Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Smartphone-nek: probleem van de nieuwe generatie

#Mediaopvoeding #Onderwijs #Zakelijk

Geplaatst op 23 oktober 2017

Als je op straat loopt, kijkt bijna niemand je meer aan… Er is iets veel belangrijkers: de smartphone. Het domineert steeds meer het straatbeeld, op het station, bij de bushalte, op de fiets, en -check de boete!- ook in de auto: mensen met hun hoofd naar beneden, turend op het scherm.

Ernstige gevolgen

Volgens Amerikaans onderzoek heeft veelvuldig smartphonegebruik ernstige gevolgen op de gezondheid. Dr. Kenneth Hansraj van de New York Spine Surgery and Rehabilitation Medicine heeft onderzoek gedaan naar de gevolgen van voorover gebogen kijken naar een (smartphone)scherm. Hij heeft uitgerekend hoeveel extra kracht er op je ruggengraad en nek komt te staan, als je vanuit verschillende hoeken naar beneden kijkt.

Je ziet in het model dat naarmate de buiging naar voren groter wordt, de kracht op de nek steeds harder oploopt. Vroege symptomen van slecht smartphone gebruik zijn dan ook een verkrampte nek, pijn in de keel, slechtere ademhaling of brandende nekspieren.

Kinderen en het scherm

Uit onderzoek blijkt dat kinderen van 3 en 4 jaar tegenwoordig zo’n zesenhalf uur per week naar een scherm kijken. Bij volwassenen loopt dit op tot wel tweeënhalf uur per dag. Vooral voor kinderen is dit extreem slecht gedrag. Zij zijn nog volop in de groei en hun nekspieren zijn in verhouding tot hun lichaam nog niet volledig op sterkte. Deze doelgroep heeft de grootste kans op vernauwde zenuwen tussen de nekwervels, artritis, permanent verlies van de natuurlijke kromming van de nek of verminderde longcapaciteit.

Verslaving

Mandy Saligari, specialist verslaving aan de Harley Street rehab clinic zegt een explosieve groei in opnames van kinderen te zien bij de verslavingszorg. Deze kinderen lijden aan ‘technologieverslaving’ waarbij ze zonder smartphone of tablet niet meer sociaal kunnen functioneren. Dit heeft grote gevolgen voor de ontwikkeling van het kind. Mevrouw Saligari zegt dat tweederde van haar patiënten tussen de 16 en de 20 jaar oud zijn. Een ‘dramatische groei’ ten opzichte van tien jaar geleden, maar veel patiënten zijn nog jonger dan dat.

Wat moeten we nu

Je kan bijna niet meer om het gebruik van smartphones en tablets heen. Scholen verplichten kinderen soms al een tablet aan te schaffen/te gebruiken voor hun lessen. Waar we wel aan kunnen werken, is hoe en hoelang ze hun apparaten gebruiken. Gezien de schade die een slechte houding kan veroorzaken, is het in dit geval zeker belangrijk om te onthouden dat voorkomen beter is dan genezen.

Zelf ben ik al jaren onder behandeling bij een chiropractor om de schade aan mijn rug onder controle te houden. Ik merk dat het voorovergebogen gebruiken van mijn smartphone een enorme aanslag is op mijn nek en rug.

Tips

Uit ervaring kan ik zeggen dat er best makkelijke manieren zijn om rekening te houden met je houding.

  • Ga niet helemaal voorover gebogen staan om naar je telefoon te kijken, maar houd je telefoon wat hoger.
  • Kijk meer naar beneden met je ogen in plaats van met je hoofd, dit kost veel minder energie en is beter voor je nek.
  • Kijk niet bij elk pingeltje op je telefoon, de meeste berichten hebben echt geen haast.
  • Beperk de tijd die je op je telefoon kijkt en kies ervoor om een film op je pc of tv te kijken, in plaats van op je smartphone of tablet.


Veilig op straat

Het niet voorover gebogen lopen of fietsen met een smartphone in de hand kan trouwens ook andere schades voorkomen... Zo kun je bijvoorbeeld opletten bij het oversteken van de straat en zie je waar je heen fietst. Ook niet onbelangrijk!

Bronvermelding:
Realspinesurgery.com
Independent.co.uk

 

Over de auteur:

Jeroen heeft Business IT & Management gestudeerd en houdt ervan om met statistieken en cijfers te werken. Je ziet hem op alle afdelingen rondstuiteren vol ideeën en plannen. Schrijft graag met vulpen en alleen hij zelf kan het lezen.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reacties (2)

Natalie
12 augustus 2020 12:40

Goed dat je aan nekklachten in relatie tot smartphone-gebruik aandacht besteedt. Mijzelf is opgevallen dat wanneer ik langdurig op mijn smartphone tuur, ik pijn in mijn schouders en nek krijg. Wellicht een goede waarschuwing dat dit helemaal geen natuurlijke houding is.

Marie de Jonge
12 november 2019 17:07

Bedankt voor het delen van dit artikel over nekklachten door smartphones. Ik probeer zelf ook op mijn houding te letten wanneer ik met mijn telefoon bezig ben. Ik merk dat ik ook de neiging heb om mijn nek te laten hangen. Ga dit artikel ook even doorsturen naar anderen!

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.