Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Wat is Kindertube?

#Mediaopvoeding

Geplaatst op 23 mei 2017

Wat is KinderTube?

YouTube kennen we allemaal wel, maar kindertube? Een YouTube voor de allerkleinsten? Berry zocht het uit.

Tienduizenden kinderfilmpjes

Denk je even een kijkje op www.kindertube.nl te nemen, ben je zo een uur verder – door het enorme aanbod. Als omschrijving voor kindertube past ‘YouTube voor kinderen’ het best. Een mooie website met heel veel filmpjes (meer dan 10.000), voor de allerkleinsten tot aan schoolgaande kinderen toe. Het is niet alleen maar grappig, je vind er ook veel educatief materiaal. En het grote verschil met YouTube: alle filmpjes zijn gecontroleerd op inhoud.

Hoe zit de site in elkaar?

De website is overzichtelijk opgebouwd. Je kunt kiezen uit allerlei categorieën. Er is een onderverdeling gemaakt in leeftijden van baby tot schoolgaand. Er zijn categorieën als 'sprookjes en verhaaltjes', 'educatief', 'muziek', 'vroeger' en 'speelgoed'.

Als je een categorie kiest, krijg je daaronder een overzicht met alle filmpjes, gesorteerd op onderwerp (bijvoorbeeld Nijntje). Al deze filmpjes zijn ‘met de hand’ gecontroleerd op inhoud. Hierdoor zul je nagenoeg geen ongepaste filmpjes tegenkomen. Ook is er een app beschikbaar voor Android en IoS, die doorverwijst naar de website van kindertube.

Waarom kindertube?

Bijna iedereen kent YouTube wel. YouTube bevat duizenden filmpjes over uiteenlopende zaken. Die kunnen zowel educatief of informatief zijn, als puur voor de fun. Er wordt heel veel naar gekeken. Het kan heel handig zijn om je kinderen wat bij te brengen of ze een poosje zelf filmpjes te laten kijken. Het is alleen zo dat een site als YouTube niet alleen goede filmpjes bevat, maar dat je er ook veel dingen tegenkomt die je liever niet aan je kind wilt laten zien.

Ontstaan van kindertube.nl

Het idee voor kindertube is ontstaan nadat het zoontje van oprichtster Linda Bouten een filmpje van Dora zat te bekijken waarin diverse scheldwoorden voorbijkwamen. Dit filmpje leek dus heel onschuldig, maar was dat totaal niet. Na het ‘Dora-incident’ screende Linda vooraf alle filmpjes die zij vervolgens voor haar kinderen op de tablet zette. Haar man Jeroen bouwde er een website omheen. En zo werd kindertube geboren.

Linda en Jeroen werken in de avonduren en met zijn tweeën aan hun website. Naast elkaar achter grote schermen. Zij screent filmpjes. Hij bouwt, verbetert en ontwikkelt de website.

Op kindertube worden dagelijks door 100.000 bezoekers een half miljoen filmpjes bekeken. Maandelijks trekt de site 800.000 unieke bezoekers. Het merendeel (60%) van de KinderTube- gebruikers kijkt op de tablet. 30% kijkt op de telefoon en 10% op de desktop. Op KinderTube staan op dit moment ruim 6.000 filmpjes.*

Noodzaak voor kindertube

Tegenwoordig is er een grote behoefte aan veilige video’s voor de kleinsten. Veel ouders willen niet dat hun kinderen ongepaste content onder ogen krijgen. Ze kunnen er onrustig van worden, gaan slechter slapen of worden zelfs bang. In het ergste geval kan een kind ongewenst gedrag gaan vertonen, wat vooral voor de ouders onwenselijk is.

Persoonlijk vind ik het een goed initiatief om je kinderen te beschermen tegen ongewenste video’s. Met de huidige vraag naar streaming zoals bijvoorbeeld YouTube is een site als Kindertube een hele goede uitkomst. Je kunt je kinderen dan gerust alleen filmpjes laten kijken en hoeft je niet gelijk al teveel zorgen te maken dat ze een verkeerde video te zien krijgen.

Uiteraard blijft het wel zaak om je kinderen in de gaten te houden, omdat je altijd met een paar klikken, bewust of onbewust toch zeer ongewenste dingen te zien kunt krijgen.

Is YouTube niet veilig genoeg?

Een kort antwoord is gewoonweg: nee.
Het is zeker mogelijk om een kindvriendelijk kanaal op YouTube op te zoeken en je kan de veiligheidsmodus inschakelen – dan zit je aardig goed. Maar het is te makkelijk om door te klikken naar andere video’s. Een filmpje kan onschuldig beginnen, maar kan ‘uit de hand lopen’. Er wordt tenslotte op YouTube niet met de hand gescreend. Een goed voorbeeld is het eerder genoemde Dora-filmpje, waarin ineens flink gescholden werd.

Update: Begin 2019 heeft YouTube een app ontwikkeld speciaal voor kinderen, genaamd YouTube Kids. Lees hier meer over YouTube Kids.

Alternatief van Kliksafe

Aangezien filmpjes erg populair zijn én als alternatief voor YouTube, heeft Kliksafe zelf een videoportal ontworpen; een veilige omgeving voor gebruikers die liever geen ongewenste filmpjes willen zien. Dit is een soortgelijk principe als Kindertube, alleen zijn de criteria anders. De video’s die hierop te zien zijn, worden gescreend met Bijbelse normen en waarden in het achterhoofd. Kortom: er is méér dan YouTube. En: neem gerust eens een kijkje op Kindertube.

(* Dit was in maart 2015)

Bronvermelding: Nrc.nl

 

Over de auteur:

Berry werkt op het klantcontactcentrum; mensen helpen is zijn grote passie. Ook een passie: dingen op de juiste manier omgooien ;), vandaar dat hij wekelijks op de bowlingbaan te vinden is.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reacties (4)

Robert
1 februari 2022 11:44

Hoi Bertine

Zo te zien is de beveiliging van kindertube verouderd. Daardoor is het internetverkeer tussen jouw computer en de website kwetsbaar. Cybercriminelen maken gebruik van die kwetsbaarheid

Nadat de makers dit geüpdatet hebben zal de website weer bereikbaar en veilig zijn.

Even afwachten dus!

Bertine
31 januari 2022 13:20

Goedemiddag Hoe komt het dat de app van kindertube het niet meer doet op onze ipad??

Robert
26 augustus 2020 09:30

Hoi Amber,

De beheerders van de website kindertube.nl voegen filmpjes toe, maar zij kunnen deze ook verwijderen. Je kunt aan de beheerders vragen of zij Dora weer willen toevoegen. Onderaan de website kindertube.nl staat een e-mailadres.

Tip: De app YouTube Kids biedt ook filmpjes van Dora aan. Succes!

amber
25 augustus 2020 15:20

hallo ik zocht op kindertube dora maar die stont er niet meer tussen waarom hebben jullie die weg gehaald ik snap het niet want vooraf stond die er nog wel tussen dat vind ik wel jammer groetjes!

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.