Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Wat is Squid Game?

#Mediaopvoeding #Online risico's

Geplaatst op 28 oktober 2021

Squid game: dit moet je weten over de Netflix-serie

Je hebt de nieuwsberichten vast wel voorbij zien komen over Squid Game. De Zuid-Koreaanse Netflix-serie is populair onder oudere doelgroepen, maar vooral ook onder kinderen. Ondanks het kijkadvies van 16 jaar en ouder kijken ook kinderen de serie. De (gewelddadige) spellen uit de serie worden nagespeeld op het schoolplein. In dit blog zoomen we in op de serie Squid Game. Waar gaat de serie over en waarom is het zo populair onder jongeren?

Squid Game: kinderspelletjes met dodelijke afloop

De opzet van Squid Game is eigenlijk kinderlijk eenvoudig. In de serie spelen 456 mensen tegen elkaar, om uiteindelijk de hoofdprijs te winnen. Als een speler een speelronde verliest, wordt hij geëlimineerd. Vaak op een gewelddadige manier. De bloederige taferelen daarvan worden soms op gedetailleerde wijze uitgelicht. Vandaar de zware leeftijdsclassificatie.

Kinderspelletjes

De spelers strijden tegen elkaar om een grote prijzenpot. Omgerekend zo’n 30 miljoen euro. De deelnemers zijn zorgvuldig gekozen door de spelmaker. Ze hebben allemaal grote schulden. Bij de een is die schuld opgelopen door een gokverslaving, bij een ander door bedrijfsfraude. Kortom, genoeg motivatie om te willen winnen.
De kinderspelletjes waaraan spelers (die trouwens allemaal volwassen zijn) deelnemen, zijn simpel. Bekende spelletjes zijn Annemaria Koekoek, knikkeren en touwtje trekken. In een vrolijk en kleurrijk decor nemen de deelnemers het tegen elkaar op. Wie het niet goed doet of verliest, wordt op brute wijze neergeknald. De verliezende partij met touwtje trekken stort van een afgrond te pletter.

Te lijf gaan op de basisschool

Dat de serie invloed heeft op kinderen, is laatst aan het licht gekomen op scholen. Pas waarschuwde een Belgische basisschool de ouders over het gevaar van deze serie. Leerlingen van die basisschool gingen elkaar te lijf na het spelen van Annemaria Koekoek. Ook in Engeland hebben verschillende scholen ouders opgeroepen om hun kinderen niet naar de serie te laten kijken. In Nederland waarschuwen ouders elkaar dat kun kinderen niet mee moeten doen aan deze serie, en roepen hun kinderen vooral niet te laten kijken naar de serie.

Hoe weten deze kinderen van de serie? Kijken ze die zelf?

Veel kinderen hebben de serie zelf niet eens gekeken, maar horen het van vriendjes die het wel gezien hebben. Op TikTok en andere social media komen kinderen ook in aanraking met de challenges en spelletjes van Squid Game. Ze hoeven dus helemaal niet de serie te kijken om te weten waar het over gaat. Sommige kinderen willen meer weten en kijken wel op Netflix. Ook op Roblox wordt Squid Game nagemaakt, die kinderen kunnen spelen.

Waarom is Squid Game de populairste serie ooit?

De serie Squid Game is met 111 miljoen kijkers binnen een maand de best bekeken serie ooit op het streamingplatform. Waar komt die populariteit vandaan?

Squid Game is een samensmelting van verschillende trends, stromingen en ontwikkelingen in de maatschappij. De opzet van de serie lijkt sterk op de videospelletjes van de afgelopen jaren, denkt aan Battle royale, Fortnite of Fall guys; pas als iedereen verslagen is, heb je gewonnen. Squid Game speelt daar slim op in. Het combineert populaire onderdelen van deze games en weet hier een overtuigende show van te maken. Het schrille contrast tussen de kleurrijke, vrolijk opzet en de gruwelijke executies fascineert de kijker.

De afgelopen weken deelden gebruikers van TikTok massaal berichten en video’s over Squid Game. Ze speelden de spelletjes na, of doen mee met de challenges. En zo bereiken ze ook de jongere doelgroep onder de 16 jaar.

Streaming in Nederlandse huishoudens

De serie Squid Game is te streamen via de streamingsdienst Netflix. Netflix is de grootste aanbieder van films en series in Nederland. Maar liefst 42 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een abonnement lopen bij Netflix. Vooral huishoudens met kinderen zorgden de laatste jaren voor een groei van streamingdiensten. De laatste jaren nemen de streamingdiensten de plaats in van het ouderwetse televisiekijken.

Hoe pak jij het aan?

Wij zijn benieuwd hoe jij het aanpakt! Heb je tips? Kijken jouw kinderen series? Hanteer je regels voor het gebruik van Netflix of andere diensten? Laat hieronder een reactie achter.

Over de auteur:

Robert werkt als online marketeer op de afdeling marketing & communicatie bij Kliksafe. Robert is altijd op hoogte van de laatste trends op het gebied van online media en hij is gek op gadgets: van computers tot drones.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reacties (1)

Familie middelkoop
5 november 2021 11:23

Wij vinden het belangrijkste voor onze gezinnen onze gezindte om er zo ver mogelijk bij vandaan te blijven. niet kijken, niet naspelen. nu niet, dan niet en nooit nie. Alles in de afhankelijkheid van onze Heere.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.