Squid game: dit moet je weten over de Netflix-serie
Je hebt de nieuwsberichten vast wel voorbij zien komen over Squid Game. De Zuid-Koreaanse Netflix-serie is populair onder oudere doelgroepen, maar vooral ook onder kinderen. Ondanks het kijkadvies van 16 jaar en ouder kijken ook kinderen de serie. De (gewelddadige) spellen uit de serie worden nagespeeld op het schoolplein. In dit blog zoomen we in op de serie Squid Game. Waar gaat de serie over en waarom is het zo populair onder jongeren?
Squid Game: kinderspelletjes met dodelijke afloop
De opzet van Squid Game is eigenlijk kinderlijk eenvoudig. In de serie spelen 456 mensen tegen elkaar, om uiteindelijk de hoofdprijs te winnen. Als een speler een speelronde verliest, wordt hij geëlimineerd. Vaak op een gewelddadige manier. De bloederige taferelen daarvan worden soms op gedetailleerde wijze uitgelicht. Vandaar de zware leeftijdsclassificatie.
Kinderspelletjes
De spelers strijden tegen elkaar om een grote prijzenpot. Omgerekend zo’n 30 miljoen euro. De deelnemers zijn zorgvuldig gekozen door de spelmaker. Ze hebben allemaal grote schulden. Bij de een is die schuld opgelopen door een gokverslaving, bij een ander door bedrijfsfraude. Kortom, genoeg motivatie om te willen winnen.
De kinderspelletjes waaraan spelers (die trouwens allemaal volwassen zijn) deelnemen, zijn simpel. Bekende spelletjes zijn Annemaria Koekoek, knikkeren en touwtje trekken. In een vrolijk en kleurrijk decor nemen de deelnemers het tegen elkaar op. Wie het niet goed doet of verliest, wordt op brute wijze neergeknald. De verliezende partij met touwtje trekken stort van een afgrond te pletter.
Te lijf gaan op de basisschool
Dat de serie invloed heeft op kinderen, is laatst aan het licht gekomen op scholen. Pas waarschuwde een Belgische basisschool de ouders over het gevaar van deze serie. Leerlingen van die basisschool gingen elkaar te lijf na het spelen van Annemaria Koekoek. Ook in Engeland hebben verschillende scholen ouders opgeroepen om hun kinderen niet naar de serie te laten kijken. In Nederland waarschuwen ouders elkaar dat kun kinderen niet mee moeten doen aan deze serie, en roepen hun kinderen vooral niet te laten kijken naar de serie.
Hoe weten deze kinderen van de serie? Kijken ze die zelf?
Veel kinderen hebben de serie zelf niet eens gekeken, maar horen het van vriendjes die het wel gezien hebben. Op TikTok en andere social media komen kinderen ook in aanraking met de challenges en spelletjes van Squid Game. Ze hoeven dus helemaal niet de serie te kijken om te weten waar het over gaat. Sommige kinderen willen meer weten en kijken wel op Netflix. Ook op Roblox wordt Squid Game nagemaakt, die kinderen kunnen spelen.
Waarom is Squid Game de populairste serie ooit?
De serie Squid Game is met 111 miljoen kijkers binnen een maand de best bekeken serie ooit op het streamingplatform. Waar komt die populariteit vandaan?
Squid Game is een samensmelting van verschillende trends, stromingen en ontwikkelingen in de maatschappij. De opzet van de serie lijkt sterk op de videospelletjes van de afgelopen jaren, denkt aan Battle royale, Fortnite of Fall guys; pas als iedereen verslagen is, heb je gewonnen. Squid Game speelt daar slim op in. Het combineert populaire onderdelen van deze games en weet hier een overtuigende show van te maken. Het schrille contrast tussen de kleurrijke, vrolijk opzet en de gruwelijke executies fascineert de kijker.
De afgelopen weken deelden gebruikers van TikTok massaal berichten en video’s over Squid Game. Ze speelden de spelletjes na, of doen mee met de challenges. En zo bereiken ze ook de jongere doelgroep onder de 16 jaar.
Streaming in Nederlandse huishoudens
De serie Squid Game is te streamen via de streamingsdienst Netflix. Netflix is de grootste aanbieder van films en series in Nederland. Maar liefst 42 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een abonnement lopen bij Netflix. Vooral huishoudens met kinderen zorgden de laatste jaren voor een groei van streamingdiensten. De laatste jaren nemen de streamingdiensten de plaats in van het ouderwetse televisiekijken.
Hoe pak jij het aan?
Wij zijn benieuwd hoe jij het aanpakt! Heb je tips? Kijken jouw kinderen series? Hanteer je regels voor het gebruik van Netflix of andere diensten? Laat hieronder een reactie achter.
Reageren?