Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Wat is Minecraft precies?

#Mediaopvoeding

Geplaatst op 10 oktober 2019

Minecraft is een spel dat erg populair is onder kinderen en jongeren. Op Radmag lezen we dat Minecraft al 250 miljoen keer is verkocht. Dat maakt het één van de meest populaire games ter wereld. Ouders van Nu prijst het spel: het prikkelt je creativiteit en verbetert je schoolprestaties. Tijd om een echte speler te interviewen. Ik vroeg Imme, 14 jaar oud, van alles over Minecraft. Wat is het spel precies, hoe werkt Minecraft en of het geschikt is voor kinderen.

Wat is Minecraft precies?

minecraft blokIn Minecraft bestaat alles uit blokken. Met die blokken bouw je allerlei dingen: huizen, kastelen, achtbanen of boten: de grens is je eigen fantasie. Je komt terecht in een wereld waar je van alles kunt ontdekken (natuur, dorpjes, dieren etc.) en ook van alles kunt bouwen.

Hoe lang bestaat Minecraft?

Minecraft is gelanceerd in mei 2009. Het spel is dus inmiddels meer dan 11 jaar oud. In 2019 vierde Minecraft haar tiende verjaardag.

Hoe werkt Minecraft?

Minecraft kent twee spelmodi: survival en creative. In de survivalmodus moet je zien te overleven, waarbij je vatbaar bent voor de invloeden van de speelwereld. Creative is de vrije modus, waarin je alle middelen tot je beschikking hebt. Je kunt bijna onbeperkt bouwen in de creatieve speelwereld. Hieronder een uitleg van elke modus.Survival

Als je het spel in de survivalmodus speelt, moet je overleven. Je gebruikt bijvoorbeeld hout van bomen om planken en stokken te maken. Daarvan kun je een houten zwaard en een houten maken. Vervolgens kun je met houweel en zwaard steen hakken: nu kun je een stenen zwaard en een stenen houweel maken. Zo moet je zelf steeds grondstoffen verzamelen om verder te komen in het spel.

Je kunt ook eten gaan verzamelen (daar slacht je dieren voor) en dorpjes gaan zoeken. In de dorpjes kun je kisten vinden waar handige spullen in zitten om langer in leven te blijven (eten, gereedschap, wapens, dat soort dingen). Met de dorpelingen (spelfiguren, in de gewone modus geen echte andere spelers) kun je dingen ruilen: je ruilt bijvoorbeeld gras voor een smaragd. Die smaragden zijn handig: later in het spel kun je ze ruilen tegen spullen waarmee je nog makkelijker kunt overleven.

Creative

Je hebt ook nog de spelmodus Creative, waarin je alle blokken onbeperkt kunt gebruiken. Die modus is handig als de speler graag grote bouwwerken wil maken, dingen wil ontwerpen of gewoon huizen wil bouwen. Vroeger speelde ik vaker in Creative, maar tegenwoordig speel ik liever Survival.

Het is niet eng om te zien. De beelden zijn altijd in blokjes, dus dat is niet zo spannend.

Is Minecraft een gewelddadig spel?

Nee, het enige wat je ziet als je een dier doodt, is dat hij even rood wordt, en dan valt ie neer en heb je het vlees. Ook kom je vijanden tegen, maar die kun je makkelijk en zonder heftige beelden bestrijden. Je geeft ze tikken met je stok, en dan worden ze even rood en verdwijnen. Alles in de Minecraft-vierkantjes, zonder bloed ofzo.
Het is niet eng om te zien. De beelden zijn altijd in blokjes, dus dat is niet zo spannend.
Het wordt in het spel soms ook nacht, en dat is wel een beetje eng: dan lopen er monsters rond (spinnen, skeletten en creepers – dat zijn een soort bommen). De nacht spoel ik meestal door, door te gaan slapen in het spel, dan gaat hij snel voorbij.

Contact met andere spelers

In Minecraft kun je contact hebben met andere spelers. Je kan een server kopen (dat kost een vast bedrag per maand). Daarop kun je dan een wereld maken waarin je samen met je vrienden speelt. Op zo’n server zit ook een chatfunctie. Ik heb dat zelf nog nooit gedaan.  Je kan Minecraft ook openzetten voor LAN: als je dan op hetzelfde wifinetwerk zit als een andere Minecraft-speler, kun je in elkaars wereld op bezoek komen. Dat doe je alleen als je die andere speler vertrouwt. Verder heb je geen contact met andere spelers.
Je hebt ook nog Skywars: dan kom je op een eiland en strijd je, met de spullen die je op het eiland hebt gevonden, tegen andere spelers. Maar dat heb ik ook nog nooit gedaan.

hoe werkt minecraft
Minecraft spelers komen samen op een server.

Is Minecraft gratis?

Je kunt Minecraft niet gratis spelen. Je moet het spel kopen voor op je laptop of pc, playstation, X-box of smartphone. In het spel kun je ook aankopen doen: je kunt pakketten kopen, bijvoorbeeld een Chinese wereld. Maar zonder die aankopen is het spel ook heel goed te spelen.

Hoe leer je Minecraften?

Er is een tutorial (een uitlegvideo waar je ook dingen kan proberen), die zit in het spel zelf. Hier kom je antwoorden tegen op vragen als: Wat eten de koeien in Minecraft, Hoe bouw je een huis in Minecraft, Hoe werkt survivalmodus. Verder leer je het beste door gewoon te beginnen. Ik heb ook wel eens video’s op YouTube gekeken om nieuwe dingen te leren. Het is niet moeilijk om te leren, het zijn vooral de basisdingen die je moet weten: waar vind je wat, en hoe werkt de besturing.

Vanaf welke leeftijd kun je Minecraft spelen?

Minecraft zelf geeft aan dat het een 9+ spel is, dat heeft denk ik vooral te maken met de complexiteit en het feit dat je niet wil dat jonge kinderen de hele tijd aan het gamen zijn.
Dat is wel een dingetje met Minecraft: het is echt een heel tof spel, dus je bent er zo een paar uur mee bezig. Het is het fijnst als je met je ouders vaste tijden afspreekt. Dan weet je zelf hoe lang je kunt spelen en blijf je niet de hele dag achter je laptop, playstation of smartphone zitten. Minecraft is al best een tijd populair, dat komt onder andere omdat bekende YouTubers als Enzo Knol en PewDiePie er veel aandacht aan besteden.

Kun je het ook samen met je ouders spelen?

Ja, als zij dat leuk vinden, zou dat echt supergrappig zijn om te doen. Je kunt samen bouwen aan nieuwe huizen, dorpen, dieren temmen en de wereld verkennen.

Over de auteur:

Nelleke werkt op de afdeling marketing en communicatie bij Kliksafe. Ze houdt van schrijven, lezen, snowboarden, muziek en reizen. Snapt niks van proxyservers en dat soort dingen, en op haar kantoor hangt de muur vol met vellen papier. Met quotes, met tekeningen: alles wat inspireert en motiveert.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reacties (16)

Minecraft cadeautips
13 februari 2024 16:10

Super leuk spel en de kinderen raken er aan verslaafd, maar wel verwarrend dat je voor ieder platform het apart moet aanschaffen.

jacob de vries
31 juli 2023 20:48

ik speel de béta versie die i gratis en ik gebruik mods mcpe dan kun je mods tektures en skins gratis downloaden ik ben een youtuber (jpsgamesYT) en dan speel ik one block

Robert
10 mei 2023 09:31

Hoi Lieke,

Minecraft is op al je genoemde apparaten prima te spelen. Het is persoonlijke voorkeur, en waar je zoon het beste mee overweg kan. Je hoeft meestal geen spelcomputer (Playstation, Nintendo) aan te schaffen om Minecraft te spelen.
Succes met kiezen ;-).
^Robert.

Lieke van den Bovenkamp-Snel
8 mei 2023 13:14

Onze zoon speelt bij een vriendje minecraft en wil het nu graag ook thuis. Op welke device speelt mine craft het fijnst? Een laptop of Nintendo of PlayStation? Zoals wellicht al uit onze vraag op te maken zijn wij zelf niet van het computergamen dus graag advies!

Robert
7 juni 2022 14:48

Hoi Vince!

Leuk dat je je spreekbeurt doet over Minecraft!

De Education Edition is te spelen sinds 1 november 2016. Het bestaat dus al bijna 6 jaar! Het berichtje over hoe lang Minecraft Education Edition bestaat, vind je hier: https://education.minecraft.net/en-us/blog#page-53.

Succes met je spreekbeurt! Groetjes Robert.

Vince
7 juni 2022 13:49

Ik doe mijn minecraft spreekbeurt en mijn vraag was hoe lang bestaat minecraft education al

Cecilia
27 maart 2022 21:32

Wat zijn de handr tips in minkweft

julian
15 februari 2022 19:11

:)

Nelleke
15 juni 2021 13:30

Ha Bram, het beste kun je op internet zoeken (bijvoorbeeld wikipedia) en ik denk dat er ook wel toffe filmpjes van minecraft-bouwsels op YouTube staan! Succes met je spreekbeurt :)

bram
15 juni 2021 13:28

hebben jullie tips voor een minecraft spreekbeurt

Nelly
24 mei 2021 16:54

Ik verdiep mij nu in minecraft omdat kleinzoon dit nu op mijn Android tablet speelt. We hebben het samen gedownload en ik heb het in de play store betaald. Begrijp ik nu goed dat dit een eenmalige aanschaf is. ? Dus geen abonnement? Groet Nelly

Tygo Zantman
23 maart 2021 12:08

hey janneke ik ben 12 en ik heb minecraft minecraft Java editie (pc) is eenmalig dus je betaalt voor het account en dit is eenmalig je betaalt normaal dan 23 voor een licentie key deze moet je koppelen aan je account dan kan je minecraft Java editie spelen minecraft Bedrock (iphone, ipad, console en pc) dit is een ook eenmalig de prijs hangt af van het aperaat waar je het op koopt elke keer als je een ander apperaat wilt hebben moet je weer betalen dus ik raad aan om java te kopen

Nelleke
28 oktober 2020 12:33

Ha Marit, wat een leuke opdracht! We hebben het even gevraagd aan onze minecraftfan, en die vult nog aan: Er zijn zo ontzettend veel soorten bouwstenen, en de community (de mensen die het ook spelen) is heel tof, ze bouwen echt de mooiste dingen. Een stadje met 300 huizen en een kasteel bijvoorbeeld.

Marit
26 oktober 2020 17:35

Hoi, ik moet voor school een verslag maken en de volgende vraag beantwoorden: bestaat een jaarlijkse prijs voor de best ontworpen game. Aan welke game zou jij de designprijs uitrijken? Noem vier criteria die hierbij voor jou van belang zijn. Beargumenteer je keuze. Ik heb nu dat het je vrijheid geeft met bouwen en over dat het de creativiteit helpt stimuleren. Hebben jullie misschien nog twee argumenten voor mij?

Robert
26 oktober 2020 09:10

Hoi Janneke, het spel Minecraft is een eenmalige aanschaf. Dus geen abonnementen. Succes!

Janneke
23 oktober 2020 13:53

Ik ben me aan het verdiepen in minecraft voor mijn kinderen. Het is mij nu niet duidelijk of dit te downloaden is voor een eenmalig bedrag of dat dit een doorlopend abonnement is?

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: