Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

YouTube kindvriendelijk maken: 3 manieren

#Mediaopvoeding #Online risico's

Geplaatst op 19 januari 2024

Hoe kan ik YouTube kindvriendelijk maken? 3 manieren

Je kind kijkt graag YouTube-filmpjes op de tablet. Even een half uurtje kinderfilmpjes per dag. Maar wacht, lang niet alle video’s die op YouTube staan, zijn kindvriendelijk. Sommige video’s zijn schadelijk voor kinderen. Daarom is het verstandig om YouTube geschikt te maken voor kinderen. Op deze pagina lees je hoe je kind veilig filmpjes op YouTube kijkt, en hoe jij een oogje in het zeil houdt.

Waarom YouTube kindvriendelijk maken

Content beperken

YouTube is een open videoplatform. Elke gebruiker kan zijn/haar video’s gratis publiceren. De video’s worden door een contentfilteringsysteem van YouTube gehaald. Dat scant de video op bijvoorbeeld naaktbeelden, gewelddadigheid, copyrights etc. Een belangrijk systeem natuurlijk, maar dat betekent nog niet dat elke video dan wel geschikt is voor kinderen. Je wilt filmpjes die voor volwassenen zijn bedoeld, liever verbergen.

Een oogje in het zeil houden

Naast video’s beperken, is het handig om af en de videohistorie van je kind te bekijken, zodat je er geen rare video’s tussen ziet. Veel opvoeders vragen zich regelmatig af: wat kijkt mijn kind op YouTube? Af en toe door de historie bladeren, is best een goed idee. Je ziet waar je kind mee bezig is en kan meepraten. Als je een gekke video ziet, heb je een mooie reden om met elkaar in gesprek te gaan.

Tijdslimiet voor YouTube

Eén filmpje op YouTube mondt als snel uit in een half uur naar de tablet kijken. Ze klikken zo weer naar de volgende. Hoe vaker ze kijken, hoe langer de schermtijd wordt. Door een tijdslimiet in te stellen, is er geen sprake van interventie (lees: de tablet uit handen grijpen) en geen ruimte voor frustrerende discussies.

3 manieren om YouTube kindvriendelijk te maken

YouTube Kids

Voor de hele jonge generatie kinderen heeft YouTube een speciale app: YouTube Kids. Deze app heeft een aantal voordelen: de app schotelt je kind alleen maar kindvriendelijke video’s voor. Ook voeg je kinderen toe, zodat je filmpjes gebaseerd zijn op de leeftijd van je kind. Al zijn het alleen maar kinderfilmpjes, toch blijft het verstandig om regelmatig de geschiedenis te bekijken. Als je kind bang is voor spoken, dan kan het zomaar zijn dat ze net een spookfilmpje op de Kids-app hebben gezien. Dan moet jij als ouder vertellen dat spoken niet bestaan, natuurlijk ;-).

Schakel de beperkte modus in

Als kinderen al wat ouder zijn, zullen ze liever gewoon op YouTube willen kijken, via de app, of de browser. Dan is het slim om de beperkte modus van YouTube aan te zetten. Als je een Kliksafe-verbinding hebt, kun je via de filterinstellingen ‘YouTube Extra veilig’ aanzetten. Daarmee zet je standaard op elk apparaat in je huis YouTube in de veilig modus. We hebben ook een hele pagina geschreven over de beperkte modus van YouTube.

Gebruik ouderlijk toezicht app Qustodio

Qustodio ouderlijk toezicht is de perfecte app om YouTube zo kindvriendelijk mogelijk te maken. Je beheert namelijk alles op jouw telefoon: tijdslimieten en beperkte modus instellen, en de YouTube historie bekijken! Dus je hoeft de tablet niet te pakken, om te zien waar je kind naar gekeken heeft. Het maakt niet uit of ze YouTube via de browser kijken of via de app. Je ziet de volledige kijkgeschiedenis op je eigen apparaat.

Je kunt Qustodio (en alle extra functies) nu één maand vrijblijvend proberen.

Over de auteur:

Robert werkt als online marketeer op de afdeling marketing & communicatie bij Kliksafe. Robert is altijd op hoogte van de laatste trends op het gebied van online media en hij is gek op gadgets: van computers tot drones.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: