Wat is Twitch?
Voor deze blog hebben we collega Marnelle gevraagd. Zij werkt op het kcc en is laatst geïnterviewd (dat lees je hier). Daar schreef ze dat ze een echte Twitcher is. Ze doet nu uit de doeken wat Twitch precies is.
Wat is Twitch precies?
Twitch is een videosite waarbij het aspect ‘live’ centraal staat. Alles wat op Twitch gebeurt, wordt live uitgezonden, ook wel ‘streamen’ genoemd. Dat is wat het razend populair maakt. Het grootste deel van Twitch betreft games.
Hoe werkt Twitch?
Je kunt je favoriete game opzoeken en er een leuke stream van vinden, met een uitzender die je interesseert. Die uitzender is de ‘streamer’, en elke streamer heeft zijn eigen kanaal. Naast games kan in principe alles worden uitgezonden. Zo zijn er streams waarbij mensen een instrument spelen, zingen, koken, creatief bezig zijn en noem maar op. Wat een stream voor de kijker leuk maakt, is de interactie met de uitzender. Een streamer kan zijn of haar eigen ‘community’ opbouwen. Dit is het publiek van de streamer, dat regelmatig terugkeert. De streamer kan echt een band opbouwen met de community. Het mooiste is als kijkers van een community elkaar ook leren kennen. Dat geeft saamhorigheidsgevoel en er kunnen vriendschappen uit ontstaan.
Razend populair
Twitch is zó populair, dat zelfs Amazon interesse toonde in dit platform, en het kocht in 2014. Ze betaalde 970 miljoen dollar. Dan heeft het toch wel toekomst!
Er zitten per dag 15 miljoen actieve gebruikers op Twitch. 65% daarvan is man. Best verrassend als je bedenkt dat het allemaal begon met alleen games (esports). Het gaat nu niet alleen meer om gamen, maar dat komt zo.
Zoals je hiernaast ziet, groeit het gemiddelde aantal uitzenders continu.
Zelfs muzikanten gebruiken het
Twitch wordt ook gebruikt door muzikanten, omdat die in deze tijd geen platform meer hebben om hun muziek te delen. Normaal gesproken gaan mensen naar concerten of festivals, wat nu niet kan. Hierdoor wordt er door muzikanten en dj’s ook veel gebruik gemaakt van Twitch.
Zo’n influencer verdient soms meer dan een half miljoen euro per maand!
Marketing: Twitch-influencers
De populairste streamers op Twitch hebben een enorme community opgebouwd met een groot aantal Twitch-volgers. Twitch-influencers zijn bijna beroemdheden, omdat ze veel publiek hebben en een heel groot aantal fans (Shroud, Ninja en Dr. Disrespect zijn voorbeelden).
Voor bepaalde merken zijn die influencers daarom zeer interessant. Ze sponsoren Twitch-influencers en laten ze hun merken of producten promoten. Zo’n influencer verdient soms meer dan een half miljoen euro per maand!
Interactie met de streamer en elkaar
Bij ieder kanaal is er een ‘chat’, waarbij kijkers interactie met de streamers kunnen krijgen en onderling met elkaar kunnen chatten. Daarvoor moeten ze wel een account hebben aangemaakt. Hiervoor kiezen mensen meestal een ‘nickname’, dus niet de echte naam. Ook kies je een kleur waarin de naam in de chat wordt getoond. Iedere chat is uniek, gezien de streamer (en de kijker) er zelf vorm aan kunnen geven. Zo kunnen mensen verschillende ‘chatbadges’ krijgen. Een chatbadge geeft een soort status weer van de betreffende kijker.
Abonnees
Kijkers kunnen zich op een uitzender abonneren (een maand voor vijf dollar). Daarvan gaat 50% naar de streamer, en 50% naar Twitch. Op deze manier verdient zowel Twitch als de streamer eraan. Als mensen zich abonneren, krijgen zij een ‘Sub Badge’. Dat is een afbeelding die door de streamer is gemaakt, die voor je gebruikersnaam komt. Deze afbeelding kan veranderen als de streamer hem heeft ingesteld, afhankelijk van hoe lang deze persoon geabonneerd is. Zo kan de streamer haar kijkers makkelijker herkennen. Door te abonneren, support je de streamer en behaal je voordelen voor jezelf.
Voordelen voor abonnees
Als abonnee krijg je naast een chatbadge geen advertenties meer bij je favoriete kanaal en kun je bepaalde emoticons in de chat gebruiken die de streamer heeft gemaakt. Er zijn nog meer voordelen, afhankelijk van wat de streamer heeft ingesteld. Hij kan er bijvoorbeeld voor kiezen om alleen een ‘subscriber chat’ te hebben, waarbij alleen abonnees kunnen chatten. Ook kan de streamer bijvoorbeeld ‘viewer games’ met alleen abonnees doen. Dan kunnen alleen abonnees meedoen met de game van de streamer. Kijkers kunnen ook abonnementen schenken aan andere kijkers.
Cheers!
Naast abonneren, kan de kijker ook ‘cheeren’. Dit is een alternatieve manier om de streamer te supporten. Een cheer is een chatbericht naar de streamer met gebruik van zogeheten ‘bits’. Je krijgt dan een ‘Cheer Chat Badge’, afhankelijk van het aantal bits dat je hebt gespendeerd. Voor $1.40 kun je bijvoorbeeld 100 bits kopen. Deze kun je dan spenderen aan je favoriete kanalen. Je kunt zelf bepalen hoeveel bits je spendeert. Ook hiervan ontvangt Twitch een klein deel. Koop je bijvoorbeeld 5.000 bits voor $64.40, dan ontvangt de streamer hiervan $50. De rest gaat naar Twitch.
Doneren
Om de streamer direct te supporten, kan de kijker doneren. Hier zijn voor de kijker geen voordelen aan verbonden, maar een donatie is 100% voor de streamer zelf. Ook kan de kijker bij de donatie een berichtje plaatsen.
Leuke reacties!
Deze elementen: subscriben, cheeren en doneren komen bijna altijd in beeld van een stream. De meeste streamers kiezen er namelijk voor om ze te tonen. Dit stellen ze in in de software die ze gebruiken om te streamen, zoals bijvoorbeeld ‘OBS’ of ‘Streamlabs OBS’. Hier kan de streamer ook kiezen om ‘TTS’ (text to speech) in te stellen, waarbij het berichtje hardop wordt voorgelezen. Op het moment dat een kijker dus een van deze dingen doet, komt dit enkele seconden in beeld, zodat iedereen het kan zien. De streamer krijgt hiervan ook een duidelijke melding. Veel kijkers vinden het enorm tof om de reacties van de streamers (en kijkers) te kunnen zien. Zo zijn er extreme gevallen waarbij een streamer van verbazing helemaal niet meer kan focussen op de game, iets gigantisch verprutst, uit zijn stoel valt of zelfs helemaal emotioneel raakt!
Mijn eigen community!
Persoonlijk vind ik het sociale en creatieve aspect enorm leuk en bijzonder van streamen. Gezien ik erg muzikaal ben, betrek ik ook meer muziek erin door het spelen van instrumenten. Vandaar de naam van mijn kanaal: Musicella. De interactie met de kijker(s) is het mooist! Ik ben zelf ook oprecht geïnteresseerd in mijn kijkers en kom graag meer over ze te weten. Dus ik praat veel met ze. Gezien ik in het Engels stream, kunnen er kijkers vanuit de hele wereld komen. Engels is altijd al mijn lievelingstaal geweest en dankzij gamen en streamen ben ik er best goed in geworden. Je kunt heel makkelijk communiceren met mensen van over de hele wereld, wat er ook voor zorgt dat de wereld zoveel kleiner en meer verbonden voelt.
Mijn doel is vooral dat mijn kanaal een plek is waar mensen zich prettig en thuis voelen, waar ze kunnen relaxen na een dag werken, waar ze met mij en mijn kijkers kunnen praten over van alles. Dat het voelt alsof ze in een warm bad terecht komen. Ik vind het belangrijk dat ik altijd mezelf ben. Die authenticiteit is voornamelijk iets wat mijn kijkers aantrekt, heb ik van ze begrepen. Dat geldt ook voor mijn interesse in de medemens, positiviteit en enthousiasme wat ervoor zorgt dat ik een mooie community kan opbouwen. Tevens game ik al sinds mijn vierde, dat helpt ook dat ik enorm enthousiast ben over gamen en er inmiddels redelijk goed in ben! 😉
Ik ben zeer recent met een schema gestart om het zeker wel 5x per week te doen (gemiddeld 2-3 uur). En inmiddels verdien ik er zelf ook geld mee, voornamelijk door abonnementen.
Reageren?