Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Wat is YouTube Kids precies? Is het wel veilig?

#Mediaopvoeding

Geplaatst op 14 mei 2020

Wat is YouTube Kids precies? Is het echt veilig? Lees alles wat je moet weten.

youtube voor kinderen kids logo

YouTube maakte in 2019 de app YouTube Kids beschikbaar in het Nederlands. De app is de kindvriendelijke variant van YouTube. Wat houdt dat in? Alle volwassen en expliciete video’s zijn weg gefilterd. Alleen tekenfilmpjes, liedjes voor kinderen en educatieve video’s worden getoond. Je hoef je geen zorgen meer te maken dat je kind ongewenste beelden tegenkomt. In deze blog lees je: wat is YouTube Kids, hoe werkt de app en waar je als ouder op moet letten.

Wat is YouTube Kids precies?

YouTube is een videoplatform dat al sinds 2005 bestaat. Het is openbaar en dat betekent dat iedereen video’s kan uploaden, mits je je aan de regels houdt. Omdat iedereen filmpjes kan uploaden, krijg je dus ook met video’s te maken die niet geschikt zijn voor kinderen. Dus even de kinderen achter de tablet zetten terwijl je eten kookt, is niet verstandig. Voor je het weet, klikken ze een video aan die niet geschikt is voor hun leeftijd. Ook al ziet deze er op het eerste gezicht kleurrijk en vrolijk uit. Zoals de Peuterhorror. Google wil daarom YouTube kind veilig maken met deze speciale app.

Het YouTube kinderfilter

YouTube wil met de YouTube Kids app kindvriendelijke inhoud aanbieden. De filmpjes gaan eerst door een streng filter. Daarnaast wordt handmatig geselecteerd. Daarna komen de video’s op het platform. Kinderen van 3-12 jaar krijgen zo een veilige omgeving om content te kijken, luisteren en leren.

Hoe werkt YouTube Kids?

Na het downloaden van de kindvriendelijke YouTube app, kun je inloggen als ouder. De app vraagt naar het geboortejaar van de ouder ter controle. Je kán doorgaan zonder inloggen, maar dan maak je niet gebruik van alle functies. Besluit je in te loggen, dan kan je voor elk kind een profiel aanmaken. Vervolgens bepaal je welke video’s getoond mogen worden, of maak je een grotere groep video’s beschikbaar (een kanaal heet dat). Bij elke profiel geef je de leeftijd aan van het kind, en selecteer je welke leeftijdscategorieën er getoond mogen worden. Als je kind de app start, kan hij/zij kiezen uit 4 categorieën: Shows, Muziek, Leren en Ontdekken.

wat is youtube kids

Hoe zorgt YouTube ervoor dat er alleen geschikte video’s getoond worden?

Dat doet YouTube op twee manieren. De eerste is door middel van een contentfilter. Dit filter is geautomatiseerd, speciaal ontworpen door het technische team van YouTube. De tweede manier is door middel van de community. En met de community bedoelen ze: mensen/ouders die inhoud beoordelen en reviewen. YouTube geeft ook aan dat hun filter niet perfect is. Komt er toch een ongeschikte video door het filter, dan vragen ze aan ouders deze te markeren voor review.

Handige functies

Schermtijd
Veel ouders werken met schermtijd. Daaronder vallen afspraken die ouders gemaakt hebben over het gebruik van schermen. De YouTube Kids app houdt rekening met deze afspraken. In de kinderapp zit een ingebouwde timer om de schermtijd te bepalen. Ouder en kind weten door deze afspraak wat ze mogen verwachten. De app geeft een (vriendelijke) melding als de schermtijd op is. Vervolgens gaat de app op een kinderslot.
Ook slim: voordat je de schermtijd mag wijzigen, moet je eerst een rekensommetje maken. Daarna krijg je pas de instellingen te zien.
Lees meer over schermtijd

Gids voor ouders
Lukt het niet met het instellen van de app of heb je twijfels over hoe iets werkt? Dan ga je naar de Gids voor ouders. Daar vind je alle documentatie over hoe de app werkt.

Nog een keer kijken
Veeg op het scherm “Aanbevolen” naar links: daar vind je de kijkgeschiedenis van je kind. Bevalt een video die je kind keek, niet? Dan kun je die eenvoudig blokkeren, of zelfs het hele kanaal blokkeren.

Downloaden en installeren

YouTube voor Kids is beschikbaar op de meeste apparaten, dus ook op je telefoon, tablet en computer. Hieronder zie je hoe je de app kan downloaden voor Samsung/Android, Apple iPhone en Windows.

Samsung/Android

Ga naar de Play Store op je Samsung of ander Android-toestel.
Zoek op “YouTube Kids” en je kies de app met die naam. Na het installeren vind je de app tussen de andere apps staan. Klaar voor gebruik.

iPhone/iPad

Ga naar de App Store op je iPhone of iPad.
Zoek op “YouTube Kids” en kies de app met die naam. Na het installeren staat de app tussen de andere apps op je homescherm.

YouTube Kids op Windows

Voor de laptop of computer hoef je geen aparte app te downloaden om gebruik te maken van de dienst. Ga naar de website YouTubeKids. Doorloop de instellingen met je account in te loggen. Helaas is de versie voor Windows alleen in het Engels beschikbaar. Gelukkig kijken kinderen toch meestal plaatjes J.

Leestip: Hoe kan ik YouTube kindvriendelijk maken? 

Waar moet je als ouder op letten?

Zoals YouTube zelf aangeeft, is het filter niet perfect. Soms glipt er een ongeschikt filmpje doorheen. Daarom is het belangrijk dat je als ouders betrokken bent bij het kijkgedrag van je kind. Bevalt een video niet? Markeer de video dan ter controle, of blokkeer hem voor je kind.

YouTube Kids is gratis. Ze verdienen brood door het draaien van advertenties op hun video’s. Ook op de Kids app krijg je reclame te zien. Vind je dat als ouder geen fijn idee, dan kun je kiezen voor een betaalde versie. Deze toont geen advertenties.

Maak gebruik van de timer. De functie is erg handig, en voorkomt dat je noodgedwongen de tablet moet afpakken. Spreek van tevoren af hoe lang je kind gebruik mag maken van de app. Zo voorkom je een hoop gedoe!

Lees ook: Samen met je kind online

Bron:

https://www.youtube.com/intl/ALL_nl/kids/

Over de auteur:

Robert werkt als online marketeer op de afdeling marketing & communicatie bij Kliksafe. Robert is altijd op hoogte van de laatste trends op het gebied van online media en hij is gek op gadgets: van computers tot drones.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: