de toegangscode van hun ouders weten. Daarmee schiet je het doel voorbij, want als jij niet kijkt voegen ze snel extra tijd toe. Dit zien we vaker dan je denkt.

4.      Word een COACH

Als je kind eenmaal de telefoon in handen heeft en jij toezicht ingesteld hebt, begint jouw rol als COACH. COACH staat voor: Connecten, Organiseren, Aanmoedigen, Checken en Harnassen. Mediapedagoog Henrieke schreef een blog over het begeleiden van tieners.

Over de auteur:

Robert werkt als online marketeer op de afdeling marketing & communicatie bij Kliksafe. Robert is altijd op hoogte van de laatste trends op het gebied van online media en hij is gek op gadgets: van computers tot drones.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: