Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Is Face App veilig? Dit moet je weten over de app

#Mediaopvoeding #Online risico's

Geplaatst op 26 september 2019

FaceApp - het heeft aardig wat stof doen opwaaien. Van kranten en tijdschriften (Algemeen Dagblad, Linda) tot app-deskundigen (Android Planet, Iphoned) en securitybedrijven (ESET, McAfee) - bijna iedereen heeft er al wat over geschreven. De politie deed zelfs een oproep (op Facebook!) om de app te verwijderen van je telefoon. Dus kan Kliksafe natuurlijk niet achterblijven ;-).

Wat is FaceApp?

FaceApp is een programma voor op je mobiele telefoon of tablet. Deze toestellen zijn allemaal voorzien van een camera. Met FaceApp kan je een foto van jezelf bewerken en in het bijzonder een verouderingsfilter toepassen. Zo kan je zien hoe jij er (volgens FaceApp tenminste) over 10 of 20 jaar uit zult zien.
De app is overigens niet echt nieuw: hij bestaat al sinds 2017.

Waarom de ophef?

Als je de artikelen over FaceApp leest, kom je nogal wat verschillende argumenten tegen om voorzichtig te zijn met de app. Het Algemeen Dagblad stelt dat je je gezicht verkoopt “aan de Russen”. En inderdaad wordt de app gemaakt door een Russisch bedrijf. De politie doet de oproep via Facebook – een Amerikaans bedrijf dat ook een hele geschiedenis heeft van het niet al te zorgvuldig omgaan met jouw privacy. Maar dat is kennelijk niet erg.

Laten we het klassieke vijandsbeeld dat men momenteel probeert te kweken via de media even buiten beschouwing laten – dan blijft over dat er sprake is van een app die veel informatie verzamelt en deze deelt met andere bedrijven. Waar hebben we dat eerder gehoord… Of de app gemaakt wordt door Amerikanen, Russen of Chinezen maakt niet uit: ze doen allemaal hetzelfde.

Wat zijn de risico’s?

Heel veel apps verzamelen data van gebruikers – daarin wijkt FaceApp niet af van de rest. Deze app is wel speciaal gericht op gezichtsherkenning en manipulatie. Maar: Google en Facebook hebben hoogstwaarschijnlijk zelf de meeste gezichten verzameld – en waarschijnlijk hebben ze dat van jou ook al. Hoeveel precies weet niemand. Apps zoals FaceApp, maar ook de afbeeldingen die Google en Facebook van jou hebben, worden onder andere gebruikt om software voor gezichtsherkenning te verbeteren. In China gaat men al zover dat camera’s op straat voorbijgangers kunnen herkennen en hun gedrag registreren. Bega je een overtreding (bijvoorbeeld oversteken door rood licht), dan wordt dat automatisch geregistreerd en kost je dat privileges. Een scenario dat George Orwell niet had kunnen bedenken..

Algoritmes

Een gevaar dat deskundigen noemen, is dat er software wordt gemaakt die op grond van rekenmodellen gedrag kan controleren en afwijkend gedrag kan melden, of misschien zelfs voorspellen. Een voorbeeld:
Je rijdt elke dag van huis naar je werk en omgekeerd. Een rit van 15 kilometer en altijd hetzelfde traject. Google weet dat. Sterker nog: tijdens je ontbijt zegt jouw telefoon: “Het is druk op de weg, vandaag kost de rit je 25 minuten”. In het weekend zegt je telefoon dat niet: Google weet dat jij op zaterdag en zondag niet naar je werk rijdt…
Klinkt dat al eng? Stel nu dat je op een dag een keer niet je standaard traject rijdt, maar een andere afslag neemt. Software is in staat om dat te detecteren en dat ook te benoemen als “afwijkend gedrag”. Dat is interessant: waarom reed jij op die dag anders dan gewoonlijk?
In een totalitaire staat kan zoiets gemakkelijk gebruikt worden door instanties die het gedrag van de bevolking in de gaten moeten houden. Misschien even “taggen” en zien wat die persoon nog meer voor “afwijkende” dingen doet?

Exit privacy

De mobiele computers die we altijd bij ons dragen en zo zijn verweven met ons doen en laten zijn inmiddels doorgeefluiken aan bedrijven en instanties die ons 24 uur per dag kunnen monitoren. Wie meent nog enige privacy te hebben: vergeet het maar.
Alle ophef rondom FaceApp is dan ook ingegeven door de zorgen die men heeft over privacy. Als bijkomend argument wordt opgegeven dat het feit dat de makers van FaceApp niet gebonden zijn aan de privacyrichtlijnen van de Europese Unie. Maar laten we wel wezen: dat geldt voor het merendeel van de apps die je kunt downloaden. En natuurlijk worden er schermen getoond die je vertellen wat er met jouw gegevens gebeurt – maar is er iemand die ze ook echt leest? Jouw gegevens: wat jij leuk en lekker vindt en waar je bent, worden gedeeld met tientallen bedrijven. Op grond van jouw profiel kan zo een gerichte advertentie worden getoond in die “gratis” app. Weet iemand wat er “onder de motorkap” allemaal gebeurt voordat er een advertentie op jouw scherm wordt getoond die kennelijk echt op jou is gericht? Wat gebeurt er precies met jouw persoonlijke informatie?
In het boek “Je hebt wél iets te verbergen”- dat we van harte kunnen aanbevelen - wordt hierover een tipje van de sluier opgelicht.

Bronnen
https://www.facebook.com/PolitieSchagen/posts/887725781595116

https://www.trouw.nl/nieuws/big-brother-hangt-overal-in-china-camera-s-met-gezichtsherkenning-op~b282d732/
https://www.nrc.nl/nieuws/2014/09/30/je-leest-de-gebruiksvoorwaarden-niet-en-voor-je-het-weet-ruil-je-je-kind-voor-gratis-wifi-a1422079

https://decorrespondent.nl/209/nee-je-hebt-wel-iets-te-verbergen/6428004-ab2d5fc2

Over de auteur:

Herman verdiepte zich (voordat hij in 1995 het internet ontdekte) in geologie, theologie en de zorg voor mensen met een verstandelijke handicap. Door zijn brede belangstelling kan hij ingewikkelde dingen soms verrassend eenvoudig uitleggen.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.