Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Tips om hacken tegen te gaan, deel 4: chatten en bellen

#Mediaopvoeding

Geplaatst op 2 augustus 2018

Tips om hacken tegen te gaan, deel 4: chatten en bellen

Dit is deel 4 van de blogserie met tips om hacken tegen te gaan. In deze blog vertel ik jullie hoe je zo veilig mogelijk kunt chatten en bellen. Wel zijn we hiermee aan het eind van de blogserie gekomen.

End-to-end-encryptie

In april 2016 heeft Nederland een grote stap gemaakt als het gaat om veilige communicatie. Toen is WhatsApp voorzien van end-to-end-encryptie. Wat is dat eigenlijk? Dit betekent dat alleen de zender en ontvanger een bericht kunnen lezen. Als het bericht onderschept zou worden, is er geen bericht zichtbaar - maar een aaneenschakeling van onleesbare tekens. Je kunt het vergelijken met het versturen van een kaartje. Je schrijft wat op de achterkant en plakt er een postzegel op. De postbode die dit kaartje bezorgt, kan de boodschap lezen. Bij end-to-end-encryptie stop je het kaartje in een gesloten envelop, waardoor het alleen te lezen is door diegene die het ontvangt.

WhatsApp en Facebook

WhatsApp is het eigendom van Facebook. Door end-to-end-encryptie weet Facebook niet wat voor berichtjes of foto’s jij stuurt met WhatsApp. Wel is voor Facebook zichtbaar met wie je contact hebt en wanneer. Dit heet metadata. Omdat dit wel zichtbaar is, is het verstandig om goed na te denken met wie je contact hebt.

Bellen en videobellen

Zoals hierboven uitgelegd, maakt WhatsApp gebruik van end-to-end-encryptie voor berichten. Dit geldt ook voor bellen en videobellen via Facetime en Skype. Daarom zijn bellen en videobellen via WhatsApp, Facetime of Skype veilige communicatiemiddelen.
En gelukkig is bellen (gewoon bellen met een gewone telefoon) ook nog veilig. Een hacker kan namelijk niet zomaar een telefoonverbinding hacken. Maar als je een telefoontap wil voorkomen, is het aan te raden om de app Signal te gebruiken. Bij Signal worden de telefoongesprekken net zoals bij WhatsApp versleuteld via end-to-end-encryptie. Vooral voor mensen die vaak belangrijke telefoontjes plegen, zoals journalisten of advocaten, is dit een uitkomst.

E-mail

Chat-apps zijn relatief veilig in gebruik door de end-to-end-encryptie. Daarentegen is e-mail juist niet veilig. E-mail bestaat uit een aantal technologieën die er voor zorgen dat de mail werkt, maar die technologie zorgt weer niet voor veiligheid of betrouwbaarheid. Daarom kan e-mail gerust zakelijk en algemeen gebruikt worden, maar probeer zo min mogelijk gevoelige informatie per mail te delen.

Bron: https://laatjeniethackmaken.nl/

Over de auteur:

Het schrijven zit Henrike in haar bloed. In haar vrije tijd schrijft ze o.a. voor haar eigen blog. Ze werkt op het klantcontactcentrum en is daar technisch helpdeskmedewerker.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reacties (2)

Robert
24 maart 2020 09:32

Hallo Saskia,
Over het algemeen kunnen we zeggen dat Skype en Facetime veilig zijn in gebruik. Beide diensten maken gebruik van een versleutelde verbinding. Wat betekent dat alleen de zender en ontvanger informatie te zien/horen krijgen. Als gebruiker moet je wel opletten dat je alleen een (video)gesprek start met mensen je kent of vertrouwd. Ook is het slim om kritisch naar je profielgegevens te kijken. Stel jezelf de vraag: Welke informatie mogen (onbekende) gebruikers van mij zien?
Succes!
Vriendelijke groet,
Robert van het Goor.

Saskia Ruttink
22 maart 2020 18:06

Beste Henrik, hoe veilig is individuele huiswerkbegeleiding met facetime of skype via de pc? hartelijke groet, Saskia Ruttink

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Populaire videobel apps:

Discord

Skype

Zoom

Deel dit bericht op: