Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Hoe gebruik ik mijn scherm op een gezonde manier?

#Mediaopvoeding

Geplaatst op 14 november 2024

Vind jij het soms lastig om je telefoon weg te leggen? Of twijfel je of je op een verantwoorde manier met schermen omgaat? Netwerk Mediawijs deelt tips* over hoe je je scherm op een gezonde manier kan gebruiken. In deze blog neem ik je mee in wat gezond schermgebruik is en welke vragen je aan jezelf kan stellen om na te denken over je eigen schermgebruik. Bonus: ik geef je 10 tips om iets te veranderen aan je schermgebruik.

Een overzicht van deze blog:

Wat is gezond schermgebruik?

Bij gezond schermgebruik ga je bewust om met de tijd die je doorbrengt met je smartphone, laptop, tablet en/of computer. Gezond is ook dat een apparaat niet je leven beheerst. Pak bijvoorbeeld niet gelijk je telefoon als je even stilstaat. De balans tussen activiteiten met en zonder scherm is hierbij belangrijk. Zo zorg je ervoor dat je zowel mentaal als fysiek gezond blijft.

Hoe kijk jij naar je eigen schermgebruik?

Vind je het belangrijk om na te denken over je eigen schermgebruik? Of wil je er in gesprek over met anderen? Beantwoord dan eerst onderstaande vragen en bespreek deze daarna met een vriend, vriendin, je partner of je kinderen.

  1. Hoeveel tijd spendeer jij per dag gemiddeld aan je telefoon? Hoe voel je je daarbij?
  2. Welke apps gebruik je het vaakst? En hoeveel tijd gebruik je deze apps gemiddeld genomen?
  3. Stel je voor: je bent geconcentreerd bezig en er komt een melding binnen op je telefoon. Wat doe je?
  4. Als je naar je eigen schermgebruik kijkt, wat vind je daar positief aan?
  5. Wat vind je negatief aan je eigen schermgebruik?

Tips om iets te veranderen aan je schermgebruik

  1. Een limiet instellen
    Neem jezelf voor om je een week te houden aan een limiet voor een specifieke app of voor je totale schermgebruik. Hoe doe je dit? Stel via Schermtijd op je iPhone of Digitaal Welzijn op Android een melding in. Zodra je een limiet hebt overschreden, word je bewust van hoelang je al op je apparaat zit.
  2. Laat je niet afleiden door je telefoon
    Dit kun je op verschillende manieren aanpakken: verwijder apps die je eigenlijk niet nodig hebt. Zorg ervoor dat pushberichten van apps die geen directe aandacht vragen uitstaan, en je telefoon op stil staat. Of leg ‘m uit het zicht.
  3. Zorg voor een schermvrije slaapkamer
    Wil je de kans verkleinen dat je ’s ochtends meteen je telefoon pakt? Leg je telefoon voor je gaat slapen in een andere kamer. Hoe je dan toch op tijd uit bed komt? Koop een wekker⏰. Heb je gelijk je telefoon niet meer nodig in je slaapkamer.
  4. Noteer je schermgebruik op papier
    Wat levert schermgebruik je op en wat kost het? Maak hier een overzicht van. Kijk daarna of je deze activiteiten ook kan vervangen door schermvrije alternatieven. Ga bijvoorbeeld een stukje wandelen met vrienden, pak een boek of speel een kaartspelletje in plaats van een online spel.
  5. Leg tijdens het eten je telefoon weg 📵
    Wist je dat je je beter kan concentreren op wat je eet en de mensen om je heen, als je niet je telefoon gebruikt tijdens het eten? Leg ‘m dus weg.
  6. Gebruik je scherm om te bewegen
    Kijk naar en beweeg tegelijk op sportfilmpjes, doe begeleide wandelingen of gebruik andere apps die je motiveren om te bewegen, zoals Hardlopen en Geocoaching.
  7. Gebruik één scherm
    Zorg dat je minder prikkels binnenkrijgt door schermactiviteiten niet te combineren. Focus je aandacht op één scherm. Kijk je bijvoorbeeld naar het nieuws? Leg je mobieltje dan aan de kant en beantwoord later die appjes van je zus of moeder. Zo zorg je ervoor dat je echt gericht bent op het nieuws en niet te veel prikkels binnenkrijgt.
  8. Maak afspraken
    Bespreek met je huisgenoten waar en wanneer je wel of juist geen media gebruikt. Spreek ook af hoe lang.
  9. Gebruik grijstinten op je scherm
    Wist je dat je telefoon je aandacht beter vasthoudt als het op kleur is ingesteld? Stel daarom je telefoon in op grijstinten. Je kan dit ook voor een bepaald moment op de dag instellen.
  10. Reageer op specifieke momenten op berichten
    Wil je minder snel je telefoon pakken? Probeer dan om op vaste momenten op berichten te reageren. Bijvoorbeeld ’s ochtends tussen 9.00 en 10.00 uur of ’s middags tussen 17.00 en 18.00 uur. Zo wen je aan die vaste momenten en heb je tussendoor minder de behoefte om je telefoon te pakken. Ook helpt het om de druk om snel te moeten reageren te verlagen.

Kliksafe & gezond schermgebruik

Bij Kliksafe vinden we het belangrijk dat iedereen veilig online is. Voor ons hoort hier ook een stukje mediaopvoeding bij. Het thema gezond schermgebruik past hierbij. Zo kan je op een verantwoorde manier genieten van veiling internet. Daar doen we het voor. Heb jij nog tips die ik niet heb genoemd? Laat het weten in een reactie!

*Tips voor gezond schermgebruik – Netwerk Mediawijsheid

Over de auteur:

Marlies is medewerker marketing & communicatie. Ze is gek op koken en wandelen met haar hondje Tommy. In het bos komt ze helemaal tot rust. Als Marlies een spelletje speelt, wordt ze onwijs fanatiek. Haar motto is daarom ook: winnen is beter dan meedoen!

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: