Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Telefoon mee naar bed: ja of nee?

#Mediaopvoeding

Geplaatst op 5 oktober 2023

Heeft jouw kind een telefoon? Dan is de kans groot dat je die ’s avonds uit de slaapkamer kan vissen. Dit kan een hoop gedoe of zelfs ruzies opleveren, want je kind vindt het natuurlijk erg nodig dat die telefoon mee naar de slaapkamer gaat. Hoe los je dit op?

De telefoon beneden laten

Het is voor veel (puber)ouders een dagelijkse strijd: de telefoon die beneden moet blijven. Je kind wil nog niet stoppen met appen, met het scrollen op Instagram of het kijken van YouTube-filmpjes – en gaat gewoon verder. De rest van de klas mag het ook, dus wil hij of zij dat ook. Maar jij ziet ’s morgens bij het ontbijt een wit gezichtje van te lang op de telefoon, en te weinig slaap. Als ouder wil je natuurlijk dat je kind genoeg slaap krijgt en gezond blijft. Dat heeft immers invloed op de schoolprestaties van je kind. We geven je drie tips om de rust in huis terug te brengen.

Tip 1: Stel bedtijd in

Stel bedtijd in op de telefoon van je kind. Bijvoorbeeld vanaf 22.00 uur tot 7.00 uur. Dat betekent dat je kind in die tijd niet meer op zijn telefoon kan. Zo weet hij of zij precies waar hij aan toe is, en kan hij nog dingen afronden voor het bedtijd is. Bedtijd is makkelijk in te stellen via een ouderlijk toezicht app. Qustodio is een goed voorbeeld van zo’n app. Kliksafe biedt sinds kort ook Qustodio aan, met Nederlandse ondersteuning. Hier lees je meer over Qustodio.

Tip 2: Laat telefoons beneden

Ga je naar boven, laat dan je telefoon beneden. Even wennen misschien… Maar het geeft veel rust. Je slaapkamer is tenslotte om te slapen. Ook is het fysiek beter voor je om telefoons uit je slaapomgeving te weren, volgens onderzoeken. Gebruikt je kind zijn telefoon als wekker? Goed excuus ;-), maar je kan ook gewoon een wekker kopen.

Tip 3: Experimenteer

Je kunt er ook een experiment van maken. Is jouw puber toe aan de verantwoordelijkheid van zijn telefoon mee naar bed, of nog niet? Maak samen afspraken. Als hij/zij mét telefoon zonder morren gaat slapen, kan het geen kwaad. Mag de telefoon mee, maar blijft je puber er toch een paar avonden achter elkaar druk mee, dan mag je als ouder zeker ingrijpen. Kies dan voor een tip hierboven.

We zijn heel benieuwd naar jullie ervaringen. Hoe doen jullie dit thuis? Laat het hieronder weten.

Over de auteur:

Tamara is medewerker marketing & communicatie. Ze is altijd op de hoogte van het laatste nieuws, speelt in haar vrije tijd volleybal en doet aan fitness. Je maakt haar wakker voor sushi en pasta (als je haar wakker krijgt :-)). Verder studeert ze Communicatie en heeft ze de droom om ooit een boek te schrijven.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.