Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Het e-mailprogramma uitgelegd: dit moet je weten

#Techniek

Geplaatst op 12 mei 2022

Het e-mailprogramma

Probeer je nog eens voor te stellen hoe het dagelijks leven was zonder e-mail. Op je werk is de mailbox vaak het eerste dat je opent, als de computer is opgestart. Thuis mail je even naar familie voor de jaarlijkse familiedag en ondertussen valt de nieuwsbrief van de school van de kinderen op je digitale deurmat. Hoe konden we ooit zonder? In deze blog leggen we uit wat een e-mailprogramma is. En wat het verschil is tussen webmail en een mailprogramma.

Webmail

Bij Kliksafe krijg je bij je abonnement standaard een e-mailadres. En als je wilt, kan je er nog 4 mailadressen bijmaken, zodat elk gezinslid z’n eigen mailadres heeft. Het mailadres kan je online gebruiken. Dan ga je naar webmail.kliksafe.nl, logt in met je mailadres en je persoonlijke wachtwoord en voilà: je inbox laat alle mails zien die ergens in de cloud hangen (de servers van onze e-mailleverancier).

Wat is een e-mailprogramma?

Nu is webmail natuurlijk reuzehandig. Waar ook ter wereld, op welk apparaat dan ook: log in en klaar. Maar soms is het niet zo handig, bijvoorbeeld als je altijd je mail bekijkt op dezelfde computer. Elke keer inloggen is dan omslachtig en misschien heb je meerdere e-mailadressen, waarvan je de mail in een overzicht wilt bekijken. Daarvoor zijn mailprogramma's bedacht. Het mailprogramma zorgt ervoor dat je overzichtelijk en geordend je mail kan verwerken, lezen of bewaren. Ook zijn er meer functies mogelijk als je een apart programma gebruikt voor de e-mail.

Het mailprogramma zorgt ervoor dat je overzichtelijk en geordend je mail kan verwerken, lezen of bewaren.

Bekende e-mailprogramma’s

De bekendste e-mailclient is waarschijnlijk Outlook. Dit programma zit al jaren met diverse versies standaard in het Officepakket van Microsoft. Andere bekende programma’s zijn Thunderbird en Apple Mail, en zo zijn er nog vele andere. Veel programma’s zijn niet alleen beschikbaar op een computer of laptop, maar ook op de mobiele telefoon en tablet. Koop je een nieuwe computer of telefoon, dan is er vaak ook een standaard app voor e-mail. Die zijn overigens meestal wat beperkt qua functionaliteit. Kliksafe werkt met elk programma dat we hier noemen. Hoe je ze instelt, vind je op onze klantenservicepagina.

Hoe gebruik je een e-mailprogramma

Om gebruik te maken van een e-mailprogramma, moet je eenmalig het e-mailadres instellen. Daarvoor hebben we diverse handleidingen op de website staan. Het belangrijkste ervan is de keuze voor de inkomende mailserver, imap op pop3. Voor de details over de verschillen verwijzen we naar de blog: Het verschil tussen POP en IMAP. Maar het belangrijkste verschil is dat bij imap de e-mail op de server blijft staan en bij pop3 de e-mail wordt gedownload op het apparaat.

Waarom wij imap adviseren?

Kliksafe adviseert altijd imap te gebruiken. Bij imap gebruik je het e-mailprogramma eigenlijk als raam om naar de webmail te kijken. Alles wat je doet, gebeurt op de server van de mail en is dus op elk apparaat terug te vinden. Verzend je een mail vanaf de computer, dan staat op elk ander apparaat waar de mail is ingesteld, die e-mail in de Verzonden items. Dus ook op je mobiele telefoon en in de webmail.

Pas op met overstappen naar imap

Er is een uitzondering waarbij we niet direct adviseren over te gaan op imap en pop3 nog te laten staan. Aan deze zin merk je al: dat is alleen als pop3 al wordt gebruikt. Als je direct de e-mail omzet naar imap, ben je alle mails kwijt die onder pop3 van de server zijn gedownload. Doe dit alleen als je goed weet wat je doet, en er eerst een back-up is gemaakt van de oude mails.

Bij het installeren worden verder nog de gegevens voor de uitgaande mailserver gevraagd. Dit is steeds meer van belang. Providers zoals Kliksafe, moeten spam kunnen onderscheiden van gewone mail. De gegevens van de uitgaande mailserver en het e-mailadres moeten bij elkaar horen. Dat is een van de gegevens die worden gecheckt om te kijken of een e-mail spam is.

Staan de servers goed, dan is je mail geïnstalleerd in het mailprogramma. Nu kun je van hieruit mail ontvangen en versturen zonder opnieuw in te loggen. Alleen als je het wachtwoord wijzigt van de e-mail, zal dat ook in het programma moeten. Je kunt hier ook mappen aanmaken om de mail te organiseren. Naast handige functionaliteiten voor de e-mail kennen de meeste programma’s nog meer handige functies, zoals een agenda, een takenlijst of een kladblok.

Over de auteur:

Mart-Jaap is medewerker Service & Support sinds januari 2022. Is in z’n nopjes dat Kliksafe werkt op Apple. En doet niets liever dan lezen van een (e-)boek. Mart-Jaap wordt blij van een terrasje in de zon met een speciaal biertje. Maar heeft dat pas verdiend na een stevige wandeling langs strand of door het bos.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reacties (2)

Robert
23 mei 2022 13:45

Dag Andre,

Bedankt voor uw reactie. Dat is niet de bedoeling! Ik zet uw reactie/verzoek door naar een collega die u graag verder helpt.

Met vriendelijke groet,
Robert

Andre Bouter
22 mei 2022 22:49

Voor de webmaster - elk jaar wordt er bij kliksafe weer iets veranderd, zodat de instellingen veranderd zijn. nu ook weer is er iets omgesteld, zodat ik mijn e-mails niet krijg; ook niet kan inkijken via webmail. mijn e.mail adres is: atbouter@kliksafe.nl en ook athbouter@kliksafe.nl met alle bestaande wachtwoorden kom ik er niet meer in. daarom graag antwoord op een ander adres; van mijn vrouw.:christa.bouter@hotmail.de We zijn op een buitenlandes reis en missen zo de reacties per mail.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: