De zakelijke neef van Facebook
LinkedIn is een sociaalnetwerk site voor professionals die een baan zoeken of kennis willen delen met andere vakmensen. Daarnaast is het ook gericht op mensen die zichzelf online willen promoten. ‘Is dat wat voor mij?’ vraag je je misschien af. In deze blog leggen we je uit wat het precies is, wat je ermee kan doen en hoe het werkt. Dan weet jij na deze blog precies of LinkedIn ook iets voor jou is.
Wat is LinkedIn precies?
LinkedIn is een sociaal netwerk app, gericht op professionals in alle sectoren. Je komt op LinkedIn vooral zakelijke bezoekers tegen, die zichzelf online presenteren voor een sollicitatie of vacature. Je kan natuurlijk ook een account aanmaken om er gewoon te zijn, je weet nooit wat je er nog eens aan kan hebben. Het platform bestaat al sinds mei 2003 en is inmiddels te vinden in 193 landen. Ze hebben ongeveer 660 miljoen leden, waarvan 8 miljoen in Nederland in 2019. Steeds meer mensen maken dus een account aan op LinkedIn en zijn hier actief op.
Hoe werkt LinkedIn?
Het is de bedoeling dat je connecties maakt door mensen toe te voegen. Met die connecties bouw je vervolgens een onlinenetwerk op. Zo creëer je een zakelijk account waar je jezelf presenteert als professional. Op LinkedIn vier je zakelijke successen zoals nieuwe banen, promoties of het afsluiten van een project. Steeds vaker krijgen die successen ook een persoonlijk tintje, want niemands leven is een goednieuwsshow. Regelmatig zie je ook dat mensen minder goed nieuws delen, of een oproep doen om andere mensen te helpen die dat wel kunnen gebruiken. Het doel van LinkedIn is uiteindelijk om in verbinding te komen met andere vakmensen en jezelf op de kaart te zetten voor een vacature. Verder kun je net zoals op Facebook scrollen in een feed waarbij je inspirerende posts van andere mensen kan bekijken, in plaats van de zoveelste selfie van je buurvrouw met haar kat🙂.
Waarom is LinkedIn nuttig?
LinkedIn kan superhandig zijn, het is een enorme bron van informatie.
Voor je potentiële nieuwe werkgever
LinkedIn is nuttig omdat je een goed profiel voor jezelf kan opbouwen, zonder dat er papier wordt verspild aan uitgeprinte en weggegooide cv’s. Bedrijven nemen tegenwoordig sneller een kijkje op LinkedIn (en andere social media, zie onze blog over Instagram). Op LinkedIn post je daarom ook geen wijn-drinkende-selfies, maar posts over dat ene succesvolle project, een waardevolle les die je ooit hebt geleerd of een oproep. Bedrijven posten op hun accounts vaak vacatures en extra aanvullende informatie over het bedrijf.
Leer bedrijven kennen
Daarnaast is het nuttig omdat je in contact kan komen met andere professionals uit hetzelfde werkveld, een vacature kan zoeken en je bedrijven kunt leren kennen. Een bedrijf deelt vaak iets over het werk, de medewerkers en de trends in het werkveld. Als potentiële medewerker is dat natuurlijk heel nuttig omdat je dan een goed beeld krijgt van het bedrijf in kwestie. Je kan dan meteen kijken hoe zij zich uiten op social media, hoe zij dingen aanpakken en of je hun posts leuk vindt.
Haal kennis uit je netwerk
Als laatste is het goed om je netwerk op te bouwen en in kaart te hebben. Zodat je, mocht het ooit nodig zijn, jouw zakelijke netwerk kan inschakelen. Als je met iemand hebt samengewerkt, kan je ook een onderschrijving achterlaten. Dit is een soort aanbeveling van iemand waarin je kan vertellen met welk project je hebt samengewerkt, hoe dat ging en waarom je deze aanbeveling geeft. Dit kan ook gaan over bepaalde vaardigheden. Stel, jij bent heel goed in Engels en zet dat vol trots op je LinkedIn-profiel als vaardigheid. Dan kan een collega dat onderschrijven, oftewel beamen met een korte reactie dat jij inderdaad heel goed Engels kan. Zie het als een compliment dat je gekregen hebt, en complimenten zijn toevallig erg leuk om te krijgen, nietwaar?
LinkedIn en solliciteren
LinkedIn is ook een enorm goede plek om vacatures te vinden of sollicitanten te bekijken. Vaak zoeken bedrijven sollicitanten op via LinkedIn, en kijken daar wie ze zijn en wat ze gedaan hebben. Soms benadert een bedrijf of een recruiter (=iemand die voor zijn werk sollicitaties uitvoert) een persoon zelf. Die recruiters zijn vaak in dienst bij dienst- en- wervingsbureaus die alleen maar sollicitanten opzoekt via LinkedIn en ze filtert op basis van opleidingsniveau, relevante werkervaring of specialisatie. Social media -en zeker LinkedIn- kunnen dus soms heel nuttig zijn bij het vinden van een baan!
Is LinkedIn veilig?
Ja, wij denken van wel. Je krijgt niet zomaar ongewenste video’s of foto’s voorgeschoteld en je kan zelf beslissen welke werkervaring je wel/niet deelt. Maar je account is wel openbaar, ook al moeten mensen je een verzoek sturen om een connectie te maken. Dat is wel een nadeel aan de app, als je liever niet zoveel wil delen met de onlinewereld. Daarnaast is er een toenemende kans dat spionnen uit het buitenland zich voordoen als medewerker van een bepaald bedrijf en jou zo willen oplichten of chanteren, meldde Tweakers begin dit jaar. Dit kan je tegengaan door scherp op te letten wat je wel of niet deelt, daar waarschuwt Kliksafe vaker voor. Wat ons betreft: is LinkedIn veilig genoeg, maar wees er alert op wat je deelt.
PS Natuurlijk heeft Kliksafe ook een LinkedIn-pagina. Check 'm hier.
Bron: Tweakers https://tweakers.net/nieuws/192926/spionnen-leggen-via-linkedin-contact-met-nederlandse-medewerkers-techbedrijven.html
Reageren?