Een telefoon verslaving, je hoort er steeds vaker over. Misschien zit jij ook veel te veel op je telefoon en vraag je je af: wanneer ben je telefoon verslaafd? Je overweegt misschien al een tijdje te stoppen met je smartphone. In deze blog lees je wat een telefoonverslaving is, welke symptomen er zijn en hoe je het kunt stoppen.
Een overzicht van deze blog:
Wat is een telefoonverslaving?
Een telefoonverslaving is een verslaving waarbij je meer dan gemiddeld op je smartphone zit. Je kunt niet meer zonder je smartphone, en stoppen is lastig. Mensen met een telefoonverslaving zijn steeds met hun telefoon bezig. Ze ervaren klachten als angst, depressie en een onrustig gevoel.
Het is nog geen officieel erkende verslaving, maar we komen wel in de buurt, zeggen deskundigen. Verslavingsklinieken zien dat telefoonverslavingen steeds meer toenemen. Volgens het Motivaction onderzoek blijkt dat 32% van de mensen verslaafd is aan hun mobiele telefoon. Van jongeren tussen de 18-24 jaar zegt zelf 62% verslaafd te zijn aan telefoons en sociale media.
Wanneer ben je verslaafd aan je telefoon?
Je bent verslaafd aan je mobiel als je steeds meer en vaker op je telefoon zit. Je hebt de hele tijd drang om op je telefoon te kijken. Het gebruik van de telefoon begint in de weg te zitten van je sociale leven. Je verliest de controle over je telefoongebruik; je bent er constant mee bezig. Je bent niet in staat zelfstandig te stoppen met je telefoon. Als je langere tijd niet op je mobiel zit, krijg je ontwenningsverschijnselen.
Wat zijn de symptomen?
De symptomen als je te veel op je telefoon zit, verschillen per persoon.
- Je zit veel en lang op je telefoon. Het begint al 's ochtends en 's avonds lig je nog te scrollen op social media apps.
- Je telefoon negeren is moeilijk. Je merkt dat je meerdere keren per dag even snel je smartphone pakt.
- Je weet geen andere leuken meer dingen te bedenken, en wil niets anders doen.
- Je wordt onrustig, angstig of boos zonder je telefoon. Je ben snel geïrriteerd en wordt pas rustig als je je telefoon kunt pakken of weer bij je hebt.
- Je kan je niet goed meer concentreren.
- Je sociale contacten lijden onder je smartphone. Je spreekt nauwelijks af met vrienden.
- Afkicken van je telefoon lukt niet zonder hulp of maatregelen. Je krijgt afkickverschijnselen als je probeert te stoppen.
Hoe kom ik van een telefoonverslaving af? 6 tips
- Hou je schermtijd bij. Het bijhouden zorgt ervoor dat je je bewust wordt van je telefoongebruik. Welke apps gebruik je het meest?
- Stel applimieten in. Je weet nu welk apps de meeste tijd opslokken. De volgende stap is het instellen van een limiet. Daarmee beperk je de tijd van de app waar jij de meeste tijd aan spendeert.
- Zet notificaties uit. Zet alle notificaties uit van verslavende apps. Hierdoor word je minder snel getriggerd om je mobiel op te pakken als hij oplicht.
- Zet je telefoon in zwart-wit. Door je kleurenscherm te veranderen naar saaie grijstinten, wordt je brein minder beloond. Je telefoon wordt minder interessant.
- Neem je telefoon niet mee naar bed. Investeer in een goede wekker die je op je nachtkastje zet. En doe ook meteen een analoog horloge om.
- Vertel het aan een familie/vriend. Deze vereist misschien meer lef. Aan anderen toegeven dat je verslaafd bent aan je smartphone, is niet makkelijk. Vertellen helpt wel. Zij kunnen je supporten, en ook verantwoordelijk houden. En, door het te vertellen veranker je de gedachte dat je er iets aan gaat doen!
En jij?
Wat denk je na het lezen van deze blog? Ben je mobiel verslaafd? Hoeveel tijd zit jij per dag op je smartphone? Durf jij je schermtijd te laten zien? Zet je telefoon eens een tijdje uit en kijk hoe je erop reageert. Als jouw smartphoneverslaving uit de hand gelopen is en je hulp zoekt, neem dan gerust eens contact op met een professionele hulporganisatie.
Reageren?