Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Valse webshops

#Mediaopvoeding #Online risico's

Geplaatst op 10 juli 2023

Wat is dit nu? Dat dacht ik toen ik een paar weken geleden met een kwaliteitscontrole bezig was. Ik kwam een webshop tegen die er een beetje apart uit zag. Hoge kortingen van meer dan 70%. En een domeinnaam die niet helemaal paste bij het onderwerp. Die eerste webshop liet ik gaan, maar toen ik de derde tegenkwam ging er in mijn hoofd toch een zwaailamp en sirene aan.

Als je op een middagje ongeveer 1500 websites bekijkt om te zien of ze in een bepaalde categorie horen, dan vallen na een tijdje die vreemde webshops wel op. Ze lijken veel op elkaar en geven ongehoorde kortingen. Ik ging daarom eens op onderzoek uit. Na een beetje rondvragen hoorde ik van verschillende mensen dat ze goedkoop schoenen besteld hadden, maar dat er na de betaling niets kwam. Boeven aan de bak in plaats van in de bak.

Hoe herken ik een echte webshop?

Maar hoe zie je nu wat een echte webshop is en wat een valse webshop is? Nou, laat ik dan maar eerst bij de echte beginnen. Voordat ik ga betalen, wil ik altijd graag weten of de spullen ook echt geleverd worden. En of het eerlijke handel is, ook niet onbelangrijk. Iets wat te goedkoop is, kan je zomaar tot een heler maken. Ik doe daarom eerst een onderzoekje naar de reputatie. Dat kan soms heel makkelijk door de naam van de webwinkel in een zoekmachine in te typen en daarbij het woord reputatie. Soms lees je dan al dingen waardoor je meteen afziet van de aankoop. Afhankelijk van de soort artikelen zijn er ook branche organisaties die garanderen dat de aankoop vertrouwd is. Bij thuiswinkel.org is te bekijken of de webshop betrouwbaar is. Het blijft opletten, ook dan kan het nog om een malafide bedrijf gaan. Gebruik daarom daarnaast je gezonde verstand. Een duur software pakket koop je niet voor een paar euro. Als laatste stap controleer je de contact gegevens, dus ook het telefoonnummer en het adres. Zelf bekijk ik vaak ook of het certificaat van de website wel klopt, maar dat kan iets te technisch voor je zijn. Als dat allemaal klopt, vul je je mandje en na het afrekenen wacht je tot de postbode aan belt.

Waar moet ik op letten tijdens online shoppen?

Ik heb net een paar kenmerken genoemd die bij de slechte webshops opvallen. Ondertussen heb ik er vele tientallen gezien en bij ons in de lijst gezet met oplichters. Het eerste waar ik nu naar kijk is het onderdeel met de contact gegevens. Bij sommige bestaat die niet. Als je de contact gegevens hebt gevonden, zie je dat je alleen een berichtje kunt sturen. Tot mijn verbazing zijn er ook webshops die bij de contactgegevens een stuk van Google Maps laten zien en wel dat ze midden in de haven van New York gevestigd zijn. Het telefoonnummer (123456789) maakt het nóg ongeloofwaardiger. De mensen die achter deze oplichting zitten, willen snel bezoekers hebben. Daarom gebruiken ze vooral domeinnamen die net vrijgekomen zijn. Via zoekmachines krijgen deze domeinen nog steeds bezoekers doorgestuurd. Maar als je oplet, zie je al direct dat er iets raars aan de hand is. www.worstenmakerijnunspeet.nl verkoopt opeens alleen maar sportschoenen, bijvoorbeeld. De domeinnaam klopt dus helemaal niet met het product wat er verkocht zou worden.

Let daarom goed op als je bijvoorbeeld schoenen wilt kopen met 72% korting. Je betaalt, maar er komt niets met de post en je geld terugkrijgen is er al helemaal niet bij. Uiteindelijk ben je dus een stuk duurder uit.

Valse vergelijkers

Daarnaast zijn er ook nog allerlei malafide vergelijkingssites. Dit zijn sites die laptops, apps of virusscanners met elkaar vergelijken. Vaak in een top 10 lijstje. Maar... deze sites zijn niet waterdicht. Bij deze sites zijn de vergelijkingen/aanbiedingen vaak net iets te mooi om waar te zijn of zitten er extra (ongeziene) kosten aan na het bestellen.

Stel, je wilt antivirussoftware voor je laptop aanschaffen, en je komt op zo’n valse vergelijkingssite. Je verwacht dat de virusscanner, die op de eerste plek in hun top 10- lijstje staat, de beste keuze is. Dat is bij deze sites niet het geval. Deze sites verdienen hun geld met affiliatie (betaalde samenwerking) met zo’n malafide virusscanner. Dus die prijzen ze goed aan, zodat jij die koopt/installeert. Dat is natuurlijk niet onafhankelijk.

Vaak deugen de abonnementen van die aangeprezen antivirus-pakketten niet. Dan betaal je na een jaar ineens 2x zoveel voor die virusscanner! Dat heb jij niet door, omdat het abonnement automatisch verlengd wordt. Dat zijn hele gemene trucjes van zulke sites die helaas veel voorkomen.

Hoe kan je zulke websites doorzien?

Niemand wil in dit soort trucjes trappen. Daarom is het slim om goed te kijken naar de aanbiedingen of vergelijkingen. Is het een beetje logisch? Of zijn de aanbiedingen wel heel erg gunstig? Dan kan het zomaar foute boel zijn. Daarnaast is het slim om te kijken of het aangeraden product bij de Consumentenbond ook aangeraden wordt. De Consumentenbond is een betrouwbare vergelijker. Is dat niet zo? Dan kan je misschien beter toch even verder kijken.

Over de auteur:

Jan is vader, techneut én bioloog. Hij komt uit het oosten van het land en doet veel met techniek, maar is ook geïnteresseerd in dingen buiten het internet. Hij wil mensen graag helpen als ze tegen ingewikkelde dingen aanlopen.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reacties (5)

Jan
28 mei 2019 08:29

Beste familie Drooger de Vries, ik heb naar de genoemde website gekeken, maar die zit terecht in oplichting. Via bijvoorbeeld scamadviser.com (https://www.scamadviser.com/check-website/acemlnb.com) is te zien dat deze site in Panama gevestigd is en geheim probeert te houden wie eigenaar en beheerder van de site is. Dat maakt het erg verdacht! De websites die u zoekt zijn denk ik: https://www.squeasewear.com/nl/ of https://www.sensolife.nl Met vriendelijke groet, Jan

A. Drooger de Vries
27 mei 2019 19:34

Onderstaande website kunnen wij niet openen, wordt gemeld als phishing mail, maar is het niet. Last van slaapproblemen? Meld je dan aan voor het webinar 10 slaaptips voor kinderen en volwassenen met prikkelverwerkingsproblemen Robert is prikkelcoach en fysiotherapeut met een specialisatie in Sensorische Informatieverwerking (SI). Naast zijn werk bij Squease geeft hij regelmatig workshops over SI en is co-auteur van het boek ‘Prikkels in de Groep!’ [Garant, 2012]. http//squeasewear.acemlnb.com/lt.php?s=fbf334e186d342ed6f04cf30d7d646bc&i=813A4164A11A4376 Hoe kunnen wij toch toegang krijgen ?

M. de Visser
23 mei 2019 22:08

goedendag, ik heb een hoofdtelefoon besteld en betaald bij outlet today maar nooit iets ontvangen, zelfs geen enkel bericht; zal dus een vals webshop zijn denk ik.

Jan
23 mei 2019 16:36

Bedankt voor de aanvulling, ik heb die site direct in onze lijst van oplichtingssites gezet.

S
23 mei 2019 16:28

Deze site zou ook geblokkeerd moeten worden. De bestelde artikelen zijn betaald maar nooit geleverd. Op email en telefoontjes wordt niet gereageerd. Hoe kan het dat deze oplichters nog steeds een website hebben waardoor mensen bedrogen worden??

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: