Tips om hacken tegen te gaan, deel 4: chatten en bellen
Dit is deel 4 van de blogserie met tips om hacken tegen te gaan. In deze blog vertel ik jullie hoe je zo veilig mogelijk kunt chatten en bellen. Wel zijn we hiermee aan het eind van de blogserie gekomen.
End-to-end-encryptie
In april 2016 heeft Nederland een grote stap gemaakt als het gaat om veilige communicatie. Toen is WhatsApp voorzien van end-to-end-encryptie. Wat is dat eigenlijk? Dit betekent dat alleen de zender en ontvanger een bericht kunnen lezen. Als het bericht onderschept zou worden, is er geen bericht zichtbaar - maar een aaneenschakeling van onleesbare tekens. Je kunt het vergelijken met het versturen van een kaartje. Je schrijft wat op de achterkant en plakt er een postzegel op. De postbode die dit kaartje bezorgt, kan de boodschap lezen. Bij end-to-end-encryptie stop je het kaartje in een gesloten envelop, waardoor het alleen te lezen is door diegene die het ontvangt.
WhatsApp en Facebook
WhatsApp is het eigendom van Facebook. Door end-to-end-encryptie weet Facebook niet wat voor berichtjes of foto’s jij stuurt met WhatsApp. Wel is voor Facebook zichtbaar met wie je contact hebt en wanneer. Dit heet metadata. Omdat dit wel zichtbaar is, is het verstandig om goed na te denken met wie je contact hebt.
Bellen en videobellen
Zoals hierboven uitgelegd, maakt WhatsApp gebruik van end-to-end-encryptie voor berichten. Dit geldt ook voor bellen en videobellen via Facetime en Skype. Daarom zijn bellen en videobellen via WhatsApp, Facetime of Skype veilige communicatiemiddelen.
En gelukkig is bellen (gewoon bellen met een gewone telefoon) ook nog veilig. Een hacker kan namelijk niet zomaar een telefoonverbinding hacken. Maar als je een telefoontap wil voorkomen, is het aan te raden om de app Signal te gebruiken. Bij Signal worden de telefoongesprekken net zoals bij WhatsApp versleuteld via end-to-end-encryptie. Vooral voor mensen die vaak belangrijke telefoontjes plegen, zoals journalisten of advocaten, is dit een uitkomst.
Chat-apps zijn relatief veilig in gebruik door de end-to-end-encryptie. Daarentegen is e-mail juist niet veilig. E-mail bestaat uit een aantal technologieën die er voor zorgen dat de mail werkt, maar die technologie zorgt weer niet voor veiligheid of betrouwbaarheid. Daarom kan e-mail gerust zakelijk en algemeen gebruikt worden, maar probeer zo min mogelijk gevoelige informatie per mail te delen.
Reageren?