Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

‘Als je sexting verbiedt, doen ze het juist!’

#Mediaopvoeding #Nieuws #Online risico's

Geplaatst op 4 oktober 2018

“Ja maar Tijs, als je het verbiedt, dan gaan ze het natuurlijk juist doen!” Ik zit midden in een debat over sexting, voor het tv-programma NieuwLicht. U weet het vast: sexting is het elkaar via de telefoon toesturen van naaktfoto’s. Nee, roep nu niet ‘Wat raar!’, want het komt veel voor onder jongeren. Zeker ook onder christelijke jongeren. 

Op de Facebookpagina van NieuwLicht deden we een kleine enquête: bijna een kwart van de deelnemende christelijke jongeren had weleens een naaktfoto van zichzelf verstuurd. En dus spraken we in NieuwLicht over de vraag wat slim is om te doen als je kinderen opvoedt. “Gewoon afspreken dat je geen naaktfoto’s maakt,” was mijn advies.

Tegengeluid
Maar toen kwam dus het tegengeluid waarmee ik deze column begon. Dit argument wordt met enige regelmaat gebruikt, bijvoorbeeld ook in discussies over drank. Ik ben er nooit zo van onder de indruk. Er zijn vast tieners die juist iets gaan doen als het verboden is, maar dat geldt echt niet voor iedereen. Uit onderzoek naar drankgebruik onder jongeren blijkt dat jongeren die niet mogen drinken van hun ouders wel degelijk minder drinken en ook later beginnen met drinken dan leeftijdsgenoten die dat advies niet krijgen. Dus het helpt.

Drempel
“Ja, maar als je het verbiedt, komen je kinderen niet meer naar je toe als ze toch een naaktfoto sturen die in verkeerde handen belandt.” Dát vind ik een sterker argument tegen stellig afraden. Als je iets streng verbiedt, is de drempel om hulp te zoeken als het misgaat misschien hoger. Maar dan geldt: leer je kinderen dat fouten maken mag. Pas als op fouten strenge straffen staan, zullen ze het verzwijgen. Als ze weten dat ze altijd bij je terechtkunnen, wat er ook gebeurt, zal die drempel meevallen.

Praten over sexting
En o ja, als u toch met uw kinderen praat over sexting, zeg dan vooral ook even tegen uw zoons dat het helemaal niet stoer is om naaktfoto’s door te sturen naar anderen. En dat het allesbehalve dapper is om tegen meisjes tegen: “Als je geen blootfoto stuurt, houd je niet echt van me!” Dat is gewoon chantage. Dus, wat mij betreft: raad het maken van zulke foto’s af, net als het doorsturen ervan. En als het toch gebeurt: wees genadig. Juist dan hebben je kids je nodig.

Deze blog is geplaatst met toestemming van de EO. de orginele blog vind je hier:
https://visie.eo.nl/2018/10/als-je-sexting-verbiedt-doen-ze-het-juist/

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.